Avganistanski rat u stripu
03. jul 2012. @ 08:23  |  portreti, recenzije, intervjui

Avganistanski rat u stripu

Berlinski ilustrator Arne Jiš predstavio je svoj prvi strip „Maši i smeši se!“ (Wave and Smile!) o ratu u Avganistanu. S poštovanjem, ali bez dlake na jeziku, on se bavi prisustvom Bundesvera na Kunduzu.

U razgovoru za DW, Arne Jiš se čini pomalo nervozan. On dobro zna da stripovi na temu kao što je angažman Bundesvera mogu izazvati kontroverzne reakcije. „U mojoj glavi uvek je bila prisutna misao da time ne smem da se bavim“, kaže autor. Da li su njegove sumnje opravdane? To će oceniti čitaoci, kada početkom jula izdavačka kuća „Karlsen“ (Carlsen) bude objavila album

Sam Jiš nikada nije bio u Avganistanu, a na pitanje da li je služio vojsku ili je odbio da je služi, odgovara da je odabrao civilnu službu. „Sebe ne vidim kao osobu koja bi bila u stanju da izađe na kraj sa situacijom kakva je u Avganistanu“, kaže Jiš.

Arne Jiš

Dve godine je prikupljao informacije i pripremao strip. Pomogla mu je novinarka Julija Vajgelt, koja je u Avganistanu boravila nekoliko puta. Informacije je dobijao i od Bundesvera i nemačkog Ministarstva odbrane. Bio je iznenađen brzom i pre svega pozitivnom reakcijom Bundesvera na njegov zahtev. Potpuno nebirokratski omogućen mu je i kontakt sa jednim potpukovnikom.

„On mi je pomogao da detaljnije i realnije oblikujem priču. Stavio mi je na raspolaganje na stotine fotografija. Okolina, autentična atmosfera, karakteri i vojna terminologija bile su važne komponente koje su pomogle da izmišljena priča deluje veoma realno“, kaže autor stripa. Uprkos želje da prikaže realnost, Jiš se odlučio za fiktivnu priču iz nemačke perspektive. Ali ta priča pokriva mnoge aspekte angažmana nemačke vojske u Avganistanu.

Scena iz stripa Arnea Jiša „Maši i smeši se!“


Avganistan i Avganistanci predstavljeni realno

Fotografkinja i novinarka Ani, nalazi se u pratnji Bundesvera tokom akcije na severozapadu zemlje, u provinciji Baglan. Na povratku iz akcije njihov helikopter je napadnut. Vojnici se probijaju do jednog sela, gde dolazi do borbe sa ustanicima. Jedan nemački vojnik je kidnapovan. U drugom delu priče, nemački visokorangirani oficir, vraća se u Avganistan kako bi pronašao otetog vojnika.

Rođena Avganistanka Vaslat Hasrat-Nazimi, saradnica avganistanske redakcije DW, kaže da je mislila da tako kompleksna tema kao što je situacija Avganistanu, ne može stati u jedan takav jedan strip. Ali kada je pročitala sadržaj, pomislila je da je zapravo to dobro napisano i da su Avganistan i Avganistanci predstavljeni realno. „Čitaoci dobijaju dobar pregled situacije“, kaže Hasrat-Nazimi.

To što pokušaj spasavanja otetog vojnika nije realan, ne smeta novinarki DW, ali zato strip smatra previše kritičnim. Želela bi, kaže, da je malo izbalansiraniji, jer „kada ga pročitate, onda ste protiv angažmana Bundesvera u Avganistanu“. Tu postoje i smešne situacije kada se organizovani svet susretne sa svetom u kojem vlada haos.

Sam Jiš želi da se više govori o angažmanu Bundesvera u Avganistanu i da ljudi saznaju nešto više o konkretnim problemima, kao što je konfrontacija sa plemenski uređenim društvom. On smatra da za Avganistan i angažman vojnika Bundesvera nema „hepi enda“.


Autori: Rodion Ebighauzen / Jasmina Roze
Odgovorni urednik: Ivan Đerković
Preuzeto sa sajta: dw.de

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije