Bane Kerac otvoreno o saradnji sa Bonelijem
21. nov 2015. @ 10:41  |  portreti, recenzije, intervjui

Bane Kerac otvoreno o saradnji sa Bonelijem

U intervjuu za portal MojNoviSad koji u celosti možete pročitati OVDE, Branislav Bane Kerac objasnio je kako je došlo do saradnje sa čuvenom italijanskom izdavačkom kućom Bonelli.

- Tokom karijere sam u više navrata pokušavao da radim za Boneli. Ne u onom smislu da sam ja njima slao svoje stvari, pošto nisam spadao u takvu vrstu autora. U nekoliko situacija, kada su Boneliju trebali crtači, onda sam i ja dobijao priliku da uradim nešto kao što je jedna priča za Zonu X, priča Kerac.

- U to vreme sam počeo za Dark Horse da radim Black Pearl i Ghost i Boneli se nekako izgubio iz mog vidokruga. Ja sam 1996. praktično prestao da se bavim stripom i onda sam se okrenuo dizajnu i pripremi za štampu jer nisam želeo da radim sa stranim izdavačima pod njihovim uslovima. Ali, crtač je crtač. Pre nekih pet godina sam se aktivirao na strip forumima, i onda sam predložio da se napravi specijalna epizoda Zagora na 96 strana. To ne bi bila redovna produkcija, već samo za 100 najokrelijih „zagorologa“.

- Planirali smo da uradimo 103 primeraka. Jedan za scenaristu, jedan za crtača, jedan za tušera pošto sam nameravao to sa Brankom Plavšićem da uradim, i ovih 100 za one koji se pretplate. Plan je bio da tek kada se skupi 100 pretplata krenemo sa produkcijom. Sve je trebalo da se završi za šest meseci. Kako se tu radi o ozbiljnim stvarima, kopirajt nije mogao da prođe bez Bonelija. U to vreme, Moreno Buratini, urednik Zagora, dolazi u Kragujevac na Festival stripa i to je bila idealna prilika da dobijemo dozvolu da ovu ideju sprovedemo u delo. Buratini nije imao ništa protiv toga, njegov pristanak smo dobili lako, ali smo morali da sačekamo i konačnu reč vlasnika Serđa Bonelija, koji je u tom trenutku bio na godišnjem odmoru. Serđo se vratio u oktobru sa odmora i, na žalost, posle nekoliko dana napustio nas zauvek. Još gore, mesec dana kasnije napustio nas je i Branko i to je obesmislilo ceo projekat. Međutim, ja sam u Kragujevcu dao dva-tri albuma Cat Claw Buratiniju kao poklon, a on ih je kao pravi profesionalac pogledao i rekao da ima tu materijala za saradnju. Kako je Boneli izbacio novu seriju kolornih Zagora, koja nije u glavnoj struji, ideja je bila da nastupim tu kao gost. Ideja je zapečaćena u Makarskoj 2012. kada smo se dogovorili za prošlost Gitar Džima. U međuvremenu, ja tada počinjem da radim i za Francuze, tako da se ta epizoda malo odužila, na dve, tri godine.

Epizoda "Prošlost Džimija Gitare" nedavno je otvorila Zagorovu ediciju Obojeni program u izdanju Veselog četvrtka.

Povezane teme: Zagor, Bane Kerac, Bonelli
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
Adolf (neregistrovan) @ 19. dec 2015. 22:12 #1
NEKA VAS POSETI MOJ QURAC !
0 0
alo bre ne seri adol (neregistrovan) @ 16. jun 2016. 21:11 #2
Picko jedna, sta ti komentarišeš, kako te nije sramota da nosiš to ime, adolfe usrani
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije