Betmen 2: Odmazda mračnog viteza / Beli Put
Klik za veću sliku

Betmen 2: Odmazda mračnog viteza

0.0 (0)
Junak / serijal: Betmen
Broj: 2
Izdavač: Beli Put
Datum izdavanja: 12. maj 2011.
Scenario: Frank Miller
Crtež: Frank Miller, Lynn Varley
256 strana

Beli put je, kako nam se čini, rešio da se vrati na izdavačku scenu u velikom stilu. Ovog meseca, u knjižare stižu nastavci nekih od najpopularnijih grafičkih novela, a to su Frank Millerov Batman, kao i drugi tom zanimljive priče o Ligi izuzetnih džentlmena, dok nas u skorijoj budućnosti čekaju izdanja dve zasebne grafičke novele koje potpisujenaš miljenik Neil Gaiman.

U nastavku grafičke novele Povratak mračnog viteza Franka Millera, koju je ova izdavačka kuća izdala pre nešto više od pet godina, ponovo srećemo Batmana koji sada, skriven u podzemlju Gothama, zajedno sa svojom mladim pomoćnicima Robinom i Catgirl trenira armiju boraca (zvanih batboys) uz čiju pomoć planira da spasi svet od okrutne diktature sada policijske države koju vodi poznati zlikovac Lex Luthor. U seriji napada na vladine ustanove, Batmanovi vojnici oslobađaju iz zatočeništva nekolicinu superheroja među kojima su The Atom, Flash i Plastic Man. Pored njih, uz Batmana su stali i Elongated Man (nekadašnji televizijski voditelj), kao i junak Green Arrow, koji je svoju naklonost prema Batmanu dokazao i u prethodnoj Millerovoj noveli o Batmanu.

Ostali heroji, kao što su Superman, Wonder woman i Captain Marvel prinuđeni su da rade za vladu ne bi li sačuvali živote svojih bližnjih koje policija drži pod pretnjom, što u jednom momentu rezultira Supermanovim napadom na Batmana, koji se završio teškim porazom Čoveka od čelika (moramo primetiti da je ovo vrlo interesantan momenat za izdavanje novele u kojoj je Superman prinudno prikazan kao negativac, s obzirom na njegov skorašnji istup u kom odbacuje svoje američko državljanstvo).

Kao i prošli put, Batmanovi napadi počinju da privlače pažnju medija. Posle mnogo godina zabrane pojavljivanja na malim ekranima, oslobođeni superheroji ponovo postaju omiljeni među mladima, te se svi superheroji sa Batmanom na čelu pojavljuju na koncertu popularnog benda The Superchix (da, proverili smo, u stvarnosti ne postoji bend tog naziva i smatramo da je to velika šteta jer nas poprilično zanima kakvi su) i urgiraju mladim fanovima da pređu na stranu pravde u uzmu stvar u svoje ruke. Nezgoda je ta što se u isto vreme u Metropolisu pojavljuje i neko vanzemaljsko čudovište čija pojava izaziva sveopšti haos i rasulo.

Dakle, raspad superherojskog poretka i hijerarhije, borba protiv vlasti, mehanički diktatori i mladi buntovnici očigledno predstavljaju temelj na kom se sagradila još jedna fantastična priča o Batmanu koju je Miller ispleo na sebi svojstven način. Verujemo da će, i ovaj put, vaša (visoka) očekivanja biti u potpunosti zadovoljena. Zato, strip u ruke i uživajte!

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Mr.Milan (neregistrovan) @ 21. okt 2012. 14:23 #1
Svi volimo BETMENAAAAAAA
1 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (13)

Crno i belo
Betmen 3

Vampir
Betmen

Crno i belo 2
Betmen

Crno i belo 1
Betmen

Betmen: Ludnica Arkam
Supernova 5

Gotika
Batman

Kult
Betmen 1

Ubistveni vic
Betmen

Portreti i recenzije