Beskonačni itinerer kroz svet Strip albuma
24. apr 2011. @ 09:35  |  vesti

Beskonačni itinerer kroz svet Strip albuma

Strip-Agent

Izdavačka kuća Strip-agent obradovala je ljubitelje devete umetnosti sa jednim unikatnim izdanjem koje je piredio cenjeni kolekcionar stripova Vladimir Topolovački. Ova knjiga zvana Beskonačni interer kroz svet strip albuma podeljena u dva obimna toma, zapravo predstavlja temeljan vodič kroz sve strip albume koji su izašlina prostoru bivše Jugoslavije i čije se naslovnice sada, hronološki poređane, nalaze na jednom mestu.

Uz svaku naslovnicu stoji ime izdvača, mesta u kom je albim izdat, kao i godina izdanja (ukoliko je prethodno naznačena) i kratak opis izdanja. Pored toga, ova knjiga sadrži i popsi imena svih crtača i scenarista koji su ove stripove stvarali, a moramo dodati i to da Topolovački u ovom slučaju daje prednost ctačima, koji su, bar po njegovi rečima, u svetu stripa daleko bitniji.

Kao što smo već napomenuli, cilj ovog izdanja je da na jednom mestu obuhvati sve albume koji su izašli na ovim prostorima i tako ostalim kolekcionarima (da ne kažemo zaluđenicima) olakša potragu za onim izdanjima kojima se davno izgubio trag.

Važno je napomenuti da u knjizi nisu obihvaćena izdanja iz 50-tih, 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, kao ni izdanja na slovenačkom i makedonskom jeziku. Prvi tom knjige sadrži 268 strana, dok je drugio nešto tanji (pa samim tim i jeftiniji) i broji 182 strane. Knjiga je napravljena u dimenziji položenog A4 formata. Itinerer se može pronaći po ukupnoj ceni od 2290 dinara, dok se na posebnim promocijama, izdanje može naći i po nešto povoljnjijoj ceni.

O autoru

Vladimir Topolovački je rođen u Subotici 1964., a od 1965. godine stalno živi i radi u Beogradu. Od malena je zaražen virusom čitanja i sakupljanja stripova. Družeći se sa gospodinom Draganom Đokovićem spoznao je da nije dovoljno samo posedovati neki primerak, već ga treba držati u besprekornom stanju. Kao i stripovi iz njegove kolekcije, i on se već 20-tak godina nije promenio. Iako voli sam sebi tepati da je pojavom strip albuma prestao skupljati kiosk izdanja, pravo stanje stvari je nešto drugačije.

Ova je knjiga nastala uz bezrezervnu podršku supruge Milice, prvakinje u disciplini preskakanja gomila stripova, te sina Marka, čiji je računar korišćen za nastanak ovog dela.

Povezani tekstovi:
Povezane teme: Strip-agent
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Mr Slavko Stančićm N (neregistrovan) @ 11. jul 2015. 21:42 #1
Kad će treći itinerer 30, 40, 50, 60 i 70 tih godina.
Veliki pozdrav.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije