Bob Dylan u stripu
03. jun 2011. @ 09:18  |  vesti

Bob Dylan u stripu

U čast Boba Dylana koji je ovog proleća (24. maja, da budemo precizni) proslavio svoj 70-ti rođendan, ekipa koja stoji za portala Comic Book Resources se poprilično potrudila i sastavila impozantnu listu od 70 strip referenci na lik i delo ovog legendarnog muzičara.

U listu su ušla razna albumska izdanja, kao i stripovi koji su tokom godina obljavljivani u časopisima (izuzev dnevnih stripova i kaiševa) u čiji sadržaj su uključene direktne reference na stvaralaštvo ovog poznatog umetnika, bez obzira na to da li se na koricama ili u samom stripu nalazi njegov lik ili citat neke njegove pesme.

Specijalno za ovu priliku, izdvojili smo vam 7 primera za koje smatramo da bi vam mogli biti interesantni, dok se kompletna lista može naći na stranicama CBR-a. Moramo napomenuti da se na listi nalaze isključivo komercijalna američka izdanja i da iskreno verujemo da bi ona mogla biti nešto bogatija ukoliko bi se u nju uključile po koja epizoda iz serijala Dylan Dog, ili pak, Gea. Ipak, i pored toga, ova lista izgleda zaista zanimljivo i primamljivo za neko dalje i iscrpnije istraživanje. A verujemo da će ljubitelji Dylanovog rada, kao i stripa, ovde naći dosta zanimljivih stvari.

Dakle, predstavljamo vam sledeće naslove:

1. Watchmen #1

Watchmen je jedna od najboljih grafičkih novela svih vremena, remek-delo majstora Alana Moora, koje se u izdanju Belog Puta može naći i na srpskom jeziku. U stripu postoji nekoliko citata Dylanovih pesama, što i nije tako čudno s obzirom da delo obiluje pop kulturnim referencama, ali sasvim je izvesno da je ovaj muzičar dobio posebno mesto, te je u knjizi on citiran čak na tri mesta, a stihovi pesme Desolation Row: „At midnight, all the agents and superhuman crew go out and round up everyone who knows more than they do” otvaraju jedno od poglavlja prvog dela novele. Pored toga, obrada ove pesme od strane mlađanih pankera My Chemical Romance se može naći i u soundtrack-u Zack Snyderovog filma Watchmen iz 2009. Pesma Desolation Row uvrštena je u prestižnu listu The 500 Greatest Songs of All Time iza koje stoji kultni časopis Rolling Stone. Pesma se momentalno nalazi na 187. mestu.


2. Superman #279

Epizoda pod nazivom Menace of the Energy Blackmailers izašla je davne 1974. godine i zanimljiva je po tome što u njoj dva najpoznatija superheroja Supermana i Batmana današnjice udružuju snage ne bi li zaustavili ilegalno švercovanje nafte. Da li iz razloga što su želeli približe ove junake običnim čitaocima, rokenrol publici, ili prosto da bi se zezali sa njima, pisci ove epizode su odlučili da bi bilo interesantno videti Batmana u ulozi MC-ja na jednom rok koncertu. Ipak, iz određenih razloga, Superman se tajno presvlači u Batmana i zauzima njegovo mesto na pozornici. Kako je prošao njegov nastup nije nam poznato (ipak je ovaj broj izašao jako davno), ali sigurno je da je najveće ovacije dobio Bob Dylan koji se tamo pojavio „glavom i bradom“ (i to još dok je bio lep i mlad) i između ostalog otpevao jedan od njegovih čuvenih hitova Visions of Johanna. Ili bar jednu njegovu verziju, s obzirom da je tekst malo promenjen, te u delu refrena koji se vidi i na slici pored, pisac govori o osobi ženskog pola, iako se u originalu radi o momku. Ipak, značenje ove pesme nije kristalno jasno i ostavljena je otvorena za tumečenje. I Visions of Johanna nalazi se na listi The 500 Greatest Songs of All Time i to na 404. mestu. Pored toga, Dylan je za tekst ove pesme dobio priznanja od strane priznatih muzičkih i književnih kritičara, a neki su otišli toliko daleko i nazvali je najboljom pesmom ikada napisanom.


3. Catwoman Volume 1 #49

Kao i svaka prava dama, i Catwomen se pored bontona, stranih jezika, vina i borilačkih veština, razume i u rokenrol. Citirajući Dylanove stihove „When you got nothing, you got nothing to lose“ Catwoman se uspešno odbranila od neprijatelja u ovoj epizodi, a kako i ne bi kada ovi stihovi pripadaju zvanično najboljoj rokenrol pesmi ikada napravljenoj, pesmi koju svi znamo, bar onako usput, kao izraz, pesmi koja danas predstavlja jedan od kamena temeljaca popularne kulture, a to je, naravno, Like a Rolling Stone.


4. Fantastic Four #291

The Times They are a`Changing! naziv je ove stare epizode serijala o fantastičnoj četvorci. Originalna Dylanova pesma istog naziva, takođe je uvrštena na listu 500 najboljih pesama svih vremena po mišljenju kritičara i čitalaca časopisa Rolling Stone i to na mestu 59. Pesma je objavljena na albumu iz 1964. godine, a sam Dylan o njenom nastanku govori da je to bio jedan smeran pokušaj da se napravi himna promenama koje su nastajale u tom momentu: „Želeo sam da napišem veliku pesmu, sa kratkim, konciznim stihovima koji se jadan na drugi nastavljaju na jedan gotovo hipnotički način. Borba za građanska prava i pokret folk muzike su u nekom periodu bili dosta bliski i u to vreme su se nalazili u savezništvu“.


5. Marvel Adventures: Avegners

Još jedan strip koji predstavlja direktnu referencu na gore pomenutu Dylanovu pesmu je i nasov jednog broja Marvelove avanturističe edicije Avegners. Strip u kojem se, između ostalih, pojavljuju Spider-man, Hulk i Captain America novijeg je datuma i, kao manje ili više, svi Marvelovi stripovi, bavi se večnom tematikom beskonačne borbe između dobra i zla. Kao i sama pesma, u neku ruku.


6. X-Man #63

Naslov ove epizode, No Direction Home, svakako ima višestruko značenje, ukoliko uzmemo u obzir samu tematiku X-Man serijala, pa tako i koren ovog naslova koji leži u refrenu već pomenute rokenrol himne Like a Rolling Stone :

How does it feel / How does it feel / To be on your own / With no direction home / Like a complete unknown / Like a rolling stone ?

Pored toga, ovaj stih predstavlja i naslov dokumentarca o životu i karijeri Bob Dylana u periodu između 1961. i 1966. godine iza kog stoji čuveni režiser Martin Scorsesse.


7. The Ventueres of Zimmerman (iz časopisa National Lampoon, 1972.)

National Lampoon je bio jedan od najpopularnijih humorističkih časopisa u Americi, čuven po svom satiričnom tonu i ništa manje parodičnih tekstova i šokantnih naslovnica koje su svakako ostavile trag u istoriji štampanih medija. Povremeno su se u sklopu časopisa (koji je, nažalost, utihnuo tokom osamdesetih) javljali i satirični stripovi koji su se bavili zanimljivim ili intrigantim temama u to vreme. Jedan od njih bio je i Ventures of Zimmerman u kojem je glavni junak bio upravo cenjeni muzičar o kojem je u ovom tekstu reč (da ne bude zabune, ukoliko niste znali, ovaj umetnik jevrejskog porekla, rođen je kao Robert Allen Zimmerman). Ovom stripu je nakon dve godine usledio i nastavak pod nazivom Son o` God Meets Zimmerman koji se, takođe, nalazi na ovoj specijalnoj CBR listi.

A na kraju....

Iako se ne spada u grupu regularnih magazinskih ili albumskih izdanja, u ovaj tekst moramo uključiti i mišljenje starog Charlie Browna, izneto pre nekih 40 godina, a koje se savršeno uklapa u koncept...

... šta bi tek danas rekao?

Kompletnu listu iz pet delova možete naći na sledećim satrnicama sajta CBR: deo 1, deo 2, deo 3, deo 4 i deo 5.

Povezane teme: bob dylan
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
PR0T0N @ 03. jun 2011. 11:55 #1
Odličan tekst.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije