Čarobna knjiga i Darkwood dovode nam Iznoguda
26. avg 2014. @ 11:06  |  vesti

Čarobna knjiga i Darkwood dovode nam Iznoguda

Iako ''on nije dobar'', mi ga volimo. Čuveni strip legende francuskog stripa Renea Gošinija i crtača Žana Tabarija dolazi u naše striparnice i knjižare zahvaljujući saradnji između izdavačke kuće Čarobna knjiga i dragog nam Darkwooda. Avanture gnusnog vezira koji želi da postane kalif umesto kalifa (ili sultan umesto sultana, za one koji više pamte crtani film), domaća publika čitaće u ediciji Karusel.


Cena ovog izdanja u pretplati iznosi 390 dinara, dok će se od 18. septembra naći u redovnoj prodaji po ceni od 490 dinara. Naravno, tu je i kolekcionarsko tvrdokoričeno izdanje čija cena u pretplati iznosi 690 dinara, dok će ona u septembru iznositi 800 dinara.

Iznogud je debitovao u magazinu Record, 15. januara 1962. godine u stripu pod nazivom ''Avanture kalifa Haruna el Pusaha'' (Les aventures du Calife Haroun el Poussah). Autori su ubrzo shvatili da bi fokus trebalo prebaciti na smotanog zlotvora, pa je strip preimenovan u ''Iznogud''. 1968. godine krenuo je redovno da izlazi u Gošinijevom Pilote magazinu. Gošinijev satirični humor ubrzo je učinio Iznoguda jednim od najpopularnijih anti-heroja svih vremena.

Nakon Gošinijeve smrti 1977. godine, Tabari odlučuje da sam nastavi sa radom na stripu, baš kao što je i Albert Uderzo to uradio sa Asteriksom. Dok je Gošini radio na njemu, Iznogud je izlazio u albumima koji su sadržali po nekoliko kratkih priča. Tabari je krenuo u drugom smeru posvećujući album samo jednoj priči, ali dužoj i kompleksnijoj.

1995. godine izlazi i animirani film praćen crtanim serijama, ali tada titulu kalifa zamenjuju sultanom. 2005. godine izlazi, nažalost ne toliko uspešan, igrani film pod nazivom ''Iznogud: kalif umesto kalifa'' sa sa Michael Youn-om u glavnoj ulozi.

Pdf pregled ovog izdanja pogledajte ovde.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije