ComiX Connection - izložba alternativnog stripa u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine
23. jan 2015. @ 12:55  |  vesti

ComiX Connection - izložba alternativnog stripa u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

23.01. - 15.02. 2015., MSUV, Novi Sad

U petak 23. januara 2015. sa početkom u 19h u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, otvara se ComiX Connection, izložba posvećena alternativnom stripu.

Srbija, Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Rumunija – 5 zemalja – 5 različitih istorijskih razvoja – 5 različitih kulturnih i umetničkih scena. Svim ovim zemljama je pak zajednički fenomen nezavisnog stripa, nazvan i no school ili not aligned Comic (nesvrstani strip), sasvim drugačiji od mejnstrim stripa, koji se u velikom stilu predstavlja na tržištu.

Različiti politički, društveni i kulturni uslovi u ovih pet zemalja direktno su uticali na različito razvijanje alternativne strip scene. Dok razvoj nezavisnog stripa u Mađarskoj tek predstoji, u Srbiji i Hrvatskoj je on sada u punom jeku. U Rumuniji je strip scena krajnje raznovrsna.

Mnogi umetnici iz susednih zemalja su ozbiljno shvaćeni u međunarodnom kontekstu zahvaljujući inicijativi iz Slovenije. U antologiji "Stripburek" su već 2001. godine okupljeni stripovi iz zemalja istočne i jugoistočne Evrope, a kroz strip magazin "Stripburger" su neprestano uspostavljane saradnje. Mnogi multiplikatori, svojim delimično volonterskim radom, rade već godinama na prekograničnom umrežavanju.

"Arlekin i ptica", Primož Bertoncelj, 2008.

Istraživanjem u svakoj od zemalja, došlo se do obimnog inventara nezavisnog stipa i njihovih autora. Festivali, sajmovi i publikacije umetnicima pružaju priliku da njihovi radovi budu vidljivi I poznati i van regionalnog i nacionalnog konteksta. Najčešće je interesovanje za međunarodnu saradnju usmereno ka srednjoj i zapadnoj Evropi, dok je vidno manji broj umetnika koji se odlučuju za saradnju sa zemljama iz neposrednog susedstva. Cilj ovog projekta je da se upravo ovaj fokus iz perspektive umetnika, kao i publike razmotri i proširi. Ovih pet zemalja ne dele samo zajedničke granice, nego i zajedničku istoriju i kulturu, koje povezuju ovaj veliki region.

Strip kao forma već godinama stiče sve veće interesovanje šire javnosti. Dugo je smatran za marginalnu umetničku pojavu, bez velikog priznanja, ali su festivali, sajmovi, radionice, izložbe i publikacije uveliko doprinele njegovoj većoj društvenoj prihvatljivosti. Prateći ovaj trend, više škole (u Osijeku i Segedinu) uvode strip u akademski naučni plan i nastavni program.

Publikacija "Nevidljivi strip" predstavljena je na sajmu knjiga u Lajpcigu 2011. godine kao značajan deo savremene umetnosti u Srbiji. I u ovom kontekstu projekat prikazuje raznolikost i slojevitost stripa kao buduće umetničkog oblika komunikacije u XXI veku i želi dugoročno da doprinese većem vrednovanju ove forme u ovih pet zemalja.

"Pacovi", Igor Hofbauer

UMETNICI:

Mátyás Lanczinger (slika sa početka teksta: Čovek na skejtu, 2010), Žiga Aljaž, Ivana Armanini, Kaja Avberšek, András Baranyai, Linda Barkász, Matjaž Bertoncelj, Primož Bertoncelj, Matei Branea, Nina Bunjevac, Andreea Chirică, Alexandru Ciubotariu, Dániel Csordás, Cristian Dârstar, Marko Dješka, Dušan Durman, Miklós Felvidéki, fra pio, Zoltán Fritz, Alexandra Gavrilă, Balázs Gróf, Ana Maria Guguian, Igor Hofbauer, Ciril Horjak, Irlo, Dunja Janković, Helena Janečić, Irena Jukić-Pranjić, Jakob Klemenčič, Matej Kocjan, David Krančan, Miran Križanić, Tomaž Lavrič, Miroslav Lazendić — dr Gnoj, Oana Lohan, Izar Lunaček, Vladan Nikolić, Neuro & Mucs, Aleksandar Opačić, Vladimir Palibrk, Vuk Palibrk, Damir Pavić-Septic, Mircea Pop,Radovan Raša Popović, Vančo Rebac, Iztok Sitar, Veronica Solomon, Boris Stanić, Attila Stark, Damir Steinfl, Ileana Surducan, Maria Surducan, Nicolae Timotei Drob, Sorina Vazelina, Zsolt Vidák, Wostok, Aleksandar Zograf, Miro Župa.

Više radova i informacija o izložni možete naći na ovoj stranici.

Izložba če trajati do 15. februara 2015.

Povezane teme: strip izložbe
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije