Da li je Spajdermena izmislio Sten Li?
19. jun 2014. @ 08:39  |  vesti

Da li je Spajdermena izmislio Sten Li?

Sten Li je tvrdio da mu je ideja da napiše strip o Spajdermenu, pala na pamet, kada je ležeći u postelji gledao muvu kako se šeta po zidu. Tada je silno poželeo da uradi strip o superheroju, koji će, kao i muva, moći da se vere po zidovima.

Međutim, zašto nije uradio stip o Muvamenu, već o Čoveku pauku?

Kostim spajdermena iz 1954. godine

Možda ćete pomisliti da je ova fotografija iz 1954. godine lažna, ali uveravamo vas da nije. Na fotografiji vidimo kostim Sapjdermena u proizvodnji Bena Kupera, osnivača istoimene firme za proizvodnju kostima za Noć veštica.

Poznato je da je Spajdermena prvobitno nacrtao Džek Kirbi, no Stenu Liju se nije dopao previše mišićav izgled novog superheroja, pa je odabrao verziju Stiva Ditka, onu koja nam je poznata i danas. Prvi put se pomoću sintetičke mreže Piter Parker zanjihao na stranicama stripa 1962. godine (Amazing Fantasy #15), čak 8 godina posle stavljanja u promet Kuperovog kostima.Pošto je Marvel licencirao Spajdermena, Ben Kuper je morao da otkupi prava na izradu kostima, što je kasnije i učinio.

Ostaje pitanje ko je pravi idejni tvorac Spajdermena; da li je to Sten Li, Ditko ili Ben Kuper ili su svi oni bili inspirisani kultnim serijalom “Paukova mreža” iz 1938 godine.

U svakom slučaju, sami zaključite da li i koliko su slični ovi kostimi.

Povezane teme: Spider-Man, kostim, Stan Lee
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije