Darko Perović: Brek
30. okt 2009. @ 09:44  |  izdanja

Darko Perović: Brek

Komiko

Strip "Brek" Darka Perovića, premijerno objavljen na stranicama "Yu strip magazina" pre dvadesetak godina, objavljen je u vidu albuma u novopokrenutoj ediciji mlade izdavačke kuće "Komiko" iz Novog Sada. Darko Perović (1965), strip autor iz Beograda koji trenutno radi za italijansku izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore, sredinom osamdesetih je nacrtao melanholičnu, tmurnu, skoro "blejdranerovsku" priču o Breku, koriteći igru senki kao osnovno izražajno sredstvo pri kreiranju atmosfere koja čitaoca skoro neprimetno uvlači u priču i do kraja ga ne pušta.

"Brek je bez ikakve dileme jedan od najboljih domaćih stripova u poslednjih nekoliko decenija, te se kao takav nametnuo kao logičan izbor za otvaranje serije. Perovićev "Brek" među poznavaocima domaćeg autorskog stripa uživa kultni status, međutim, do sada je bio relativno nepoznat široj publici i novim generacijama ljubitelja strip umetnosti", rekao je na promociji albuma prvenca Vuk Marković, osnivač "Komika".

Darko Perović je kazao da mu je drago što je strip koji je nacrao kao dvadesetogodišnjak izdržala test vremena i da je i danas aktuelna. "Mislim da je Brek zadržao snagu i svežinu jer sam ga crtao kao dvadesetogodišnjak i početnik. I pored svih manjkavosti kojih kao takav sigurno ima, ni danas ništa u njemu ne bih menjao, jer još uvek verujem u iste stvari", rekao je Perović.

Pogovor je napisao Zoran Đukanović, i u nastavku prenosimo delove tog teksta:

Sa Brekom Perović je snažno vratio prioritet pripovedačkom činu u domaćem stripu s kraja osamdesetih. Naravno, posle iskustava radikalnih svetskih strujanja u stripu sedamdesetih i početkom osamdesetih, za Perovića više nije bilo moguće da se vrati sasvim klasičnoj, konvencionalnoj priči. Akcionost Perovićeve priče bogato je prožeta nekom vrstom pripovedačke melanholije. Tu je moguće i potrebno dešifrovati neke vanstripovne uticaje. To su svakako uticaji špijunske proze Le Kareovih romana, kinematografski uticaji Blejd Ranera Ridlija Skota, a u tragovima i Stalkera, pa i Solarisa i Ogledala Andreja Tarkovskog.”

Darko Perović je sa Brekom napravio korak od sedam milja. Ovaj iskorak je bio toliko veliki da je odredio crtačku sudbinu jednog tihog momka koji bi prigušenim glasom ponekad nešto nenametljivo iskomentarisao među pretencioznim glavama kojih se moglo sresti na sastancima Beogradskog kruga 2 u Mažestiku. Neki su više pričali, tek ponešto uradili dok su razvijali ideologije stripa, šta se mora obožavati, a šta zaslužuje doktrinarni prezir sa „Olimpa”. Darko je, međutim, uglavnom ćutao. Bavio se pasivnim avanturizmom crtačkog stola. Znao je da se tamo nalazi srce tajne.


Pročitajte izuzetno zanimljivu recenziju stripa na popboksu.
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
R.Slakeski i D.Milet (neregistrovan) @ 22. sep 2011. 14:06 #1
IZUZETNI SPOJ TALENTA I RADA.BRAVO ZA JEDNOG 19.O GODISNJAKA.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije