DC zbog majice optužen za seksizam
07. okt 2014. @ 12:06  |  vesti

DC zbog majice optužen za seksizam

Dve licencirane DC majice izazvale su lavinu optužbi za seksizam na internetu. Prva sporna majica prikazuje Supermena u strasnom zagrlaju sa Wonder Woman, zajedno sa natpisom ''Pogodak! Supermen ponovo uspeva!'' (Score! Superman does it again!). Druga kritikovana majica je ona sa natpisom ''Treniram da postanem Betmenova žena'' (I’m Training to Be Batman’s Wife).
Problem je nastao kada je novinarka Tamara Brooks primetila ova majice na Long Beach Comic Con-u, nakon čega je fotografije podelila na društvenim mrežama. Ona smatra da obe majice nesumnjivo nose seksističke poruke. Dok je na jednoj najpoznatija superheroina prikazana kao nagrada koja se treba osvojiti, druga majica poručuje da je cilj svake žene da postane nečija supruga.

Slična situacija se dogodila i prošle godine kada se u jednoj ženskoj kolekciji našla majica sa Marvelovim junacima i tekstom čuvene pesme Bonnie Tyler - ''I need a hero'' (Potreban mi je heroj). Smatra se da su ovakve majice problematične jer one poručuju da su ženama neophodni muškarci, bilo da ih oni spašavaju ili žene. Da stvar bude gora, muški model iste majice je samo sadržao natpis ''Budi heroj'' (Be a Hero).

Kako su obe majice zvaničan licencirani proizvod kompanije DC Comics, logično je da je neko iz rukovodstva DC-a ili Warner Bros-a morao da ih odobri. Međutim, prava za dobijanje licence mogu se razlikovati od ugovora do ugovora, tako da postoji mogućnost da konačni proizvod ne treba da bude proveren lično od DC-a ili neke druge kompanije koja izdaje dozvolu, dokle god se sve stavke iz unapred potpisanog ugovora poštuju. DC nije odgovorio na ove optužbe, niti je precizirao da li je neko iz kompanije učestvovao u dizajniranju ovih majica.


Povezane teme: DC, T-shirts
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije