Dnevnik Ane Tank / Omnibus
Klik za veću sliku

Dnevnik Ane Tank

0.0 (0)
Izdavač: Omnibus
Datum izdavanja: 16. mar 2012.
Scenario: Iztok Sitar
Crtež: Iztok Sitar
136 strana
Beogradska kuća Omnibus još jednom donosi jedno sjajno izdanje nastalo iz pera jednog autora sa ovih prostora. U pitanju je strip "Dnevnik Ane Tank"  slovenačkog umetnika Iztoka Sitara. Nadamo se da će na ovaj način Omnibus nastaviti sa uspešnim objavljivanjem dela autora sa Balkana, kao što je to bio slučaj sa nekim ranijim izdanjima. 

O stripu "Dnevnik Ane Tank" Zoran Đukanović rekao  je sledeće:

"Dnevnik Ane Tank jeste pravolinijski narativ s nešto meandara. Treba, međutim, obratiti pažnju na strukturu, osluškivati promicanja u toj strukturi, pratiti ritam razvoja ove pravolinijske priče koja u sebi nosi tragičnu transformaciju iz sumorne larve u odajama vlastite individuacije. Transformacije u – šta? U zastrašujuće ravnodušnog leptira heroinske zavisnosti koji će zameniti punoću raspona krila ličnosti".
Zanimljiv intervju sa autorom možete pročitati na ovoj stranici, a u nastavku teksta možete pogledati nekoliko tabli stripa.Biografija Iztoka Sitara

Iztok Sitar je rođen 1962. godine u Ljubljani, gde je završio i Dizajnersku školu kao grafički dizajner. 1984. godine u književnoj reviji “Mentor” objavio je svoj prvi (pomalo autobiografski) strip Ko je ubio crtača stripova. Od tada je pod svojim imenom ili pseudonimom Ninel objavljivao stripove i političke karikature u gotovo svim slovenačkim novinama. 1990. godine izašao je njegov prvi strip album Sperma i krv, koji pak svojim morbidnim crtežom i hermetičkim scenarijem nije prešao granice andergraunda, pa se posle toga Sitar okrenuo više komercijalnom stripu, te je 1992. godine u ljubljanskom “Dnevniku” počeo objavljivati humoristički novinski strip u kaiševima, Bučmanovi, kojeg sa povremenim pauzama crta i danas. Takođe je iste godine ostavio i posao grafičkog dizajnera te se stripom počeo baviti profesionalno. Do sada je ispod njegovog kista izašlo četrnaest albuma prilično različitih žanrova, od dečjih i tinejdžerskih preko erotskih do njemu najomiljenijih političko angažovanih stripova, u kojima stavlja pred ogledalo slovenačku (pre svega) desničarsku politiku i katoličku crkvu. Pored crtanja bavi se teorijom stripa, pa je tako 2007. godine, uz 80. godišnjicu prvog slovenačkog stripa, izdao i prvu slovenačku monografiju Istorija slovenačkog stripa 1927 – 2007 u kojoj je slikom i rečju predstavljeno 80 najznačajnijih stripaša. Inače, Sitar se svrstava u Treću generaciju slovenačkih stripaša koja je krajem osamdesetih godina prošlog veka formirala takozvani “Novi slovenački strip”, oslobođen svih respekata protiv seksa, politike i crkve.


FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Gruja (neregistrovan) @ 29. sep 2012. 12:25 #1
Debilan strip
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (7)

Izvorište noći
Manuel Montano

Portreti i recenzije