Dobitnici ovogodišnjih Eisner nagrada
23. jul 2012. @ 11:45  |  vesti

Dobitnici ovogodišnjih Eisner nagrada

Na ovogodišnjoj internacionalnoj konvenciji stripa i svih ostalih popkulturnih tekovina, predstavljeni su dobitnici prestižnih nagrada Eisner. Kao i prošli put, predstavićemo vam samo nekoliko nagrada koje su nam privukle pažnju, dok kompletnu listu dobitnika možete videti ovde.

Nagradu za najbolji tekući serijal pripala je Marvelovom Daredevil-u, dok je sedma epizoda ovog serijala, takođe, dobila nagradu za najbolje pojedinačno izdanje. Nagrade su podelili autori Mark Waid (koji je uz to dobitnik nagrade i za najboljeg scenaristu), Marcos Martin, Paolo Rivera i Joe Rivera. Serijal Daredevil kreirao je Stan Lee, uz veliku pomoć Jacka Kirbyja, davne 1964. godine, a i dan danas važi za jednog od najcenjenijih Marvelovih serijala.

Daredevil

Nagradu za najbolji kratki serijal dobio je zanimljiv naslov Criminal: The Last of the Innocent Eda Brubakera and Seana Phillipsa iz Marvelove sekcije Icon. Ovaj strip predstavlja spin-off Brubakerovog i Phillipsovog serijala Criminal za koji mnogi tvrde da predstavlja pravi biser modernog noira. Ova krimi priča oduševila je mnoge, dok Brubaker, daleko poštovani autor i scenarista, tvrdi da ovaj krimić možda prestavlja "nešto najbolje što je ikada uradio".

Criminal: The Last of the Innocent - strip koji
neki opisuju kao "otrovnu nostalgiju"

Tale of Sand je grafička novela nastala po nikada iskorišćenim scenariju Jima Hensona, kreatora Mapetovaca i raznih fantastičnih filmova kao što je Labyrinth. Novelu je adaptirao umetnik Ramón K. Pérez i dobila je tri nagrade i to za Najbolji grafički album, Najbolji dizajn izdanja i Najbolji crtež (ova nagrada se uglavnom dodeljuje čitavom timu autora koji zajedno rade na jednom projektu, s obzirom da je američka praksa takva da jedan umetnik crta konture, drugi senči, treći dodaje boju itd.). Tale of Sand počinje tako što se mladić po imanu Mac budi sam u sred pustinje bez ikakvog sećanja na to kako je dospeo tamo. U njegovom posedstvu nalazi se jedan ruksak pun magičnih stvari, a on ubrzo shvata da mu zli čovek sa povezom preko oka ide za petama u pratnji ogromnog čudovišta i tako počinje uzbudljiva trka na život ili smrt. Sigurni smo da će se ova priča svideti svim fanovima Jima Hensona i čudesnog sveta proizašlog iz njegove mašte.


Tale of Sand

Ono što će naše čitaoce posebno interesovati jeste nagrada za Najbolje američko izdanje stranog materijala, Ova nagrada pripala je prvoj knjizi iz edicije izdavačke kuće Dark Horse po imenu The Manara Library. Knjiga sadrži nekoliko priča koje je Manara uradio zajedno sa Hugom Pratom, a najpoznatija od njih je svakako Indijansko leto.

The Manara Library, vol. 1: Indian Summer and Other Stories

Za kraj bismo samo želeli da dodamo da je, između ostalih, ove godine u prestižni krug strip umetnika zvani Will Eisner`s Hall of Fame primljen i kultni autor Gilbert Shelton. O tome kako se oseća povodom jednog ovakvog priznanja imaćete priliku da pitate Sheltona lično, ako ga budete upoznali na ovogodišnjem Salonu stripa u Beogradu.

Gilbert Shelton, autor kultnih underground stripova
˝The Fabulous Furry Freak Brothers˝ i ˝Fat Freddy`s Cat˝

Povezane teme: eisner awards, comic-con
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije