Dok mi nismo gledali, jedan Srbin je osvojio važnu stripsku nagradu u Francuskoj
06. feb 2016. @ 11:05  |  vesti

Dok mi nismo gledali, jedan Srbin je osvojio važnu stripsku nagradu u Francuskoj

Na festivalu stripova u San-Remiju naš umetnik, poznat po međunarodnom pseudonimu Dragan de Lazare i seriji „Rubina“, toplo je dočekan kod svojih francuskih čitalaca i dobio nagradu publike za najboljeg autora • Srbiju je predstavljao i umetnik velikog međunarodnog renomea Vladimir Krstić Laci

Festival „Festi DBulles", u San-Remiju imao je od 15. do 17. januara 2016. svoje četvrto izdanje, a sedište mu je u živopisnoj istočnofrancuskoj pokrajini Burgonji, poznatoj po vinima, sirevima i medu. Prvi je stripski festival u godini, a smatraju ga uvodom za najveći evropski festival stripa, onaj u Angulemu.

Festival gostoljubivosti i poštovanja

Naziv dešavanja znači „festival stripskih balona“, što je igra reči od francuskog izraza za strip (BD, Bande Dessinee). Do sada je u San-Remiju gostovalo preko 350 autora, a festival ima reputaciju gostoljubivosti i poštovanja prema stripskim umetnicima kao nijedan drugi u Francuskoj i Evropi.

Na festivalu je ove godine gostovao i velikan evropskog stripa Mišel Blan-Dimon, našoj publici najpoznatiji kao autor serija „Džonatan Kartland“ i „Bluberi“. On je poštovalac srpskog stripa i kulture, i načelno je izrazio želju da gostuje u Srbiji.

Jedan od glavnih gostiju bio je i srpski likovni umetnik Vladimir Krstić – Laci, omiljen kod međunarodnih čitalaca pre svega zbog serija „Šerlok Holms“ u francuskoj produkciji i „Adam Vajld“ u italijanskoj.

Festival dodeljuje više uglednih priznanja, između ostalog, nagradu za najbolji album koju je za 2015. dobio Benžamen Blasko Martinez, nagradu za najbolji strip dece školskog uzrasta i druge.

Na kraju Festivala glasovima publike se dodeljuje nagrada „Zlatna muza“ za najboljeg autora Festivala (La Muse d'or du Festival de St. Remy en Bourgogne), za koju je procedura stroga: glasa se u providnoj i obezbeđenoj glasačkoj kutiji koju otvara komisija u prisustvu dva gradonačelnika — Šalon sur Sona i San Remija, jer se kulturni centar „Žorž Brasens“ gde se održava Festival, nalazi između dva grada. Skulpturu je delo umetnika Fransoa Plisona.

Nagrada Draganu Lazareviću je dodeljena, kako je naglašeno u najavi, „velikom većinom glasova“ (80% glasova publike).

„Moderni klasik“ napokon sa svojim čitaocima

Francuska publika sedamnaest godina nije videla Lazarevića, koji je bojkotovao javne skupove u Francuskoj zbog učešća ove zemlje u bombardovanju Srbije 1999. godine i okupaciji Kosova i Metohije.

Nagrada publike u San-Remiju je došla kao iznenađenje našem autoru. Kao lajtmotiv ovih događaj u Burgonji je zajednički pohvalni stav francuske publike i stručnjaka o srpskim autorima, ne samo kao „fantastičnim umetnicima“, već i kao kao „srdačnim i predivnim ljudima“. Zbog svega ovoga, Lazarević je pristao da učestvuje u junu na festivalu u Strazburu, a u oktobru na festivalu koji se održava u dvorcu Buk kod Versaja.

Više o Lazareviću i ovoj nagradi možete pročitati n portalu Strip Vesti sa kojeg je ovaj tekst i preuzet.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije