Dylan Dog 100: Obdukcija / Veseli četvrtak
Klik za veću sliku

Dylan Dog 100: Obdukcija

0.0 (0)
Junak / serijal: Dylan Dog
Broj: 100
Izdavač: Veseli četvrtak
Datum izdavanja: 30. sep 2015.
Scenario: Giovanni Gualdoni
Crtež: Franco Saudelli
98 strana
Kada se pre osam godina pojavio Čarobni frulaš, prva epizoda Dilana Doga u izdanji Veselog četvrtka, mnogi su prognozirali da istraživač noćnih mora neće dogurati dalje od sedmog broja (kako su se edicije najčešće tada završavale, broj 7 predstavlja neki vid prokletstva što se izdavaštva stripova u Srbiji tiče). Taj potez je bio gotovo donkihotovski, jer početi sa izdavanjem stripova čija je nekadašnja publika već zašla u pozne godine, dok mlađi naraštaji uživaju u nekim drugačijim vidovima zabave, predstavljao je rizičan korak. Ipak, evo nas ovde, držeći u rukama jubilarni stoti broj redovne serije, dok nam police krase još i brojne druge edicije ovog izdavača.

Već dugi niz godina, redakcija Veselog četvrtka nam omogućuje druženje sa našim junakom iz Krejven Rouda. Preko redovne serije se upoznajemo sa nekim novim scenaristima i crtačima. Uz probrane epizode Superbooka i Biblioteke se podsećamo, ili pak učimo više o Dilanu, što zahvaljujući fantastičnim pričama, a što i odličnim uvodnicima vrsnih poznavalaca ovog junaka i horor žanra među kojima su Dejan Ognjanović, Vlada Tadić, Pavle Zelić i mnogi drugi. Obojeni program, edicija u kojoj Dilana praktično smatraju domaćinom, nam nudi neke nove i posve drugačije priče, dok nam najnovija Planeta mrtvih  pruža sliku alternativne budućnosti naših omiljenih junaka, koja može, a i ne mora biti jedina moguća.

A sve ovo je dokaz da strip u Srbiji polako oživljava, makar što se Dilana Doga tiče. Ne znamo da li je uzlet usledio nakon obdukcije kao na naslovnoj strani jubilarnoj stotog broja, ali jedino je važno da se kreće u dobrom smeru. Kako su startovali od orignalnoj broja 210, proći će još dosta vremena dok sustignemo Italijane i tzv. revoluciju koju je u serijal uveo novi urednik Roberto Rekioni, ali najvažnije je da se od čitavog cilja ne odustaje. Da, načekaćemo se i malo će nas izmaltretirati Gvaldoni (čija epizoda je upravo jubilarna u nas), ali sigurno će se naći gomila odličnih epizoda na tom putu. Uostalom, sa Planetom mrtvih idemo u korak sa italijanskim izdavaštvom.

A kakva nas priča čeka iza korica stotog broja? Pa, iako se nije baš proslavio sa uredničkom palicom, Gvaldoni makar nikada nije bio dvosmislen. Tako da je radnja očigledna već na osnovu naslovne strane. A da li priča o Dilanu u bolnici može nadmašiti kultnu Mater Morbi? Iskreno, teško, ali to nije razlog za manje zadovoljstvo zbog ovakvih sjajnih rezultata ekipe Veselog četvrtka, a posebno urednika ovog izdanja - Marka Šelića Marčela.

Prijatno čitanje i da nam narednih godina svima na policama osvane barem još ovoliko epizoda. U redu, makar još pet-šest puta više.


FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (3)
Rade (neregistrovan) @ 13. okt 2015. 11:45 #1
Dobarr
0 0
(neregistrovan) @ 30. okt 2015. 12:55 #2
prosečna epizoda
0 0
@ 21. jul 2016. 16:10 #3
Odlicna.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (50)

Povratnici
Dylan Dog 110

Proročanstvo
Zagor 110

Blokirani put
Tex 51

Oteta devojka
Mister No 59

Cvetovi pokolja
Jedno doba, jedna priča 15

Vučje srce
Jedno doba, jedna priča 14

Urbane legende
Dylan Dog 109

Smak sveta
Dylan Dog - Super Book 36

Bezimeni konjanik
Napoleon 2

Lažnjak
Dylan Dog 108

Okršaj titana
Zagor 108

Tajna jednoroga
Zagor - Odabrane priče 3

Siva plima
Marti Misterija 36

Bleki
Dylan Dog 107

Iščezli svet
Zagor 107

Voz za Redvil
Tex 50

Ujed pirane
Mister No 58

Legija kostura
Dylan Dog 106

Stakleno oko
Napoleon 1

Znaci kraja
Dylan Dog 105

Sertao
Zagor 105

Okršaj u Los Anđelesu
Zagor - Odabrane priče 33

Urušavanje
Dylan Dog 104

Zemlja na granici
Brad Barron specijal 2

Vojska ludaka
Zagor 104

Vojni sud
Tex 49

Osveta
Mister No 57

Vanzemaljska epidemija
Dylan Dog 103

Vetar pobune
Zagor 103

Kuća sećanja
Dylan Dog - Planeta mrtvih 1

Kuća izgubljenih ljudi
Dylan Dog - Super Book 34

Gavranova presuda
Dylan Dog 102

Krv nad Baijom
Zagor 102

Povratak Kandraksa
Zagor - Odabrane priče 32

Povratak zveri
Martin Mystere 34

Prošlost Džimija Gitare
Obojeni program 6

Ja, čudovište
Dylan Dog 101

Taksista
Julia 41

Pirane
Zagor 101

Vreme ubica
Mister No 56

Portreti i recenzije