Džojsov Uliks u formi internet stripa
02. jan 2012. @ 13:59  |  portreti, recenzije, intervjui

Džojsov Uliks u formi internet stripa

Pretpostavljamo da ste svi vi bar nekoliko puta u životu naleteli na knjigu, neretko od velike važnosti za svetsku književnost, sa kojom ste muku mučili i nikako niste mogli da je pročitate do kraja, pa čak ni da pređete polovinu iste. Možda vam je zbog toga bilo malo krivo, možda nije, ali verujemo da sigurno ni sami nemate pojma koliko je to česta pojava, pa čak i u onim pretencioznim, književnim krugovima. Istina je da neke knjige nije lako čitati. Razlozi su mnogi, ali je najčešći taj da su neke od njih napisane na poprilično čudan i nesvakidašnji način. Zapravo, neke knjige su strukturisane upravo da bi čitalac morao da da sve od sebe da ih pročita, zaista uđe u njih i razume, a iskreno rečeno, one su upravo zbog toga baš tako i dobre.

"Uliks" (Ulyssis) je jedna od tih knjiga. Realno gledano, ovaj roman Džejmsa Džojsa je možda najbolji predstavnik takvih knjiga. To je jedan poseban, unikatan roman. Roman za kojeg ćete čekati da prvo odrastete i stasate kako biste uopšte počeli da ga čitate. I povrh svega, roman koji će vas najviše namučiti.

Upravo je to bila osnovna ideja kojom su se poveli autori internet stripa "Ulysses seen" – nesvakidašnje adaptacije ovog izuzetnog romana. Ovaj webcomic startovao je 2008. godine i do danas je obradio dobar deo romana (mada, realno, uzevši u obiz obimnost istog, nije ni na pola puta). Njegovi autori su Robert Berry i Josh Levitas, koji su uz još par saradnika omogućili da sajt na kojem se nalazi ovaj strip bude zaista pregledan i da se na njemu može naći dovoljna količina dodatnog sadržaja koja će vam pomoći pri čitanju i razumevanja adaptacije.


O začecima ovog jedinstvenog internet stripa, koji je do sada prikupio poprilično velik broj pozitivnih kritika, autor Robert Berry pisao je u prvom postu bloga koji predstavlja neku vrstu zapisnika svega onoga što je vezano za stvaranje i objavljivanja istog.

"Ideja o nastanku internet stripa po Džojsovom `Uliksu´ je, kao mnogo drugih ideja iz sfere ličnog i profesionalnog života, nastala u baru. Pre dve godine, ja i još jedan crtač stripova smo prisustvovali jednom događaju, javnom čitanju romana, koji je organizovao Rozenbahov muzej ovde u Filadelfiji i, baš tu iza ugla, bila je moja tadašnja lokalna kafana, The Bards` Irish Pub. Bio sam fan ovog romana već godinama, ali kao i većina ljudi koje poznajem, pokušavao sam da ga čitam pet ili šest puta pre nego što sam ga zaista pročitao do kraja. To je, bez izuzetka, izuzetno težak roman za čitanje po prvi put i jednostavno morate da ga čitate iznova i iznova. Moj prijatelj, koji je takođe voleo ovu knjigu, bojažljivo mi priznavši da ni on nije uspeo da pročita roman iz prvog puta, počeo je da priča o tome kako je komplikovano, kako je namerno iskrivljeno Džojs kreirao taj tekst, i na kraju mi priznao da mu je bilo mnogo prijatnije i lakše da doživi taj roman kada je slušao kako ga neko drugi čita umesto da ga čita sam sa papira. Morao sam da priznam, `Uliks´ je, sasvim namerno, pravo čudovište. Ako slušanje glasova koji se javljaju u tom tekstu omogućava lakše razumevanje istog, zajedno sa mojim prijateljem počeo sam da se pitam - zar ne bi bilo još bolje videti kako su izvedene iste te akcije opisane u romanu? I tako, pošto smo odlučili da je taj dan bilo isuviše vruće da bismo se vratili na pomenuti događaj, odlučili smo da naručimo još par piva i da sednemo u taj prijatan i klimatizovan bar i pričamo o tome kako bi `Uliks´ mogao da izgleda u formi internet stripa."


Sve u svemu, ako ste do sada suočili sa velikom literarnom preprekom zvanom "Uliks", a želeli biste da je napokon prevaziđete, probajte sa ovim stripom. Možda vam pomogne.


Povezane teme: uliks, ulysses, webcomics
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije