Frank Millerov "Holy Terror" stiže na godišnjicu terorističkog napada 9/11
15. avg 2011. @ 12:17  |  vesti

Frank Millerov "Holy Terror" stiže na godišnjicu terorističkog napada 9/11

Iako je nekoliko godina isključivo najavljivao svoj novi projekat, bez nekog preteranog detaljisanja o istom, Frank Miller je tek pre nekoliko nedelja odlučio da pokloni malo pažnje fanovima i otkrije neke činjenice o svom novom projektu koje do sada nismo znali. „Gotov sam“, rekao je, „Trebalo mi je osam godina, ali gotov sam.“

Zanimljiva, ali u isto vreme i pomalo morbidna je činjenica da će se ova knjiga, delo koje broji čitavih 120 strana, u prodaji naći na desetogodišnjicu velike američke tragedije koju svi znamo kao 9/11. Miller, dobro poznati autor nekolicine vrhunskih grafičkih novela, među kojima su Dark night returns, 300 i Sin City, već je ranije obećao da će sama priča i njen crtež i ovaj put biti dosta mračan, što je svakako u skladu sa atmosferom i tonom koji vladaju u njegovim ranijim političko retoričkim delima u kojima su uglavnom preovladavale scene psihičke torture i nasilja.

Frank Miller na snimanju filma The Spirita

Za mnoge fanove je u ovoj priči najšokantnija činjenica da će se Holly Terror zaista naći u slobodnoj prodaji, s obzirom da Miller u poslednje tri godine uopšte nije bio prisutan na strip sceni (iako se, ruku na srce, ipak smatra za jednog od najuticajnijih umetnika u poslednje tri decenije), a neko vreme je čak pokušavao da se okuša i u Holivudu što je rezultiralo jednim velikim promašajem zvanim The Spirit (no, odajemo mu priznanje da su nas on i drugari Rodriguez i Tarantino pošteno oduvali sa filmskom adaptacijom Sin City-ja pre nešto više od 5 godina).

Pored toga, dugo je Sveti teror delovao ka oštećena roba za koju niko nije mario. 2006-te, Miller je o svom projektu govorio kao o još jednoj Batmanovoj avanuri u kojoj Mračni vitez kreće na krvavi pohod protiv talibanske terorističke otrganizaciije posle napada na Gotham City. Sudeći po samom nazivu i obrađivanoj materiji, činilo se da Holly Terror predstavlja još jednu interpretaciju Millerove izvrnute istorije u kojoj on pokazuje srednji prst političkom vrhovodstvu i koja će jednog dana u mirnu zonu pop kulture sleteti kao Molotovljev koktel.

Frank Miller: "Verujem da će moj novi projekat šokirati publiku"

Ali, vreme je prolazilo, takva ideja je izgubila zamah, delo se drastično promenilo i sada to nije više priča o Betmenu (još uvek nije sigurno da li je ova odluka bila isključivo Millerova ili je uredništvo DC-ja i tu umešalo prste). Do kraja prošle godine projekat je evolirao u priču o para-vojnom osvetniku zvanom The Fixer, a radnja je premeštena u Njujork. Miller se izgleda odlučio da izdavanje ovog projekta preda novoj kući zvanoj Legendary Comicskojom predsedava veteran američkog strip izdavaštva Bob Shreck, a koji je u toku osnivanja ove kompanije dobio potpunu podršku od strane Franka Millera, te velikih autora poput Neil Gaimena i Max Brooksa. Legendary Comics je pre nekoliko nedelja objavio vest da će se Holly Terror u tvrdokoričenom izdanju naći u prodaji u septembru, te da čitaoce očekuje „tvrda politička priča koja se nemilisrdno hvata u koštac sa duhom vremena u kojem živimo i koja nam ni pod kakvim uslovom neće dopustiti da je ispustimo sve dok ne pročitamo poslednju stranicu“. Slike koje su do sad objavljene nagoveštavaju da, barem vizuelno, The Fixer poprilično podseča na Bruce Wayneov brutalni alter ego, a njegova prijateljica na staru Catwoman – što sve ide u prilog pretpostavci da je Miller uspeo u reorganizaciji svojih starih stranica bez mnogo poteškoća.

The Fixer

O sličnostima i razlikama Batmana i The Fixera, Miller govori sledeće: „ja sam od Batmana napravio ono što niko do sada nije, i ovaj novi tip jednostavno nije on. On se igra borbe protiv kriminala samo da bi ostao u formi, a ono što bi on zaista voleo da radi jeste borba protiv terorizma. I on zna da će taj dan doći. Premisa stripa se zasniva na napadaima na Njujor od strane bombaša samoubica, dok naš heroj pokušava da razreši veću sliku koja stoji iza svega toga. On je više čovek od akcije, negp običan detektiv. On je zapravo tip poput Prljavog Harija koji voli da se bije.“

Iako je priča isprva predstavljala svojevrsan odgovor na teroritičke napade na Njujork koji su se desili u septembru 2001. godine, osnovna tendencija se promenila tokom godina. Miller kaže da je napad na Svetski trgovinski centar uticao na njega da započne sa pisanjem, ogorčen i besan zbog onoga što se desilo, ali vremenom dogodile su se izvesne promene po pitanju njegovih emocija.

Crteži iz konačne verzije stripa "Holy Terror"

„Na samom početku ovaj projekat mi je zadavao poprilično mnogo muka; prvi svežanj stranica gotovo je vrištao od gorkog ukusa koji je vladao u Njujorku u to vreme“, priča Miller. „Postepeno je priča postajala sve uravnoteženija, linearnija i manje emotivna. To više nije bio samo moj vrisak razvučen na 109 strana. Sada postoji balans. Morao je da se napravi. Ono što me je iznenadilo je postojanje tragova humora koji prate tok priče. To nikako nisam mogao da predvidim na početku rada, s obzirom da sam počeo potpuno lišen humora.”

Pisanje stripa “Holy Terror” bilo je dugo putovanje, ali Miller ipak smatra da je projekat, figurativno rečeno, stigao na svoje finalno odredište taman na vreme.

Trejler za ovo dugoočekivano izdanje pogledajte ovde:


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije