Frankenštajn / Darkwood
Klik za veću sliku

Frankenštajn

0.0 (0)
Izdavač: Darkwood
Datum izdavanja: 21. okt 2013.
Scenario: Mary Shelley
Crtež: Barney Wrightson
256 strana
Poznato je da domaći izdavači pred Sajam knjiga u Beogradu lukavo izbace nekolicinu primamljivih naslova, pa je tako i Darkwood odlučio da na počasti izdanjem koje su pojedinci opisali "izdavačkim potezom godine". Zaista, prava je čast na polici imati jednog Frankenštajna, a ako je još ukrašen ilustracijama nenadmašnog Barnija Rajtsona... može li bolje?!

Barni Rajtson je jedan od najvećih majstora horora u stripu. Pisao je i crtao za razne časopise, a veliki deo njegovih poduhvata Darkwood je već sakupio u prvom broju Jezovnika.

Ipak, Rajtsonove slike ove nisu u prvom planu, jer struktura i telo jednog od najvažnijih horor romana u istoriji (govorimo o delu koje je možda čak i definisalo žanr) ovde nije ni promenjeno. Dakle, u pitanju je punokrvno literarno izdanje obogaćeno fantastičnim ilustracijama.

Za one koji ne znaju, Meri Šeli je kostur ovog romana (u punom nazivu - Frankenštajn ili moderni Prometej) napisala na jednom odmoru u Ženevi, kada se sa svojim tada budućim mužem Persijem Šelijem, Lordom Bajronom i Džonom Vilijemom Polidorijem (kakvo društvo!) opkladila ko će napisati najbolju horor priču. Nezainteresovani (a zapravo preplašeni) muškarci su od ovog poduhvata odustali, ali je zato Meri, inspirisana sopstvenom noćnom morom, napisala prvu zvaničnu zombi priču i prodrmala uštogljeni književni svet. Pop kultura će joj zauvek biti zahvalna na tome...

Da sve bude lepše, uvodnik za ovo izdanje napisao je majstor zanata Stiven King, a korišćen je prevod Maje Pantić za Čarobnu knjigu iz 2003. godine (to naglašavamo jer ima nas koji su se mučili sa užasno lošim prevodima ove knjige).

Tehnički podaci: 256 strana, kolor, HC, oversized A4 (k'o Jezovnik).

Privju: PDF.

Dovde sam stigao utirući put preko besputnog mora...

Želeo sam da saznam tajne neba i zemlje...


FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
magnum (neregistrovan) @ 28. okt 2013. 22:12 #1
Izgleda primamljivo ali nisam u finansijskoj situaciji da ga kupim u skorijoj budućnosti.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije