Gaša Šeprtlja (Gaston) 1: Gaša Šeprtlja 1-4 / Beli Put
Klik za veću sliku

Gaša Šeprtlja (Gaston) 1: Gaša Šeprtlja 1-4

0.0 (0)
Junak / serijal: Gaša Šeprtlja (Gaston)
Broj: 1
Izdavač: Beli Put
Datum izdavanja: 22. okt 2012.
Scenario: André Franquin
Crtež: André Franquin
184 strana
Gaston je humoristicki strip belgijskog autora Andre Frankina (Spiru i Fantazijo). Nastao je 1957. godine. Strip se zasnivao na svakodnevnim gafovima Gastona (Gaše) u novinskoj kući za koju je radio. On je lenji i sklon izazivanju nevolja. Gašine dogodovštine su doživele veliki uspeh u Evropi i Svetu, pa tako i kod nas.

Integralno ime ovog junaka je Gaston Lagaffe. U Holandiji, Guust Flater. Spaniji, Tomás el Gafe. Argentini, Gastón Sequivoc. Norveskoj, Viggo. Danskoj, Vakse Viggo. Na Islandu, Viggó Viðutan . U Finskoj, Niilo Pielinen. Turskoj, Şapşal Gazi. I na švedskom, nemačkom i grčkom - Gaston.

Prvo pojavljivanje Šeprtlje u svetu, desilo se u Spirouvom časopisu (Le journal de Spirou), 28. februara 1957. godine. Smatralo se da je to urađeno samo kako bi popunilo praznu stranu žurnala. Međutim, na naslovnoj strani 1000. broja časopisa, Frankin je nacrtao 999 glava Spirua i jednu Gastona. U sadržaju je bila cela strana samo sa Gašom. Od tada Gaston je imao svoje mesto u žurnalu.

Posle napuštanja projekta Spiru i Fantazijo, Frankin se znatno vise posvetio svom čedu. To je bilo 1968. godine, 11 godina nakon Gašinog rođenja.

U svojim dogodovštinama, Gaša je zaposlen u novinskoj kuci. On je tinejdzer u kasnim godinama koji nema tačan opis posla. Zna se, međutim, da je on odgovoran za pisma čitalaca. Lenj i usporen kada se treba odgovoriti na njih, i radan i euforican kada se prave svakakvi nepotrebni izumi.

Likovi:

Gaša: naslovni junak. On ne mari mnogo za izgled, te tako uvek ima razbarušenu kosu, otrcani džemper i stare patike. Njegov posao u redakciji "Spiroa" je da odgovara na poštu čitalaca, ali zbog njegove sklonosti ka zabušavanju u stripu se često spominje zakasnela pošta na koju Gaša treba da odgovori. On više voli da provodi vreme majstorišući, praveći palačinke, dopisujući se sa drugarom Žićom koji radi u redakciji preko puta, ili jednostavno spavajući.

Žmurko: jedan od Gašinih kolega koji je sušta suprotnost Gaši: vredan je i voli svoj posao. Gaša ga često dovodi do ludila svojim otkačenim pronalascima ili neodgovaranjem na poštu. Često mu se dešava da bude žrtva Gašinih skalamerija.

Fantazio: lik koji je ovde samo sporedan, a koji dolazi iz Frenkinovih strip-albuma "Avanture Spira i Fantazija". Ispostavilo se da nije imao živaca da nazdire Gašu pa je umesto njega došao Žmurko.

Gospodin Dirko: direktor magazina "Spirou". Ne igra značajniju ulogu u stripu, i naravno, više puta je prikazan kako se izdire na Gašu zbog njegovih majstorija.

Gospo'ica Zorica: jedina od članova redakcije koja ne kritikuje Gašu već podržava svaki njegov novi projekat. To kumuje i tome što je blago zaljubljena u njega. I pored toga što gotovo svaki Gašin eksperiment propadne, ona i dalje ubeđuje i sebe i njega da su njegovi pronalasci revolucionarni.

Žića: Gašin prijatelj i kolega koji radi u redakciji magazina čija se zgrada nalazi preko puta Gašinog. S obzirom da mu radne navike nisu mnogo bolje od Gašinih, njih dvojica se često dopisuju, pričaju telefonom, a ponekad koriste trikove da bi zbunili svoje kolege, uglavnom one iz Gašine redakcije.

Gospodin Gužvić: biznismen koji treba da potpiše ugovor sa redakcijom "Spiroa". Mada nikada nije precizirano o kakvom je ugovoru reč, svaki geg vezan za njega se sastoji u tome da se sastane sa Žmurkom (ranije sa Fantazijom), ali Gaša, uvek nesvesno, nečim pokvari celu stvar, što rezultira time da gospodin Gužvić ode uvređen, razočaran, a neretko i izvrgnut ruglu, a od ugovora naravno nema ništa.

Ostali članovi redakcije: crtač, sekretarica, lektor i ostali, takođe često budu žrtve Gašinih majstorija.

U Jugoslaviji je, osim u revijama i casopisima, izlazio kao samostalni album u okviru izdavacke kuce Decje novine (8 albuma).

U Hrvatskoj izlazi u okviru izdavacke kuce Zagrebacka naklada.

Preuzeto sa foruma Darkwood i Svet stripa.


FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
Shibby (neregistrovan) @ 23. okt 2012. 12:04 #1
Beli put ima gomilu nezavrsenih serijala, a sad se vracaju sa potpuno novim?!? Mislim da je Gaston fenomenalan, ali sta je sa Sandmenom, Betmenom, Sin Cityjem... ?
0 0
Mr.Milan (neregistrovan) @ 01. nov 2012. 15:44 #2
Pa,i mene zivcira:stanes na pola puta sa npr. Blekom,a ubacujes Marka.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (2)

Gaša Šeprtlja 8-10
Gaša Šeprtlja (Gaston) 3

Gaša Šeprtlja 5-7
Gaša Šeprtlja (Gaston) 2

Portreti i recenzije