Grafička novela kao inspiracija pokretu za građanska prava
15. avg 2016. @ 19:12  |  vesti

Grafička novela kao inspiracija pokretu za građanska prava

Treći deo grafičke novele "Marš" (March), kongresmena Sjedinjenih američkih država Džona Luisa najzad je ugledala svetlost dana. Gospodin Luis, koji danas ima 76 godina, predstavnik Demokratske stranke iz Džordžije izjavio je da se nada da će njegovo iskustvo u nenasilnoj borbi za jednakost inspirisati nove generacije aktivista.

Na skoro 600 strana, 3 grafičke novele predstavljaju zbirku događaja iz života gospodina Luisa: njegove formirajuće godine u Troji, Alabama; organizaciji protesta protiv segregacije u Nešvilu; pridruživanju „freedom riders“ u cilju testiranja odluke Vrhovnog suda koji je zabranio segregaciju u autobusima; kao i učešće u maršu na Vašington 1963. godine, čiji je poslednji živi govornik.

Mnoge scene su uznemirujuće za čitanje i gledanje, bilo zbog krvoprolića, rasističkog govora ili prosto ružnih scena poput konobarice koja polica neželjene mušterije vodom ili sredstvom za čišćenje poda. Svi ovi mračni događaji zabeleženi su crnim i sivim nijansama gospodina Pauela.

Podrazumeva se da je „Marš“ i dalje veoma aktuelan. Gospodin Luis, upitan za „Black Lives Matter“ pokret, napomenuo je da se nada da će ljudi koji se danas bore sa nepravdom osvrnuti na 1960. godine kako bi „izvukli pouke i razumeli šta smo uradili i šta smo pokušali da postignemo“.

„Učinili smo to na propisan, miran i nenasilan način“ dodao je, nešto što bi bez discipline i pažljive pripreme bilo nemoguće.

Jedan od ciljeva gospodina Luisa za pisanje „Marša“ je da informiše mlađe čitaoce o pokretu za građanska prava i da ih inspiriše na građansku neposlušnost.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije