Stripčine : Ibikus / Besna kobila
Klik za veću sliku

Stripčine : Ibikus

0.0 (0)
Junak / serijal: Stripčine
Izdavač: Besna kobila
Datum izdavanja: 29. sep 2013.
Scenario: Pascal Rabate
Crtež: Pascal Rabate
534 strana
Jedan od manjih, ali prilično ambicioznih domaćih strip izdavača obradovao nas je zanimljivim romanom "Ibikus". Ovaj put pobliže ćemo vas upoznati sa ovim stripom i romanom prema kojem je on nastao. 

„Ali ko je taj što je odeven po poslednjoj modi? Ko će progutati sad evo ovu ostrigu? Ko se uspentrao na visinu preko brda leševa? Ko je nekorisnu i gadnu bubu, bubašvabu, preobratio u valutu? Ja, i jedino ja. Dozvolite da se predstavim: Semjon Ivanovič Njevzorov, sjajna ličnost, kralj života“.

Romanu Doživljaji Njevzorova ili Ibikus ruskog književnika Alekseja Tolstoja izgleda je bilo suđeno da doživi sudbinu svog glavnog junaka. Vrtoglav uspeh a potom pad, pad u zaborav dugačak više od pola veka. Ispostavilo se da je roman, baš kao i Njevzorov, neuništiv: dižući se iz pepela, odmah stremi ka vrhu i uspehu. I niko mu ništa ne može, čak ni pisac koji se u jednom trenutku na kraju knjige premišlja da li da ga ubije. Samo, kako ubiti onog koji je po sopstvenom priznanju „kralj života“? Ljudima ovog vremena lik Njezvorova je dobro poznat: sitni službenik, malograđanin do same svoje srži, onaj kojem se tek uz čašicu, u kafanskom dimu, otvaraju neke perspektive. I pored toga ubeđen je da ga čeka neobičan život jer mu je, jednom prilikom, ciganska gatara predskazala da će, kada svet zadesi veliko zlo, on postati čuven i bogat. Predskazanje će se obistiniti jer glavni junak neće prezati ni od čega kako bi se popeo na društvenoj lestvici i utolio svoju glad za uspehom, ženama, drogom i bogatstvom.

I, da Paskal Rabate nije, jednog dana na buvljoj pijaci, greškom kupio ovaj roman (bilo je mnogo tih Tolstoja!) ko zna da li bi danas slovio za jednog od najvećih savremenih autora francuskog stripa. Poduhvat je bio više nego smeo: autor, u kojeg su do tada verovali samo njegovi izdavači, odlučuje da zaboravljeni ruski roman pretoči u grafički roman Ibikus, u četiri toma koja će izlaziti od 1998. do 2001, a čija je integralna verzija objavljena 2005. kada je njegov talenat već uveliko prepoznala i kritika i publika, i kada je za njega pobrao brojne značajne nagrade.

Paskal Rabate (rođen 1961) crtač stripa, ilustrator, scenarista i, u poslednje vreme, filmski režiser, zanimljiv je i po sposobnosti da, u svojim stripovima, kameleonski menja stil, prilagođavajući ga kako sam kaže „potrazi za formom koja će odgovarati suštini dela“. Ibikus, grafički roman od preko 500 tabli rađen je tehnikom laviranog, ekspresionističkog crteža koju autor nije koristio u svojim ranijim stripovima.

Uoči boljševičkog vojnog puča, knjigovodja Semjon Njevzorov saznaje od jedne Ciganke da će svet poludeti, ali da će se on obogatiti, jer je rođen u znaku Ibikusa, lobanje koja govori. Iznenađen ovim rečima, Njevzorov se, igrom slučaja i ubistvom jednog antikvara, zaista ubrzo obogati. Uzevši za osnovu roman Alekseja Tolstoja, Rabate stvara priču o malom oportunisti koji smatra da je sve dozvoljeno. Putujući od Petrograda, preko Harkova, sve do Odese i Istanbula, Njevzorov se susreće i saradjuje sa različitim protuvama svakakvih opredeljenja. Opsednut novcem i lakim životom, on se prilagođava svakoj prilici. Parazit i oportunista, Njevzorov tačnije objašnjava svoje vreme nego boljševički heroji. Međutim, on nije antiheroj po mizernim moralnim vrednostima od kojih je sagrađen njegov karakter. On je antiheroj u književnom pogledu, jer nema nikakav uticaj na događanja. Njevzorov se sagiba pred sudbinom i pluta koliko može na površini, a često i ispod same površine. Rezigniranost i besmisao neprekidno prate ovog tragičnog junaka.

Rabateov scenaristički pristup je vrlo zreo, promišljen, ali ne i akademski, jer se u čitavoj konstrukciji oseća određena nonšalancija. Grafički pristup, crno-belo tuširanje sa laviranjem, čitavoj pripovesti daje veliku fluidnost. Nalik ruskim sineastama i nemačkim slikarima ekspresionizma, Rabate upotrebljava distorzije i krupne planove. Naracija ne počiva samo na tekstu i crtežu, nego i na tišinama i "prazninama". Tokom serijala, potez postaje markantniji, obrisi tvrdji, ali Rabate neprekidno čuva maglovitost laviranja koja mu omogućava izražajnije scene.Vizuelno, četvrti nastavak je najuspešniji i najudaljeniji od laviranja sa početka serijala. Pascal Rabaté se u ovom serijalu našao na vrhuncu svog grafičkog izraza. Crno-belo, tamno-svetlo, osobena montaža, odlična figurativna naracija, omogućili su odlične kompozicije tabli, uradjene sa puno obzira prema ritmu pripovedanja, karakterizaciji likova, sugerisanju emocija i ambijenata. Serijal "Ibikus" verovatno je jedan od najvažnijih stripova u zadnjih pola veka.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (6)

Morski vuk
Stripčine 6

Duplo dno
Stripčine

Autoput sunca
Stripčine

Portreti i recenzije