Intervju sa Zoografom
11. mar 2008. @ 14:10  |  portreti, recenzije, intervjui

Intervju sa Zoografom

Najpoznatiji srpski strip autor Saša Rakezić, poznat i kao Aleksandar Zograf, o davnašnjim i sadašnjim ljubavima Tišmi i Gordani, idolu Abneru Deanu i novozelandskom ragbisti Rocococou. Ne izlazi, slabo gleda TV, čita, sanja, luta...

Najdraža domaća pesma i album?
Jedan od mojih životnih favorita je pesma On grupe La Strada. Snimak je nastao 1980. i nikada nije objavljen na nosaču zvuka (sem kasete u ograničenom broju primeraka tokom 80-ih, u čijoj sam realizaciji i sam učestovao). Svaki put kada čujem ovu pesmu osluškujem reči koje uvek zvuče misteriozno i nakon svih ovih godina. Mislim da je stvarno velika brljotina da niko do sada nije dobro upakovao i objavio snimke Slobodana Tišme iz tog vremena, a i danas srećem ljude koji se sećaju radijskih snimaka kao što je ovaj, emitovan na Radio Novom Sadu. Omiljeni album iz skorašnjeg vremena je Šta treba maloj deci, kompilacija izdavačke kuće Kornet. To je moglo da bude Paket aranžman našeg vremena.

Poslednji dobar koncert?
Vinicio Capossela je nešto „kao italijanski Tom Waits" (iako nijenekakav epigon, naprotiv, već zato što je njegova muzika vrlo"italijanska", a inače je i sarađivao sa samim Watsom). Imao samprilike da vidim njegov koncert na festivalu Italia Wave u Firenci.Prvi deo koncerta je bio fantastičan, muzičar je stalno menjao maske,pored benda bila je i pratnja na tereminu što je zvučalo egzotično,drugi deo koncerta malo razvučeniji, ali sve zajedno nezaboravno.

Film?
Bio sam obradovan filmom Mr Bean na odmoru. Gledao sam ga uZaječaru, u tamošnjem poluraspadnutom bioskopu, kopija izlepljena, zvukočajan itd, al’ stvarno je bilo uživanje.

Knjiga?
Trenutno mi se na stolu nalazi Wish You Were Here, The Art of DonaldMcGill, štampano 1966. Govori o britanskom crtaču koji je tokom 50godina crtao poštanske dopisnice sa vulgarnim, seksističkim humoromtipa - muž šmeka mlade cure na plaži, tašta je dosadna i zajedljiva, itome slično. Malo je poznato da je 1941. o McGillu esej napisao jedanGeorge Orwell.

Mesto za izlaske?
Slabo izlazim, volim da besciljno šetam.

Putovanje?
Uvek i rado! Nedavno sam se vratio iz Francuske, gde mi je upravoizašla zbirka stripova. Proveo sam dosta vremena šetajući po predgrađukao što je Obervilije. Uprkos mešovitom etničkom sastavu, tamo nijebilo nereda tokom frke od pre nekog vremena kada su goreli čitavidelovi grada, zato što su vlasnici radnji uglavnom lokalno stanovnicirasno i nacionalno mešovitog porekla, pa su se međusobno štitili.

Šta gledaš na TV?
Dopada mi se Trezor na RTS-u, ali ne gledam redovno.

Sportista?
Nisam baš neki pasionirani ljubitelj sporta. Volim ragbi (kojegnikako ne treba mešati sa američkim fudbalom), naročito tim NovogZelanda, oni imaju fantastičnog igrača koji se zove Rocococo (kao"rokoko", uz još jedno dodatno "ko"), iako mislim da je uopšte fenomenafirmacije Maora koji su novozelandski tim učinili nepobedivim neštošto prevazilazi čisto sportsku priču, koja me i ne zanima toliko.

Strip za kog bi voleo da je tvoj?
Voleo bih da sam ja nacrtao crteže američkog crtača iz 40-ih koji sezove Abner Dean, pa makar ostao relativno opskuran kao i on što je bio.

Najimpresivnija istorijska ličnost?
Možda Sokrat. Iako se rodio pre skoro 2.500 godina, ostali suzabeleženi mnogi detalji njegovog karaktera, te detalji iz života kaošto su prekorevanja njegove džangrizave žene. Skoro možeš da gazamisliš, a to je neki čovek koji je živeo u dobu koje je tolikodaleko, da su se čak i neki anatomski detalji (poput prstiju na nogama)razlikovali od karakteristika savremenih ljudi.

Postoji li neka reč ili fraza koja te posebno nervira?
"Vrh", "ispoštovati".

S kim živiš?
Sa suprugom Gordanom. Ona moje crteže veze na tkanini. Hvala joj.

Kako najradije provodiš slobodno vreme?
Čitam, sanjam, lutam.

Kada bi mogao da se vratiš u neki period svog života, koji bi to bio?
Predškolski. Niko te ništa ne propituje, ako lupaš gluposti niko se ne obazire.

Koju odluku bi promenio u svom životu?
Da se rodim, iako ne znam u kojoj meri je to uopšte bila mojaodluka. Imam osećaj da bi moj duh bio srećniji da je ostavljen daslobodno luta univerzumom.

Šta bi prvo promenio u svojoj okolini?
Izgradio bih drumove i pruge, probušio tlo ispod naših nogu iizgradio metro. Sve dok se od kraja na kraj Srbije ne bude stizalo zatri ili četiri sata, i ideje će ostati zarobljene.

Dovrši rečenicu: Zograf je...
Svinja!

Intervju preuzet sa popboks.com

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije