Jason: intrigantni umetnik tišine
15. nov 2011. @ 10:57  |  portreti, recenzije, intervjui

Jason: intrigantni umetnik tišine

Povedeni činjenicom da se tek ove jeseni na našim prostorima pojavlo izdanje jednog renomiranog norveškog strip autora, rešili smo da vam kroz ovaj tekst predstavimo Jasona, ozbiljnog i vrednog stvaraoca autentičnih, te samim tim i nešto drugačijih grafičkih novela od onih koje smo navikli na ovdašnjem tržištu.

Strip "Pssst!" ("Sshhh!"), objavljen od strane zagrebačke biblioteke 2x2, bio Jasonov prvi veliki poduhvat, kojeg opisuju kao intrigantnu adaptaciju nikada snimljenog nemog filma u kojem glavnu ulogu tumači antropomorfizovana ptica, jedan od njegovih najprepoznatljivijih likova, koja svoj život sagledava sa hronološkog aspekta, sa svim njegovim usponima i padovima. 2002. godine, kada je ovaj strip izdat, Jason još uvek nije oformio svoj specifičan stavaralački stil, pa je samim tim ovo prva knjiga koja ga je usmerila u tom pravcu. Iste godine dobio je prestižnu nagradu Harvey u kategoriji Best new talent, posle čega je usledio velik broj različitih priznanja, a među njema i nekoliko vrlo značajnih Eisner nagrada.

John Arne Sæterøy (kako glasi Jasonovo pravo ime) svoju stripsku karijeru je započeo 1981. godine, a norvešku Nacionalnu akademiju umetnosti, na kojoj je studirao grafički dizajn i ilustraciju, upisao je tek osam godina kasnije. Svoju prvu grafičku novelu izdaje 1995. godine, a zatim sledi lansiranje stripa Mjau Mjau, njegovog prvog serijala koji mu je doneo zapažen uspeh. Od 2002. pa nadalje, posle objavljivanja knjige Pssst!, Jason se usredsredio isključivo na kreiranje grafičkih novela. Tokom godina, Jasonov rad počeo je da dobija sve veću pažnju od šire publike, te je njegova popularnost proširila granice izvan akademskih krugova, a u poslednjih nekoliko godina njegovi stripovi bivaju izdavani u nekoliko evropskih zemalja, pa tako i u Americi u okviru izdavačke kuće Fantagraphic. Ipak, Francuska vremenom postaje glavni izvor njegovih publikacija, s obzirom da već četiri godine ovaj umetnik živi i radi u Montpelijeru.

Poput nekih njegovih savremenika kao što su Seth i Tom Gauld, Jason se u stilskom smislu koncentriše na stvaranje jednostavnih, minimalističkih slika koje neretko karakteriše nerskidiva veza sa nekom setnom i melanholičnom atmosferom. U njegovi knjigama akcenat je stavljen upravo na taj deo priče, a ne na radnju, koja u pojedinim slučajevima nije izrazito napeta, već se njihova emocionalna i estetska vrednost najviše ogleda po karakteru atmosfere koja vlada u njima. Naime, ono što Jasona najviše izdvaja od ostalih popularnih modernih stvaralaca je to što su njegovi stripovi najčešće nemi, njegovi likovi ćute ili govore vrlo malo, dok razumevanje priča zavisi isključivo od čitaočevog razumevanja onoga što je prikazano na slikama, kao i na ono što je u stripu izostavljeno.

Glavni lik Jasonovog stripa "Pssst!" stavljen je na poštansku markicu
povodom proslave stogodišnjice norveškog stripa

Najčešći protagonisti njegovih stripova su antropomorfizovane životinje, pa tako i monstrumi iz B-filmova, a interesantno je to da se Jason neporecivo mnogo oslanja na uticaje iz popularne kulture i književnosti, te se u njegovim delima može primetiti veliki broj referenci na poznata dela poput "Frankenštajna" Mary Shelley ili mnogobrojnih kratkih priča nobelovca Ernesta Hemingwaya. No, bilo da se njegove knjige oslanjaju na priznata dela svetske literature ili na stare i neme holivudske filmove, pa tako i na neke misteriozne i čudovišne elemente, Jasonovi radovi predstavljaju vrhunske primere modernog stripa, dok njegov sada već savršeno oblikovani individualni stil postaje sve prepoznatljiviji širem čitalačkom telu.

Jason kaže da u mladosti nije mogao da zamisli sebe kao strip autora koji živi od svog rada, iako je stripove počeo da crta već sa trinaest godina, a sa šesnaest je svoje kaiševe već prodavao lokalnim novinama, što mu je bio glavni izvor džeparca u toku srednjoškolskih dana. Sa norveškom strip scenom se upoznao tek na studijama u Oslu, što ga je na kraju dovelo do preseljenja u Francusku, kako bi se iz prve ruke upoznao sa pravilima velike industrije stripa. Danas, kada mu crtanje stripova predstavlja glavni izvor prihoda, čini se da je upravo taj korak bio neophodan za njegov umetnički razvoj.

Stranica iz Jasonovog pomalo kontroverznog stripa "I Killed Adolf Hitler"

Način na koji on stvara svoja dela se čini pomalo nezgrapnim i Jason je toga poprilično svestan. Ipak, možda je to upravo jedan od razloga koji su uslovili oblikovanje njegovog umetničkog identiteta. „Postoje razne ideje u mojoj glavi koje samo leže tamo, i ponekad počnem da razmišljam o njima“, rekao je Jason pokušavši tako da opiše proces stvaranja njegovih stripova. „To može da traje godinama. I onda odjednom dobijem ideju za dijalog i to zapišem. Tako napravim početnih četiri ili pet stranica. Na tome onda počnem zaista da radim, a u isto vreme razmišljam o tome šta će se sledeće dogoditi. Nikada nisam napisao potpun scenario. Svi moji stripovi se baziraju na improvizaciji.“

Kao svog najvećeg uzora iz sveta stripa, Jason najviše ističe Hergéa, kultnog belgijskog autora koji je stvorio jednog od najprepoznatljivijih likova evropskog stripa – mladog reportera Tintina. Opet, Jasonov neobuzdano velik apetit za umetnošču u svim njenim oblicima, uslovio je pojavu uticaja raznih drugih umetnika u njegovom radu. To su, pre svih, režiseri Jim Jarmusch, Wes Anderson, Hal Hartley, Aki Kaurismäki i braća Coen, a zatim pisci poput Keruaca, Hemingwaya ili Cormaca McCarthyja. Jason, pored toga, priznaje da veliku inspiraciju pronalazi u stripovima koji su izlazili u raznim periodičnicima u prvoj polovini dvadesetog veka, pa tako i u knjigama i stripovima namenjenim deci.

Naslovnice nekih od najpoznatijih Jasonovih knjiga

Na pitanje o tome da li ga zabrinjava put kojim je krenuo razvoj savremenog stripa i njegov prelazak u elektronsku formu, Jason odgovara sledeće: „Ne. Ne znam. Biciklovi nisu nestali kada se pojavio automobil. Nadajmo se da postoji dovoljno mesta kako za štampane knjige, tako i za elektronske medije. Što se mene lično tiče, ja ću se držati papira. Čitanje sa monitora me ne zanima. Uostalom, biću mrtav za četrdeset godina. Koliko toga mogu da zeznu do tad?“

John Arne Sæterøy, svima poznat jednostavno kao Jason, autor je velikog broja grafičkih novella među kojima ćemo izdvojiti sledeće naslove koji su svoju distribuciju doživeli i na evropskom i na američkom kontinetu: "Almost Silent", "What I Did", "The Living and the Dead", "Beasts!", "Hey, Wait…", "Isle of 10.000 Graves", "I Killed Adolf Hitler", "Werewolves of Montpellier", kao i možda najpoznatija "Sshhh!" i "Pocket Full of Rain", koje smo već spomenuli u tekstu.

Povezane teme: jason, 2x2, evropski strip
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije