Jedno doba, jedna priča 7: Patrola / Darkwood
Klik za veću sliku

Jedno doba, jedna priča 7: Patrola

0.0 (0)
Junak / serijal: Jedno doba, jedna priča
Broj: 7
Izdavač: Darkwood
Datum izdavanja: 03. jun 2014.
Scenario: Fabrizio Accatino
Crtež: Giampiero Casertano
116 strana
Serijal ’’Jedno doba, jedna priča’’ se kod naše čitalačke publike primio neočekivano dobro. Krem italijanske škole spajao bi se kako bi stvorio neverovatne priče smeštene u različite istorijske epohe. Iako nekad sam period ili tematika u kojem se priča odvija nisu spadali u polje interesovanja nekih ljubitelja devete umetnosti, mnogi bi odmah grabili stripove iz ovog serijala isključivo zbog autora koji su na njima radili. I uvek bi okretali poslednju stranicu i zatvarali strip zadovoljni. Upravo zbog tog poverenja koje publika ima u same autore, ovaj serijal opstaje i po strip forumima dobija samo pohvale.

Nakon Rekionijevog ’’Iskupljenja samuraja’’ i ’’Pariskog dželata’’ Paole Barbato, stiže nam još jedna priča direktno iz olovke (kako one koja piše, tako i one koja crta) dvojice dilandogovaca Fabricia Akatina i Đampjera Kazertana.


Priča pod nazivom ’’Patrola’’ smeštena je u Vijetnam 1967. godine. Godinu dana ranije, patrola pod nazivom Fokstrot 2/1 nestala je negde u oblasti Taj Nin. Dugo je amerčka vojska tragala za kapetanom Džonom Andersenom i njegovim ljudima, ali bezuspešno. Nakon nekoliko nedelja mukotrpne potrage, morali su ih proglasiti nestalima. Tako je i bilo, sve dok jedne noći, tačnije osmog februara 1967. godine, preko radio-veze nije stigao poziv za pomoć. Glas kapetana Andersona prestravio je radio-operatera koji je, zbog dugačke službe u njegovoj jedinici, odmah prepoznao glas svog nekadašnjeg nadređenog.

Sada je sve na Timu Arcu, arogantnom kapetanu amerčki vojske koji ne poznaje nikakve granice autoriteta u vojnim službama. On mora sa svojim timom vojnika da pronađe patrolu Fokstrot 2/1 i otkrije šta se desilo pre više od godinu dana. Ali užasi rata nisu samo fizički. U dubinama vijetnamske džungle, vojnici, suočeni sa terorom mnogo većim i strašnijim od onog izazvanog bojavom municijom i šrapnelima, potpuno izobličuju svoj moral, razum i savest ili ih u potpunosti gube.

Kazertanov crtež predstavlja pun pogodak, odličan pet i gol u 89. minutu u ovom stripu, dok Akatino u ovoj priči odlično kombinuje (zaista jasno uočljive) elemente iz kultnih ratnih filmova poput Apokalipse danas sa delićima horora i akcije. Kažemo ’’delićima’’ jer bi bilo suviše usko i sebično ograničiti ovaj strip na horor i nalepiti mu ekitetu hiljadu puta sažvakane ratne priče koja bi samo, nakratko, uznemirila naš um. Ne, u ovoj priči ima malo i akcije i humora i misterije i ludila, ali sve to upakovano na jedan posve specifičan način svojstven samo velikim autorima. Kao i što u samom uvodniku piše, čitajući ovaj strip pružiće vam se prilika da se ’’izgubite’’ kako biste se ponovo pronašli.

Ukoliko vam se dopadne ova priča, a ne bude vam dosta Akatinovog načina pripovedanja, onda pravac do obližnje striparnice i nabavite Dilan Dog broj 143 u izdanju Ludensa, epizodu pod nazivom ’’Ubojica iz susjedstva’’.

Pogledajte PDF pregled ovog izdanja.


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (50)

Mek Koj: Knjiga 1
Mek Koj 1

Spiru i Fantazio
Karusel Integrali 1

Prorok
Perle 19

Cvetovi pokolja
Jedno doba, jedna priča 15

Vučje srce
Jedno doba, jedna priča 14

Crno i belo
Betmen 3

Gvozdeni Musketar
Jedno doba, jedna priča 13

Alfa i Omega
Lokot i ključ 6

Bdenje
Sendmen 10

Knjiga 5
Stvorenje iz močvare 5

Knjiga 4
Stvorenje iz močvare 4

Yu Tarzan 5
Tarzan 5

Crna Orhideja
Supernova 6

Knjiga 3
Stvorenje iz močvare 3

The Long Tomorrow
Moebius 3

Do pakla i natrag
Grad greha 7

Tempiranje
Lokot i ključ 5

Milostive gospe
Sendmen 9

Kolekcionar
Trag serijali 3

Taksista
Julia 41

Banana
Malci 1

Napad titana 4
Napad titana 4

Ključevi od kraljevstva
Lokot i ključ 4

Vampir
Betmen

Crno i belo 2
Betmen

Torgal 3
Torgal 3

Ok, Let's Stand Up
One Piece 10

Knjige magije
Knjige magije

Šta ostaje?
Okružen mrtvima 9

Na kraju krajeva
Vekovnici 7

Firma
Parker Ričarda Starka 2

Rabinov mačak
Perle integrali 5

Napad titana 3
Napad titana 3

Leglo strave 2
Jezovnik 5

Suze
One Piece 9

Patnja
Okružen mrtvima 8

Osvetnici: Doba Ultrona
Grafičke novele 7

Portreti i recenzije