Julia 14: Lovac / Darkwood
Klik za veću sliku

Julia 14: Lovac

0.0 (0)
Junak / serijal: Julia
Broj: 14
Izdavač: Darkwood
Datum izdavanja: 31. mar 2011.
Scenario: Giancarlo Berardi, Gino D'Antonio
Crtež: Laura Zuccheri
132 strana

U ovoj epizodi Julia mora da pronađe serijskog ubicu koji prvo muči, a onda u divljini lovi svoje žrtve, prostitutke. Iako je tema „lova na ljude“ često prisutna u fikciji, u stvarnom životu, ma koliko on neretko bio čudniji od mašte, takve serijske ubice su retke. A u tom „odabranom“ društvu svakako je najpoznatiji Robert Hansen

Početkom osamdesetih godina prošlog veka broj nestalih prostitutki i „egzotičnih“ plesačica u Enkoridžu, u Aljasci, naglo je počeo da se povećava. Policija nije bila zabrinuta zbog toga, verovalo se da su nestali jednostavno otišli u toplije krajeve. A onda su počeli da se pojavljuju leševi. U šumi kraj reke Knik policija je 1982. godine slučajno pronašla zakopane ostatke plesačice Šeri Morou, ubijene iz puške. Nekoliko meseci kasnije pronađeno je i telo prostitutke Pole Golding. A u naizgled nepovezanom slučaju dve godine ranije blizu sela Eklutna u Opštini Enkoridž iskopan je leš i do danas neidentifikovane devojke. Policija još nije bila sigurna da ima posla sa serijskim ubicom, kada je jedan kamiondžija na ulici slučajno naleteo na isprebijanu devojku vezanu lisicama. Ispostavilo se da je u pitanju sedamnaestogodišnja prostitutka koju je „klijent“ držao zaključanu u podrumu nekoliko dana i više puta je prebijao i silovao. Uspela je da pobegne kad je čovek probao da je malim privatnim avionom prebaci u šumu. Identiikovala je njegov avion, mali pajper – a vlasnik pajpera bio je Robert Hansen. Policija je pokucala Hansenu, vlasniku pekare, ocu dvoje dece i uvaženom članu zajednice, na vrata, a on je odbacio sve optužbe i dao alibi koji su potvrdili njegovi prijatelji... i policija se vratila u stanicu. Ipak, na svu sreću, inspektori nisu prestali da se interesuju za njega. Tokom istrage policija je kontaktirala FBI, koji je u to vreme razvijao novu tehniku za rešavanje ubistava – psihološko profiliranje ubica. Prema prirodi ubistava, eksperti iz FBI-ja zaključili su da je reč o belcu, od 30 do 40 godina, cenjenom članu zajednice, verovatno malom preduzetniku, lovcu koji je u dubini duše socijalno neprilagođen i verovatno čak i muca, što je u potpunosti opisivalo Roberta Hansena. Policajci su krenuli da kopaju po arhivi krivičnih prijava – bilo je to vreme pre kompjuterskih baza podataka – i ispostavilo se da Hansen uopšte nije bio toliko uzoran kako je izgledao. Naime, u dva navrata su prostitutke protiv njega podnosile prijave za silovanje, ali nije bio osuđivan jer se tuženice, kako to neretko biva s „damama noći“, nisu pojavile na suđenju. Pored toga, on je bio osuđivan za pretnju pištoljem jednoj domaćici u susednom gradu, kao i za krađu motorne testere. Policajci su presavili tabak i zatražili od sudije da izda nalog za privođenje i pretres. Prvi put u istoriji Sjedinjenih Američkih Država nalog za privođenje izdat je na osnovu toga što se osumnjičeni uklapao u psihološki proil ubice. U Hansenovoj kući su posle duge pretrage pronađeni „suveniri“ njegovih žrtava, puška čiji se kalibar podudarao sa čaurama nađenim na mestu gde su ubijene devojke pokopane, kao i mapa okolnih šuma sa dvadeset jednim krstićem. Od njih, dva krstića su se podudarala s mestima gde su pronađena tela Šeri Morou i Pole Golding.

Hansen je na kraju priznao ubistva 17 devojaka. Ispostavilo se da je u rodnoj Ajovi još odranije bio poznat po tome što je spalio školski autobus pokušavajući time da se osveti za svo maltretiranje koje je doživljavao u školi. U priznanju je tvrdio da je ubijao isključivo prostitutke, „loše devojke“, jer su one bile „gore“ i od njega. Nakon kidnapovanja, Hansen bi prostitutke i plesačice avionom prevozio u šumu, gde bi sleteo na neki od peščanih sprudova. Nije potvrdio da je svoje žrtve puštao da beže kroz šumu i onda ih lovio, ali policija ne sumnja da se bar nekoliko ubistava tako odigralo. Osuđen je na 461 godinu zatvora, a mnogi smatraju da je broj njegovih žrtava mnogo veći. Nikad nije objašnjeno zašto se na mapi nalazio dvadeset jedan krstić.

Ovde možete pregledati prvih 70 stranica stripa (PDF, 6Mb)

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (37)

Taksista
Julia 41

Lopov Skip
Julia 36

Auto-put 70
Julia 35

Cena slobode
Julia 34

Čovek-senka
Julia 32

Ubilačke namere
Julia 31

Ritam u krvi
Julia 29

Nevidljiva smrt
Julia 28

Očevidac
Julia 27

Dok grad gori
Julia 26

Ko je Kristina?
Julia 25

Urlik koji ćuti
Julia 22

Senzacionalno!
Julia 21

Crno nebo
Julia 20

Oko sunca
Julia 19

Oteti
Julia 5

Vatrena stihija
Julia 4

Senka vremena
Julia 16

Osigurana smrt
Julia 15

Sirano
Julia 13

Večni počinak
Julia 11

Predmet ljubavi
Julia 2

Veteran
Julia 10

Oči ponora
Julia 1

Portreti i recenzije