Kada se udruže Betmen i Tarzan
31. jan 2015. @ 16:39  |  vesti

Kada se udruže Betmen i Tarzan

Da li ste se nekada zapitali kako bi izgledalo kada bi svoje puteve ukrstili Betmen i Tarzan? Šta bi se desilo kada bi sreli kralj džungle i mračni vitez? DC comics nam je, tokom svoje duge izdavačke istorije, pružio priliku da vidimo ovaj interesantni team-up, a strip kritičar Džef Rid je odlučio da nas podseti kada su ovi junaci udružili snage. Mi vam prenosimo Ridov tekst sa sajta Panels.
Tarzan se pojavio mnogo pre Betmena, čak 27 godina ranije. Lik Tarzana osmislio je američki pisac Edgar Rajs Barouz, a prva priča je objavljena 1912. godine. Tarzana su nakon smrti njegovih roditelja odgajili majmuni u Africi. Kako je rastao, Tarzan je štitio svoj novi dom, nalazeći saveznike u raznim stvorenjima afričke džungle. Za razliku od njega, Betmen je odrastao u dosta urbanijem okruženju. On je skakao sa nebodera od gvožđa i čelika umesto sa lijana i mahagonija. Ali, iako su živeli u toliko različitim sredinima, uspevali su da sačuvaju svoje zajednice od zločina.

Njih dvojica su se prvi put sreli 1977. na televiziji. U pitanju je bio takozvani Batman/ Tarzan Adventure Hour na kanalu CBS. Nažalost, oni se tada još uvek nisu našli ’’zajedno na ekranu’’, jer se naziv serije odnosio samo na program u kom se emitovala prvo jedna epizoda crtanog filma Tarzan, a zatim jedna epizoda Betmena.

Dvadeset dve godine kasnije njih dvojica su se zaista susrela u miniseriji iz DC-a pod nazivom Betmen/ Tarzan: u kandžama Žene mačke (Batman / Tarzan: Claws of the Cat-Woman).

Od 1999. Dark Horse Comics je imao licencu za Tarzana za sledećih par godina. Tada su rešili da u saradnji sa DC-em urade krosover strip sa njihovim popularnim likovima. Ron Marz je bio zadužen za scenario, a Igor Kordi za crtež. Radnja je smeštena u malo drugačiji Gotam od onog na koji su čitaoci navikli. Radilo se o periodu prve polovine dvadesetog veka. Tarzan je sada bio uveliko poznata ličnost i trebalo je da prisustvuje svečanosti koju je organizovao Brus Vejn. Vejn je finansirao ekspediciju u Africi i novootkriveni predmeti su upravo bili izloženi u Gotamovom Prirodnjačkom muzeju. Na tom mestu dolazi do upoznavanja Tarzana i Brusa Vejna.

Kao što to često biva u krosoverima, odmah dolazi do akcije. Finegan Dent, arheolog kojeg je Brus Vejn unajmio da vodi ekspediciju, do određenog blaga koje je u tom momentu bilo izloženo u Gotamu nije došao na skroz legalan način. Stanovnici drevnog grada Memnona bili su uzrujani i besni zbog pokradenog blaga, pa njihova princeza, prerušena u Ženu mačku, dolazi u Gotam kako bi vratila domorocima ono što im pripada. Tu dolazi do borbe koja će mračnog viteza i Tarzana odvesti sve do Afrike, kako bi se jednom stalo na put nemilosrdnoj pljački Finegana Denta.

Naravno, bilo bi mnogo lakše da je Vejn, čim je saznao za njegove pokvarene planove, jednostavno prekinuo da finansira Dentovu ekspediciju, ali od toga onda ne bi ispala ovako dobra priča. Betmen i Tarzan, rame uz rame u borbi protiv ogromnih gorila - vizuelno izgleda mnogo atraktivnije i verovatno predstavlja bolji izbor.

Na kraju smo dobili veoma zabavnu priču. U nekoliko trenutaka, Betmen je uspeo da zaustavi Tarzanov nagon za ubistvo. Dok su bili u Gotamu, Tarzan je sledio Betmenova pravila, ali se u džunglama Afrike vratio na svoje. Pokazao je više brige za mladunče lava, nego za svoje protivnike, što je iznenadilo Betmena. Dobro je što je svaki lik zadržao svoje osobine. To je održalo visok nivo tenzije i priču učinilo dinamičnijom.

Ova dva lika se nikada više nisu srela. DC trenutno ne pokazuje nikakvo interesovanje za eventualne krosovere, tako da su male šanse da će u skorije vreme doći do ’’ponovnog okupljanja heroja’’. Ali spajanje njih dvojice retko može ispasti loše. Dva čoveka koji se bore u različitim džunglama, ali protiv sličnih neprijatelja – zvuči kao pun pogodak.


Povezane teme: DC, Betmen, Tarzan
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije