Kako je horor obeležio godinu 2014.
21. okt 2014. @ 19:29  |  portreti, recenzije, intervjui

Kako je horor obeležio godinu 2014.

Domaći izdavači rade punom parom i ove godine su nas iznenadili sa sijaset fantastičnih izdanja, ali ostaje utisak da će ova godina u svetu stripa ostati poznata kao godina horora. Žanrovska izdanja različitih izdavačkih kuća potvrdila su ovu tezu, a mi vam sada predstavljamo hororčine koje su nas iz mesec u mesec ostavljali budnimai uplašenima (uz izvinjenje ako smo slučajno propustili neko vama drago).

Pa, da krenemo, i to od početka ne kalendarske, nego stripske godine (jer dobro znate da se u ovom svetu godina meri od sajma do sajma, iliti od salona do salona, kako vam drago).

Jedan od najznačajnijih događaja ove godine bilo je gostovanje Roberta Rekonija u Nišu. Novi urednik serijala Dylan Dog čiji je dolazak na „vlast“ obradovao mnoge fanove serijala otkrio je šta namerava da učini našem voljenom istražitelju, a s mračnim svetom koji se krije u Rekonijevom umu imali smo prilike da se upoznamo prošlog leta u kultnoj epizodi Mater Morbi. Ujedno ističemo da je ovo jedini pravi horor serijal (mada svi znamo da je Dylan Dog puno, puno više od toga) na ovdašnjoj strip sceni koji imamo prilike da pratimo iz meseca u mesec zahvaljujući Veselom četvrtku koji nas je ove godine obradovao specijalnom edicijom u koloru!

Idemo dalje... Najsvežije horor izdanje izbacila je proteklog meseca Besna kobila i radi se o kolekciji priča jednog od začetnika modernog horora, H.F. Lavkrafta, koje je ilustrovao crtač Erik Krik. Originalno holandsko izdanje tako je našlo i svoj srpski prevod, a o samom kvalitetu stripa i izboru priča imamo samo reči hvale. Kao i ostala izdanja Besne kobile, i ovo bi moglo da „pomiri“ književnu i stripsku čitalačku bubliku, jer se radi o vernoj adaptaciji već ionako slikovitih priča strave koje karakteriše vrlo jasan i energičan crtež.

Phoenix Press je izdavačka kuća kojoj horor nije u potpunosti stran, ali nikako da zagaze direktno u te mračne vode, već uvek „igraju“ tu negde okolo. Zapravo, zahvalni smo im na tome jer priče koje samo pomalo dodiruju svet tame su najčešće naintrigantnije. Takva je i Gotika, priča o Betmenu koja se od svih izdanja o Mračnom vitezu najviše oslanja na horor tradiciju, a šlag na tortu je činjenica da je ovu knjigu ilustrovao jedinstveni Grant Morison.

A sada ćemo se osvrnuti i na specifična izdanja, elem punokrvne knjige sa fantastičnim i hororističnim ilustracijama koje su objavile izdavačke kuće obično orijentisane na strip. A to su naslovi Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda u izdanju kuće Makondo i Darkwoodov Fankenštajn. Dakle, dva divna klasika pretočena u izdanja koje ćete s ponosom posedovati. Stivensonovu priču obogatile su ilustracije našeg Ivice Stevanovića, a za još jezovitiji izgled Frankenštajnovog čudovišta pobrinuo se Barni Rajtson.

Pa, kad smo već kod Barnija, jeze i Darkwooda, bacimo se i na Jezovnik, horor ediciju izdavača koji nosi ime po čuvenoj mračnoj šumi, a sada konačno možemo reći da mu takvo ime i savršeno pristaje jer sadašnja strip scena u Srbiji ne bi ni izdaleka bila tako strašna da nije ove kuće. Darkwoodovci su postali majstori horor zanata, a pomenuti Jezovnik je tek početak priče. U ovoj ediciji naći ćete radove dvojice horor manijaka, elem nekih od najeminentnijih horor umetnika koji su celu američku scenu okrenuli naopačke negde polovinom prošlog veka. Radi se o pomenutom Barniju Rajtsonu i Ričardu Korbenu, miljenicima kolekcionara.

Zahvaljujući Darkwoodu, do nas je stigla još jedna mračnu priču o još mračnijem vitezu na srpskom jeziku. U pitanju je naslov Ludnica Arkam i opet se tu radi o Morisonovoj izopačenovoj, ali možda najizopačenijoj viziji Gotama. Ovaj strip deo je Darkwoodove edicije Supernova u kojoj smo do sada nailazili na fantastične grafičke novele obično američkih autora, pa se tako ove godine na listi našao i roman Alana Mura Iz pakla o čuvenom ubici Džeku Trboseku.

U pitanju je jedno od najvažnijih izdanja u istoriji stripa koje je potpomoglo tome da se konačno definiše grafički roman i koje definitivno prevazilazi granice horor žanra, ali verujte nam da postoji velika mogućnost da ćete se nakon zaklapanja ove knjige osetiti pomalo ošamućeno, kao da vas je neko ubacio u neku nevidljivu mašinu u kojoj se jeza, mašta i stvarnost prepliću neverovatnom brzinom, što je svakako Murova glavna specijalnost.

No, ako postoje naslovi koji su obeležili ovu godinu u prostorijama kuće Darkwood, to su svakako serijali Okružen mrtvima i Lokot i ključ, oba podjednako ubedljiva, autentična i nadasve zabavna. O hodajućim mrtvacima verovatno puno toga znate, jer se radi o serijalu koji će se završiti ko zna kad i koji prati neverovatno popularna igrana serija, pa ćemo sada više pažnje posvetiti ključevima i lokotima. Dakle, u pitanju je plod mašte Džoa Hila, mladog horor autora o kome se više ni ne priča kao o sinu Stivena Kinga, ali to nikada nije loše pomenuti jer je Hil nasledio najbolje od svog oca i odneo to znanje u neku drugu dimenziju. Zaplet ovog serijala u nekoj će vas meri podsetiti na priče Nila Gejmena, jedan od motiva liči na početnu ideju stripa „za mlade“ Anya`s Ghost, ali sve u svemu, radi se o vrhunskom stripu koji broji ukupno šest epizoda od kojih su do sada izašle tek dve (posebno naglašavamo ovo „tek“ jer bismo najviše na svetu voleli da Darkwood ubrza tempo objavljivanja epizoda u narednim periodu).

No, dosta o američkoj stravi. Završimo ovaj prikaz šarmantnim i poetičnim ostvarenjima nastalim u Francuskoj, iz pera umetnika Liberža. Opet je za to zaslužen Darkwood, ali u saradnji sa novosadskim Marketprintom, a delo o kojem se radi je priča o gospodinu Mardi Gra Pepelniku koja će se zaokružiti do kraja godine jer se četvrti, a samim tim i posledji deo sage trenutno se nalazi u pretprodaji.


FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
mister jo (neregistrovan) @ 30. jan 2015. 16:05 #1
odlican tekst
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije