Ken Parker - biografija jednog (ne)običnog strip junaka
28. maj 2012. @ 09:26  |  portreti, recenzije, intervjui

Ken Parker - biografija jednog (ne)običnog strip junaka

Jedno je sigurno. Ken Parker nije običan vestern junak. On je stvaran čovjek, jedan od nas. Možda malo bolji i pošteniji, možda malo hrabriji… Ali, kao i svi, i on ima mane. I ne, ne miri se s njima. Radi na sebi, razvija se, mijenja, stari… odudarajući time od uobičajenih, bezvremenskih, status quo junaka.

A takvim su ga stvorili scenarist Giancarlo Berardi i crtač Ivo Milazzo. Bilo je to u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, u godinama kada je vestern proživljavao svoju drugu mladost. Filmovi iz sedamdesetih su realniji, međurasne teme ali i odnos čovjeka i prirode dominiraju nad crno bijelim karakterizacijama iz prošlih vremena. Ta evolucija žanra utjecala je i na Kena Parkera, koji nije samo lice i fizionomiju dobio po Robertu Redfordu, odnosno po liku iz kultnog filma Jeremiah Johnson.

Njegove karakteristike 'običnog' čovjeka dovele su do toga da su autori u brojnim intervjuima o njemu pričali kao o stvarnoj ličnosti, prijatelju i bratu. Koliko su se njim saživjeli pokazuje činjenica da su se dva puta susreli u stripu (KP 13 Ljudi, stoka i junaci i KP 71 Zemlja junaka), brišući na taj način granicu stvarnog i izmišljenog. U Zemlji junaka Ken ih čak kritizira što ga toliko muče i uskraćuju mu miran život i sreću.

Sa mnom je ista stvar. Ja sam Kena uvijek smatrao starijim prijateljem. Čak i u periodu života u kojem sam se malo udaljio od stripa (da, skoro svi smo imali takvu ''crnu rupu''), od LMS kolekcije Kena se nikad nisam odvajao. Volio sam zamišljati da je stvarno postojao, lutao zapadom i pomagao svima koji su to zaslužili.

U njegovoj biografiji pisalo bi slijedeće:

Rođen je 20.11.1844. godine u Buffalu, Wyoming, od majke Lucy i oca Jeda. Datum smrti nije nam poznat, ali nadamo se da je preživio zatvoreničke dane i dočekao 20. stoljeće. Čitati i pisati je naučio u djetinjstu, ali pouzdan podatak o školovanju vam ne mogu dati. Da bi preživio bio je prisiljen raditi razne poslove. Radio je u Pony expressu, bio je lovac, u mladosti i kopač zlata, izviđač u vojsci, šerif, gonič stoke vodič karavana, silom prilika i na kitolovcu, radio je kao privatni detektiv, kao glumac, drvosječa, čak i turistički vodič na slapovima Niagare, a na kraju je i sam počeo pisati priče o životu na granici. Skoro kao Jack London. Jedino nije bio barmen, niti smo ga previše puta vidjeli sa čašicom.

Međutim, njegov život detaljno pratimo od 29. prosinca 1868. godine, kada mu je ubijen mlađi brat Bill. Prateći trag ubojica prijavljuje se u vojsku, a u dramatičnim događajima mu u osveti pomaže poglavica Čejena Mandan, kojeg ćemo sresti više puta. Indijanci ga poštuju i daju mu nadimak ''Duga puška'', po preciznoj, staroj Kentucky pušci koju je naslijedio od istoimenog djeda. U vojsci upoznaje izviđača Dashiela Foxa, prijatelja koji se pojavio u najviše epizoda, ali nije uspio prerasti u klasični side kick. Krajem 1870. odlazi u Washington zbog problema oko povjerenika za indijanska pitanja u Montani. Upoznaje Ely Donehogawu, političara indijanskog porijekla s čijom pomoći iznosi probleme indijanaca u parlamentu. Donehogawa je uskoro ubijen u atentatu, a Ken se vraća u Montanu gdje se sukobljava s novim povjerenikom za indijanska pitanja, dvostrukim agentom i ubojicom dječjeg lica - Donaldom Walshom, jedinim neprijateljem koji se pojavljuje u više od jedne epizode (teško je odrediti jesu li detektiv Alec Brown i Fanny Reid neprijatelji). Ranjen u glavu gubi pamćenje i živi s indijancima Hunkpapa, gdje upoznaje Belle McKeever, koju je poglavica Otawa uzeo za ženu. Ken dobiva ime Chemako – onaj koji se ne sjeća i vrlo brzo zadobiva povjerenje zajednice, te se ženi s Tecumseh i postaje otac dječaku Thebi.

Lijepi period života je prekinut napadom vojske i masakrom u kojemu su ubijeni Tecumseh i Otawa, a Ken i Belle se uspijevaju spasiti. Belle s djecom (Wa-Toh i Theba) odlazi u Boston, a Ken, kojemu se vraća pamćenje, kreće u potragu za Walshom. Trag ga vodi u Meksiko gdje ponovo sreće Dasha i svoju staru pušku, a konačni obračun s Donaldom Walshom odigrava se u San Francisku. Tamo daje modernizirati svoju pušku i biva na prevaru ukrcan kao član posade jednog kitolovca. Na brodu upoznaje inuita Nanuka, ljudinu i prijatelja s kojim će proći pustolovine kroz sjeverne i hladne predjele Aljaske.

U malom aljaškom gradiću Darleene, u svibnju 1874. godine osuđen je na smrt za zločine čovjeka zvanog James Latimer. Spašava ga 14-godišnja djevojčica Pat O'Shane, koja ga koristi da pronađe ubojicu svog brata i ukradeni novac. Usput Ken pronađe pravog Latimera i tako poništava presudu. Pat O'Shane, ta simpatična, duhovita, tvrdoglava i draga djevojka, nastala kombinacijom Kim Darby iz filma True grit, te Hayley Mills i Pipi Duge Čarape, ostat će s Kenom i nama kroz četiri nezaboravne priče. Rastanak, i sretan i tužan, događa se tek kada mala Pat nađe sreću na svome ranču, s mladićem koji ju voli. Svi smo se bezuspješno nadali njenom povratku u serijal, ali ta priča je bila definitivno završena.

Nakon toga Ken jedno vrijeme luta, a onda se ponovo zapošljava kao izviđač u vojsci. Njegova stara puška mu poštom stiže iz San franciska, čisto da ne pomislite da je ostala tamo. Slijede razne pustolovine vezane uz vojsku i vojnike, između ostalih i istraga ilegalne trgovine oružja, a organizator prevare, izvjesni Gordon, tako nasamari Kena da bi drugi junaci od muke prestali izlaziti. Da, i porodio je jedno dijete.

Kasnije ga put vodi sjevernije, jer je raspoređen kao glavni izviđač u Fort Bentonu u Montani. Krajem 1975. je ranjen u indijanskom napadu i preživljava uz pomoć kujice Lily. Ta neobična priča o opstanku i prijateljstvu čovjeka i životinje (KP 24 Lovčeva Lily) zlatnim je slovima upisana kao jedna od najomiljenijih priča serijala.

REFERENCE

Kroz serijal ćete susresti jako puno poznatih likova, scena i priča. Kada bismo krenuli u kronološko nabrajanje, nikad ne bi završili. Ipak, sve što Berardi posudi, on i oplemeni i pretvori u novu vrijednost, bilo da se radi o književnom, stripovskom ili najčešće, filmskom predlošku ili citatu. Spomenut ću samo najmarkantnije primjere. Filmovi: Jeremiah Johnson (S. Pollack), Čovjek u divljini (R.C. Sarafian), Čovjek zvani konj (E. Silverstein ), gotovo cijeli opus Johna Forda, Shane (G. Stevens), Plavi vojnik (R. Nelson), True grit (H. Hathaway), Pappilon (F.J. Schaffner)… Povijesne ličnosti koje je Ken Parker susreo su: Divlji Bill Hickok, Billy the Kid, Buffalo Bill, G.A. Custer, Bik koji sjedi, Ambrose Bierce, uz nebrojeno likova inspiriranih stvarnim ličnostima. Osim Roberta Redforda, prepoznat ćete i brojna lica drugih poznatih glumaca i glumica.

U proljeće 1976. uzima dopust i odluči otići doma, nakon gotovo osam godina. U toj inovativnoj i emocionalnoj epizodi (KP 30 Dome, slatki dome) shvaćamo teret tragedije koju Ken nosi u srcu. On se osjećao krivim za smrt mlađeg brata i plašio se izaći roditeljima na oči.

Dok je doma, dobiva pismo s prekomandom u Fort Lincoln u Sjevernoj Dakoti, kod potpukovnika 'generala' Custera. Administrativnom greškom stiže do točke sastanka mjesec dana kasnije, kada su trupe generala Custera već u ratnom pohodu. Sustiže ih tek na zgarištu slavne bitke kod Little Big Horna. Taj užasavajući prizor potiče Kena na definitivni odlazak iz vojske, na što se već dugo pripremao. Svjestan da ne može ništa promijeniti, nije više želio sudjelovati u nečemu što je u suprotnosti s njegovim uvjerenjima.

Ostavši bez stalnih prihoda, Ken je prisiljen raditi bilo što. Tako ga zatičemo kako sudjeluje u, iz današnje perspektive nehumanom lovu na vukove i bizone, iz čega ga izvlači njegov prvi poslodavac, lady Barbara Huntington Scott, plemkinja koja želi intervjuirati Bika koji sjedi. Osim po romantičnim trenucima, susret s njom je važan jer mu ona otkriva ljepotu čitanja. Meni je teško dočarati koliko je scena u kojoj strip junak probdije noć čitajući knjigu utjecala na mene.

Nakon toga, radeći povremene poslove uz granicu s Kanadom i na putu prema jugu, u njegovoj glavi polako sazrijeva odluka o povratku u Boston, do sina Thebe. Uz put posjećuje starog prijatelja Dasha, koji je teško ranjen u dramatičnim događajima u apaškom rezervatu. Dash zamoli Kena da pronađe njegovog zabludjelog sina, zbog čega Ken još jednom odlazi u Meksiko. Tamo ga pronalazi i pomaže mu da se vrati na pravi put, odvikne od droge i suoči se sa svojim postupcima. Na dugom putu prema istoku, između ostalih, upoznaje crnkinju Adah, u po mnogima najboljoj i najpoetičnijoj epizodi, te pisca Ambrosea Bierca, koji mu priča svoje 'vojničke priče'. Nakon što u stilu Shanea pomaže jednoj doseljeničkoj obitelji, konačno se u Omahi ukrcava na vlak za Boston.

Ni putovanje ne može proći bez uzbuđenja, a pored slavnih detektiva kojih je vlak bio prepun, zločin rasvjetljava nitko drugi doli amater Ken Parker, u nadasve duhovitoj epizodi. Susret s Belle i djecom, koja se sada zovu Walt i Teddy (Theodore), je emotivan i Ken obećava Teddyu da ga neće više napuštati. Zapošljava se u privatnoj detektivskoj agenciji National, na preporuku detektiva Aleca Browna. Jedno vrijeme je sve idilično. Ken radi svoj posao i uzdržava porodicu. Međutim, agencija ga šalje u tekstilnu tvornicu kao agenta sa zadatkom da otkrije osnivače sindikata. Suoćen s okrutnim uvjetima rada Ken staje na stranu radnika i u sukobima s policijom, da bi spasio jednu djevojčicu, ubija policajca. Ubojstvo policajca je strašan zločin, nešto za što te policija progoni s posebnim žarom, a Kenu je za petama još i 'osramoćena' detektivska agencija. Oprašta se s Belle, uzima svoju pušku i uz malu pomoć bande dječaka, vraća se natrag u divljinu, ovaj put kao bjegunac.

Odlazi na sjever gdje u pograničnoj zoni s kanadom preživljava i izbjegava uhićenje, upoznavajući nove prijatelje i neprijatelje. Najznačajniji su lijepa i opasna Fanny Reid, uspješni lovac na ljude, koja je našeg junaka potpuno izludila, te šerif Bruce Lusky koji ga uhićuje nekoliko puta i kojemu Ken, umoran od bijega, na kraju dozvoljava da ga privede pred sud. U međuvremenu je naš junak postao pisac popularnih priča sa zapada i time se uzdržavao, a priče je nastavio pisati i u zatvoru. U svojim pričama Ken opisuje vlastite događaje, začinjavajući ih već poznatim legendama o zapadu. Ipak, iako dijelom izmišljene, vidljivo je da ih piše aktivni sudionik događaja na granici, te postaju poprilično popularne na istočnoj obali.

KEN I ŽENE

Ken Parker je lutalica i usamljenik, ali lako sklapa prijateljstva. Nije veliki zavodnik, a njegove veze sa ženama kratko traju, ponajviše zbog nevolja koje ga prate. Ovo je popis žena s kojima je ostvario intimne kontakte ili barem poljubac, ako ne i više u prostoru između sličica: romantična prostitutka Tina McCoy - KP 2; oženjen Indijankom Tecumseh - KP 5 – nije prikazano, ali sumnje nema; Carmen - KP 7; učiteljica Vera Hanson - KP 17; Anne Lomax - KP 31; Milady Barbara Huntington Scott - KP 33; Lola - KP 39; Adah - KP 46; Violette Fanvel - KP 51; Sarah Addrews - KP 53; Norma - KP 60; Fanny Reid - KP 63; Tawyela - KP 63; Jane Olifant - KP SP 2 – ona udata žena, on 17 godina. Dakle, nije Dilan Dog ili Mister No, ali još manje Zagor.

Zatvorske dane Ken služi u kaznionicama Jackson County u Južnoj Dakoti i Fort Lauderlale na Floridi.

Koliko dugo je Ken ostao u zatvoru i je li ga uspio preživjeti, nismo saznali. Postoje naznake da je izašao na slobodu (KP specijal 4 Bakreno lice), ali nisu sa sigurnošću potvrđene.

I to bi, više, manje bio životni put Duge puške, običnog čovjeka kojega život nije mazio.

Iz gornjeg prikaza vidljivo je koliko je kontinuitet važan u ovom serijalu, kako junak sazrijeva i mijenja se. Kako od polupismenog lovca i izviđača postaje pisac popularnih priča. Već samo to je dovoljno da Ken Parker zauzme posebno mjesto u galeriji vestern junaka, razlikujući se od njih i postavši svojevrsni Corto Maltese divljeg zapada. Međutim, uz to, on je poseban i po stilu, po istraživanju i inovacijama stripovskog jezika. Pogotovo kada uzmemo u obzir vrijeme nastanka i kruta pravila izdavačke kuće koja su autori često uspješno eskivirali. Već u četvrtoj epizodi imamo scenu govora u parlamentu koja se proteže preko dvije stranice. Zatim imamo sjajno vođenje paralelnih radnji (KP 8 Okršaj u San Francisku), pa iz epizode u epizodu eksperimentiranje s filmskom montažom, svođenje didaskalija na minimum, pa sve do toga da njihovu ulogu preuzima pjesma (KP 12 Balada o Pat O'Shane) koju je Berardi čak i uglazbio. (poslušajte je na slijedećoj adresi: www.alfredovandresi.com/disco1.htm) Značajne epizode po eksperimentiranju i inovacijama su Dome, slatki dome (KP30), Adah (KP 48), Štrajk (KP 58) i Dah i san (KP62) koja je u potpunosti bez teksta.

Iako je radnja smještena u 19. stoljeće, autori kroz serijal progovaraju o aktualnim temama. Kroz cijeli serijal se osjeća socijalna angažiranost, antirasizam i lijeva politička orijentiranost autora. Otvaraju se teme terorizma, , smrtne kazne, homoseksualnosti, ovisnosti o drogama, međurasne ljubavi, mentalne zaostalosti, kulturnih razlika, ekologije i brojne druge svevremenske teme.

Zbog svega toga, Ken Parker je nezaobilazan za sve ljubitelje stripa, ali i za one koji će to tek postati. Iako nikad nije bio miljenik jako mlade publike, ipak mislim da nema boljeg suputnika za putovanje po mitskom zapadu. Dajte mu priliku i postat će vam nerazdvojan prijatelj.

THE BEST OF

Serijal o Kenu Parkeru je prilično ujednačen po kvaliteti. Teško da se može za neku priču reći da je loša. Možda tek da je manje dobra. Ipak, kroz 79 priča ima onih dobrih, odličnih i remek djela. Kao nezaobilazne usuđujem se istaknuti slijedeće: KP 1 Duga puška – kao dobar početak serijala; KP 4 Ubojstvo u Washingtonu; KP 5 Chemako – sjajna priča o susretu bjelačke i indijanske kulture; KP 8 Obračun u San Francisku; KP 12 Balada o Pat O'Shane i KP 15 Ljudi, stoka i junaci – početak i kraj mini serijala s crvenokosom i pjegavom Pat; KP 24 Lovčeva Lily; KP 27 Bilo jednom… - možda najveće iznenađenje u ponovnom iščitavanju; KP 30 Dome, slatki dome; KP 33 Milady; KP 36 Pravo i krivo – gdje glavnu ulogu ima jedan homoseksualac; KP 46 Adah – gdje se Ken pojavljuje tek na 75. stranici i gdje je scena seksa po prvi i jedini put eksplicitno prikazana; KP 50 Priče o vojnicima – susret s Ambroseom Biercom; KP 53 Pioniri – Ken kao Allan Ladd u kultnom vesternu Shane; KP 54 Boston – ponovni susret s posinkom, uz pojavljivanje Sherocka Holmesa, Hercula Poirota i ostalih slavnih detektiva; KP 58 Štrajk – socijalno angažirana priča u kojoj Ken čita marxov Kapital; KP 60 Normin princ – u kojem gostuje Merilin Monroe, a Ken glumi Hamleta; KP 62 Dah i san – kako puno reći bez teksta; KP 67 Krvavi lov – o lovu na tuljane, uz očiti ekološki aktivizam; KP 71 Zemlja junaka – eksperimentalna priča u kojoj se otvaraju teme odnosa autora i junaka; KP 74 Dašak slobode i KP 76 Osuđenici – dvije sjajne zatvorske priče.

Zanimljivo je da su gotovo sve navedene epizode crtali Ivo Milazzo i Gregorio Trevisan, što nam daje za pravo tvrditi kako je Berardi najbolje priče čuvao za odabrane crtače. Više o tome u uvodniku za KP 42 od Darka Macana.

(izvor: stripovi.com)
Povezane teme: Ken Parker
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
(neregistrovan) @ 30. maj 2012. 16:43 #1
dobar
0 0
redford @ 18. avg 2013. 14:27 #2
Najbolji strip junak ikad, dobri stari Ken...
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije