Konačno napunio 77: Politikin Zabavnik slavi svoj najvažniji rođendan!
28. feb 2016. @ 15:03  |  vesti

Konačno napunio 77: Politikin Zabavnik slavi svoj najvažniji rođendan!

Prvi broj čuvenog magazina nemenjenog svima od 7 do 77 pojavio se 28. februara 1939. godine, stekavši brzo ne samo verne čitaoce nego čitaoce – vernike. Danas on slavi svoj najvažniji jubilej - 77. rođendan!

Strip, priča, vrhunska ilustracija, "vesti iz nesvesti", rubrike o kojima su čitaoci do tada sanjali, romani u nastavcima, avanture na čijim se krilima putovalo preko svih meridijana i u sve kutke sveta, u beskraje vaseljene, učinili su novi list magnetski privlačnim za sve naraštaje.S kakvim je nestrpljenjem očekivan, pokazuje konkurs kojim je "Politika" poslednjeg dana 1938. godine pozvala čitaoce da novom glasilu nadenu ime.

Stiglo je oko 35.000 predloga, a skoro petina je predložila da se zove "Politikin Zabavnik". Zato je ime pobednika konkursa trebalo izvlačiti iz bubnja. Devetogodišnjoj Antoniji Savić iz Novog Sada posrećilo se da bude kuma i da to ostane zabeleženo u istoriji lista.

"Zabavnik" je tada izlazio utorkom i petkom, a oduševljenje kojim je dočekan ubrzo je potvrđeno i visokim tiražom, koji je premašio "granicu snova" od 40.000 primeraka.

"Primili su se" na "Zabavnik" i "očevi i deca", vrlo brzo je to čudo od novina steklo ne samo verne čitaoce, nego čitaoce – vernike, što se nije promenilo do danas.

Glavni urednik ovog kultnog nedeljnika, koga obožavaju svi od sedam do 77 godina, Zefirino Grasi rekao je da takvog lista nema u sazvežđu novina ni na stranoj ni na domaćoj sceni, ne samo zbog dugovečnosti."Politikin Zabavnik" izmišljen je kako bi uz pomoć starijih privukao mlađe čitaoce i pripremio ih da kasnije budu ’isporučeni’ Politici", rekao je Grasi.

"Politika" je tog utorka pisala o "teškim" temama, na primer, da su Francuska i Engleska dan ranije priznale vladu generala Franka u Španiji, da se Nemačka i Italija spore sa Engleskom o raspodeli rudnih bogatstava, a preko trećine stranice objavljen je oglas, ilustrovan Pajom Patkom: "Danas je izišao iz štampe i pušten je u prodaju ’Politikin Zabavnik’. Tražite prvi broj od svojih prodavaca i revizora novina".


Izvor: B92

Povezane teme: politikin zabavnik
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije