Korporativni pandemonijum: u kandžama korporacijske grabljivice
17. nov 2014. @ 09:29  |  portreti, recenzije, intervjui

Korporativni pandemonijum: u kandžama korporacijske grabljivice

Pre par meseci svetlost dana ugledalo je strip izdanje koje su pratioci ovdašnje strip scene s nestrpljenjem čekali, budući da se radi o saradnji dvojice domaćih i to još prvoklasnih umetnika. U pitanju je naslov „Korporativni pandemonijum“, autora Zorana Penevskog i Aleksandra Zolotića koji opisuju kao „retrofuturistički grafički roman o zlim duhovima korporatokratije“. Priznaćete da čak i na prvi pogled priča zvuči poznato, ali ovaj retrofuturizam definitivno golica maštu. I to opravdano – kako će se pokazati nakon čitanja.

Zanimljivo je da je ovaj strip, i to u izdanju Besne kobile, na nedavno završenom Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu dobio je jednu zaista važnu nagradu, pa je onda počelo da se šuška o tome kako će se Kobila uskoro obresti i na velikom strip festivalu daleko od skučenih granica naše zemlje.

Radi se, prvo, o nagradi Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije koje dodatno podcrtava sve hvalospeve koje ste do sada možda čuli o Zolotićevom crtežu, a zatim tu je i vest da će se Besna kobila naći na čuvenom festivalu u Angulemu, prvenstveno u cilju promocije ovog stripa.

Bitno je naglasiti da, iako je u pitanju prvo srpsko izdanje Besne kobile, čak i ovaj strip uspeva u onome što ne može baš svako grafičko delo, a to je da „pomiri“ literarnu i stripsku publiku, pa i kritiku, baš kao i svi ostali naslovi ove kuće dosad.

Prvo što ćete uočiti prilikom čitanja ovog stripa jeste to koliko je njegov crtež jak. Aleksandar Zolotić, primenjeni grafičar, maltene je novajlija na polju stripa i malo je reći da jedva čekamo da vidimo šta nas tek očekuje od ovog mladog umetnika. Estetika „Pandemonijuma“ u velikoj meri podseća na stilski izraz koji vlada u Langovom „Metropolisu“, jer i sama priča funkcioniše na sličnom nivou. Listanje stranica ovog dela zapravo podseća na ono lagano smenjivanje kadrova upravo iz razloga što imate utisak da letite iznad zidina Korpopolisa i sve što se u njemu dešava posmatrate u letu, baš kao i ta šačica likova u njemu.

Život u Korpopolisu lišen je ne samo tehnike, dizajna, svežine, već i bilo kakve emocije. Dapače, ako je nešto u tom svetu zabranjeno, to su svakako osećanja. Samim tim i ovaj crtež je isto tako lišen boje, vedrine, no to ga ne sprečava da bude fluidan i jasan, kao da mu emotivno ništavilo ide u prilog. Ako je Zolotićeva istinska želja zaista bila da učini svoj umetnički izraz „prepoznatljivim i angažovanim“, u tome je svakako uspeo. Jer svet unutar zidina Korpopolisa jeste onaj koji fascinira (verovatno na isti onaj način na koji vas intrigira Severna Koreja), ali ne biste voleli da se zadržite u njemu ni minut duže. Zapravo, poželećete da se borite protiv njega - ako imate volje, dakako. Crtež je surov od prve do poslednje stranice, baš kao i sama korporacija; on fascinira, ubija volju, a nada je ono što se pojavljuje samo na jedan momenat, i onda nestaje.

Strip se završava baš tamo gde je i počeo (izvinite na spojleru). Ako ste mislili da letenje dovodi do neke neobuzdane slobode vremenom ćete shvatiti da je sloboda samo puka maštarija. Baš kao i ljubav. Naš glavni lik je to saznao na teži način, poput mnogih drugih pre i posle njega. On je marljiv i dobar radnik, onaj kakvom ćete dati unapređenje. Lestvica po lestvicu i on napreduje u svom poslu, jer cilj mu je upravo to – da nakon godina rada i truda napokon stekne svoje pravo da leti i tako samo nadgleda i kontroliše druge. Na tom putu ka visini on sreće tek jednu osobu koja će se izdvojiti iz gomile bezizražajnih, upalih lica, a njeno ime je Hilda (u originalnom značenju „borbena žena“). No, kao i mnogi drugi supervizori, konsultanti, senior eksperti, tim lideri ili kakvo da im je ime, spreman je da pogazi sve ono što se pogaziti mora zarad ličnih interesa. Njegova je tragedija to što ne shvata da krila korporacije ne znače i slobodu, i da korporacija ume da smišlja jezive i masne laži.

Nećete otkriti toplu vodu ako primetite da „Pandemonijum“ ima nekolicinu dodirnih tačaka sa Orvelovom vizijom sveta smeštenog u godini 1984. Penevski je ipak dokazani knjiški moljac i neće se libiti da vam to pokaže. No, naš pisac ne želi samo da nas upozori na budućnost kakva nas možda očekuje kao što su to nekada radili pomenuti Britanac, te Zamjatin ili Haksli. On samo želi da vam otvori oči ne biste li shvatili da vi u Korpopolisu već živite. Ili smo svi kolektivno dobrano zakoračili u njega.

Ipak, tu leži i jedina problematika vezana za ovo delo. Baš kao i njegovi prethodnici, Penevski je solidan i upečatljiv, ali možda previše jednostavan (što nas prilično čudi budući da se radi o autoru koji potpisuje „Ljubazne leševe“). Uspeh ovog dela u najvećoj meri zavisi od Zolotićevog crteža i početne ideje, a manje od fabule za koju bi neki od čitalaca želeli da je ipak barem malo specifičnija.

„Korporativni pandemonijum“ je nadasve pomalo čudnjikav futiristički strip sa vrlo direktnom političkom porukom koja je (nadajmo se) svima jasna, no, ono što je meni kao čitaocu bilo prilično fascinantno jeste pozitivan utisak koji ona ostavlja. Uprskos sivilu, mračnoj atmosferi i nesumnjivom besu koji osećate prema korporativnim vrhovnicima u ovoj priči, u njoj ima nekih svetlih momenata za koje se grčevito držite. To je možda svetlo u Hildinim očima, njena ljupka istrajnost u tome da ostane emotivno biće, nepobedivi poriv za letenjem ili ko zna šta drugo. No, postoji nešto, verovatno u njenom liku, što nam ostavlja nadu da će emocije ipak pobediti. No, to vam ipak piše zaluđeni optimista.

Ako vas treba nadalje ubeđivati u to da pružite šansu ovom delu, pregledajte njegov privju, a Besnoj kobili želimo sve najbolje na predstojećoj promociji u Angulemu.

Branka (zauvek Hilda) Malenica

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Dejan (neregistrovan) @ 18. nov 2014. 12:33 #1
Vrhunski strip, i likovno i scenaristički.Besna kobila objavljuje malo, ali kad objavi - zakucava.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije