Makondo - nova izdavačka kuća stripa u Srbiji
27. jun 2012. @ 08:06  |  vesti

Makondo - nova izdavačka kuća stripa u Srbiji

Sve nam se čini da je ova 2012. predstavlja izuzetno plodnu godinu u svetu stripa na ovim prostorima. Osim što su se iznedrila neka zaista značajna izdanja i što naši autori rade punom parom na sve strane, i što smo bogatiji za koji strip festival, izgleda da ni sama prdukcija ne kaska onoliko koliko ranije. Ako nas sećanje dobro služi, ovo je treći put ove godine da predstavljamo sasvim novu izdavačku kuću kod nas. I naravno, činimo to sa velikim zadovoljstvom.

Izdavačka kuća Makondo je, kako kažu urednici, "nastala iz uverenja da je u svetskoj reci stripova ostalo još grumenja zlata koje još treba otkriti". Oni imaju va ciilja, a to su da njihova izdanja budu umetnički izuzetno vredna, a ujedno i visoko kvalitetno odštampana.
Predviđa se da Makondo bude najviše okrenut francusko-belgijskoj školi, ali neće se zadržati samo na tome, već će u svoju ponudu uvrstiti raznorazne naslove iz svih delova sveta, pa će u njihovoj kući svoje mesto naći i neki domaći autori. S tim u vezi bitno je naglasiti da je Makondov logo dizajnirao Aleksa Gajić.

Makondova izdanja se, za sada, dele u dve biblioteke. U okviru biblioteke "Valkira" u narednih mesec dana možemo očekivati objavljivanje dva stripa, tačnije prve dve epizode Marinijevog serijala "Orlovi Rima". Ovaj intrigantni i naglašeno senzualni serijal izlazi u oklviru francuskog Dagrauda na svake dve godine, a Makono najavljuje da će treći album izaći najkasnije do Sajma knjiga. Plan je da se ovi pojedinačni albumi na kraju objedine u luksuznoj kutiji. Prvu i drugu epizodu serijala možete već pronaći u našoj bazi stripova.


Druga Makondova biblioteka zvaće se "Liga izuzetnih džentlmena" i u njoj će se naći knjige podeljene u dve edicije - "Horor klasici" i "Večni dečiji klasici" - u okviru kojih će se objaviti sva originalna dela koje je Alan Mur tako sjajno spojio u svom istoimenom remek delu. Prva knjiga u toj biblioteci biće "Čudan slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda" Roberta Luisa Stivensona, za koju će ilustracije raditi Ivica Stevanović, a predgovor napisati Dejan Ognjanović.

Trebalo bi još napomenuti i da Makondo na naše tržište uvodi jednu novinu, a to su luksuzna kolekcionarska izdanja u (veoma) limitiranom tiražu. Evo šta o tome piše na sajtu izdavača: "Prva dva izdanja u ovoj kategoriji biće prva dva naslova "Orlova Rima". Ova izdanja biće izdata u posebno dizajniranoj kutiji, luksuznom omotu i sa dodatnim stranama koje će sadržati nacrte i skice autora. Tiraž će biti samo 9 primeraka za svaki naslov, od čega će 4 biti urednička (2 za "Makondo", i po jedan za "Dargaud" i autora). Preostalih 5 primeraka biće pušteno u prodaju putem aukcije, i ova izdanja nikad neće biti doštampavana, što znači da će kupac ovog izdanja imati jedan od samo 5 primeraka koje je bilo moguće kupiti. Takođe, ovakva izdanja biće još vrednija iz razloga što neće biti štampana za svaki strip koji objavimo."

Nadamo se da će Makondo uspeti u svojoj nameri da obogati naše strip tržište.

Povezane teme: makondo, orlovi rima
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije