Marti Misterija – prvi strip junak sa bibliotekom
10. dec 2013. @ 12:53  |  portreti, recenzije, intervjui

Marti Misterija – prvi strip junak sa bibliotekom

Marti Misterija je bio junak zbog koga smo zaista želeli da budemo arheolozi kad porastemo. Svaka čast Indijani Džounsu, ali stari dobri Marti se kretao u stvarnom svetu, i pored brda knjiga, imao i nabudžena kola, i prelepu devojku (i još po jednu pride na svakom svom putovanju širom zemljinog šara), strava gajbu i kamaru para. Šalu i zastareli sleng na stranu, zahvaljujući njemu, 80-ih je delovalo kul, i pretpostavljalo dobru perspektivu biti kompjuterima opsednuti knjiški moljac koji iz rukava sipa malo poznate istorijske činjenice i još zanimljivije legende i teorije.

Misterija je profesor i naučnik, ali kako to piše na korici svake epizode, i detektiv nemogućeg koji razotkriva velike enigme sveta, a pre svega planetarno popularna TV ličnost zahvaljući svojoj emisiji „Misterijine misterije“. Sve to je odlična postavka za junaka kojeg će priča bacati po najdaljim mestima planete, dovesti ga u vezu sa vanzemaljcima, najrazličitijim monstrumima, ludim naučnicima, i svim onim divnim stvarima kojima se hrani dečja, i ne samo dečja mašta.

Prvo objavljivanje ovog heroja italijanske izdavačke kuće Boneli u tadašnjoj Jugoslaviji, pre čak trideset godina, je najpre bilo neodlučno i problematično, jer je Marti prostor prvih sveski, pa čak i naslovnice morao da deli sa nekakvim urbanim kaubojem po imenu Đil. Dodajmo na to lošu štampu i pripremu za istu, i najgore od svega, cenzuru koja je podrazumevala izbacivanje čitavih stranica stripa i jasno je da su ondašnji ljubitelji ovog serijala ostali poprilično uskraćeni za pravo čitalačko iskustvo koje su zaslužili.

Zato danas postoji Prva knjiga Biblioteke Martin Mistère! Ona je, sa svojih skoro 750 strana, masom dodatih materijala koji nas na najsvobuhvatniji zamislivi način upoznaju sa nekim junakom i serijalom, verovatno jedan od najambicioznijih stripovskih poduhvata na ovim prostorima u poslednjih nekoliko godina, a svakako najuspelije pojedinačno izdanje velikog motora domaće strip scene – Veselog Četvrtka.

Sa Martijem Misterijom, njegov tvorac, scenarista Alfredo Kasteli je pokazao da strip može biti edukativan ali ne i dosadan. Mnogi od nas su se upravo u ovom stripu prvi put susreli sa pojmovima kao što su izgbljeni kontinenti Atlantida ili Mu, enigmom ko je zaista „otkrio“ Ameriku, naučnim utemeljenjem biblijskih legendi, ali i delima čuvenih umetnika kao što je horor velikan, Hauard Filips Lavkraft. I naravno, sa neandertalcima.

Posle komičnih i neretko iritantnih pomoćnika ranijih italijanskih junaka, kao što je Zagorov Čiko ili čitave bulumente koje su pratile Komandanta Marka i Velikog Bleka, Martijev Java, pravi, živi neandertalac utegnut u odelo je bio prijatno osveženje. Nemušt, a koristan, i sa intrigantnom i tragičnom pozadinskom pričom. Najzad, važno je napomenuti i da je Marti Misterija utro put prodoru ozbiljne fantastike, izuzetno moderne za to doba, u komercijalni, visokotiražni strip koji se plasira na kioske, kako u Italiji i Jugoslaviji ali i na nekim drugim tržištima i trasirao put budućim ovakvim stripovima kao što su Dilan Dog, Natan Never, Bred Baron i mnogi drugi.

Najzanimljiviji deo ove cigle od izdanja je svakako neočekivano duga geneza lika, od prvog izdavačkog pokušaja 1978. godine u obliku doktora Alana Kvotermenjna. Ovaj proto-Marti lik pozajmljuje od tada popularnog glumca Džejmsa Koburna a ime od junaka Hagardovih „Rudnika kralja Solomona“. Sledeći pokušaj je Dok Robinzon, u svemu pljunutom Martiju, sem u par finesa (Englez je i živi u Londonu) da bismo do konačne verzije čuvenog gunđala i sveznalice kojeg znamo i volimo stigli tek 1982. godine, u prvoj zvaničnoj epizodi, „Ljudi u crnom“.

Čitajući ih ponovo posle toliko godina, ove najranije Martijeve priče su iznenađujuće dobro ostarile. Naravno da ćemo se tu i tamo nasmešiti na neke anahronizme, ali što je najvažnije, drže pažnju, dinamične su i pune informacija, i pozivaju na dalje istraživanje koje uz današnje mogućnosti interneta, može svakog od nas makar na trenutak pretvoriti u detektiva nemogućeg.

Pavle Zelić

Povezane teme: Martin Mystere, recenzija
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Zagor album 2014. (neregistrovan) @ 05. dec 2014. 16:54 #1
Zagor novi album sa sličicama na Kupindo.com
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije