Meridijani 11: Kule od peska / Komiko
Klik za veću sliku

Meridijani 11: Kule od peska

0.0 (0)
Junak / serijal: Meridijani
Broj: 11
Izdavač: Komiko
Datum izdavanja: 16. feb 2017.
Scenario: Pjer Oskar Levi
Crtež: Frederik Peters
108 strana
Švajcarski strip-umetnik Frederik Peters uspeo je odavno da dosegne srž stripa kao medija interakcije sa sobom. Prošlo je više od decenije od njegovih Plavih pilula (Komiko, 2014), jedne od najličnijih pripovesti koje autor može stvoriti – kroz autobiografsku priču o životu sa HIV pozitivnom ženom i njenim sinom. Kontekst Pilula je ličan, u neku ruku samoživ, bez uplitanja sveta i tuđih mišljenja. Peters se bavi sobom, Kati i njenim sinom, i svakako HIV-om, subjektivnim interakcijama i strahovima, u prvoklasnoj verziji umeća življenja i prilagođavanja. Ceo roman je protkan improvizovanošću. Nastao je u letu, prožet trenutnim i jasno definisanim emocijama, bez nepotrebnih razrada, patetike i neživotne književne introspekcije. Takav je i grafizam - nesavršen, treperav, u krivudavim okvirima prizor-polja – improvizovan. Srž je dotaknuta bez uvijanja, a Pilule se ne pravdaju društvu, kao ni njen autor, već samo saopštavaju. Baš kako i treba da bude.

Nakon ove odskočne daske, za Petersa je sve išlo daleko lakše. Nagrade i nominacije su došle svojim tempom, a, naravno, i novi angažmani.

Tokom priprema za ekranizaciju Pilula, Peters je upoznao Pjera Oskara Levija, autora brojnih dokumentarnih filmova, sa kojim je potom stvorio grafički roman Kule od peska (Sandcastle, SelfMadeHero, 2011), koji je nedavno objavila novosadska izdavačka kuća Komiko. Roman je, po rečima samog Levija, koji je zaslužan za scenario, nastao kao refleksija na narastajući problem klimatskih promena i čovekovog uticaja na okolinu, kao i njegove višegodišnje želje da se tim temama pozabavi u svom radu na dokumentarnim filmovima. To pak ne znači da su Petersove i Levijeve Kule od peska ekološki manifest, već je reč o delu koji taj kontekst nosi u suptilnoj simbolici. Kule od peska u suštini pripadaju domenu fantastike, i to kroz fragment ljudskih sudbina i njihove interakcije.

Osnovni zaplet koji je stavljen pred čitaoca tiče se idiličnog okruženja zagubljene morske lagune, u koju nezavisno dolaze dve porodice i jedan migrant. Ubrzo po dolasku, akteri otkrivaju ženski leš koji pluta u vodi. Premisa narativa stavlja pred aktere dva osnovna principa – oni uvalu ne mogu da napuste, i vreme, a time i njihov životni vek, rapidno su ubrzani. Autori se ne upliću u faktografsko objašnjenje ovih fenomena. Za njih je to svršena stvar i zatvoreno poglavlje, ostavljeno mašti čitaoca. Da li je reč o osveti prirode, natprirodnom uticaju onostranih faktora ili naučnom eksperimentu kao posledica ljudske gluposti ili zlobe (što je empirijski dokazano da su dopunjujući i sveprisutni faktori činjenja u ime progresa), za autore nije privlačna tema. Umesto toga, orijentisali su svoj fokus na interakciju ove nekolicine ljudi i dece, izopštivši ih od sveta u mikrokosmos sa novim fizičkim načelima, i pustili da se stvari odvijaju svojim tokom. Ti postupci i odnosi, u ambijentu gde vreme odnosi svoj danak, i gde je jedan dan čitav životni vek, ostaju u potpunosti čovečni. Ne izostaju ni ljudske predrasude, u čemu dominira uloga alžirskog migranta i odnos ostalih pripadnika prinudne zajednice prema njemu. Dok se početne razmirice preobličavaju u spoznaju eminentne smrti za svakog od njih, vidimo kako se akteri odlučuju na individualne vidove nošenja sa situacijom. Mlađi spoznaju seksualnost i odrastanje, dok je za starije rezervisana samorefleksija, pa čak i otuđenje. Dok se u izolovanosti kreću kroz životna doba, akterima se postavlja pred oči osnovni princip krhkosti ljudskog života.

Peters je crtežom nadgradio osnovnu ideju Pjera Oskara Levija. Služi se krupnijim kadriranjem u odnosu na Pilule, i grafički je daleko srodniji svom najnovijem, fantazmagoričnom SF ostvarenju AAma, koje odskora možemo da pratimo u izdanjima "Stripoteke" pod uredništvom izdavačke kuće Darkwood. Ali, snaga Petersovog crteža posebno dolazi do izražaja u ubrzanom protoku vremena koje karakteriše roman. Uspeo je da na tek nešto više od stotinak stranica dočara starenje svih aktera, obraćajući posebnu pažnju na porodične sličnosti u fizionomijama dece i roditelja. Kako je sam priznao, to je bio poseban izazov. Dok se u stripovima uglavnom menja scenografija, a akteri ostaju isti, Peters je morao da se prilagodi novoj priči i neprestano "stari" likove u nepromenjivom okolišu. Da bi nametnuo ritam radnje i dao osećaj protoka, Peters je pribegao kontemplativnim prikazima okruženja, ptica u letu i riba u moru.

Morska uvala, kao poprište tragedije, jedina je, dakle, nepromenjivost u romanu. Okoliš se ostaje istrajan u svojoj idiličnosti, dok kroz nju ubrzano jure ljudski životi. Peters i Levi su u tom aspektu sakrili naznaku ekološke ideje svoje priče, gde se čovek prikazuje kao prolaznost u odnosu na ambijent, treptaj oka, i iza koga ostaje samo tišina, šum vetra, i pokoja suza u pesku.

Nikola Dragomirović

Povezani tekstovi:
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (1)

Bokser
Meridijani 4

Portreti i recenzije