Najuzbudljiviji podvizi domaćih izdavača stripa u 2015.
31. dec 2015. @ 14:09  |  vesti

Najuzbudljiviji podvizi domaćih izdavača stripa u 2015.

Svašta se u svetu dogodilo na strip sceni ove godine, a naši izdavači nastavili su da rade punom parom.

Promena koju ste svi verovatno primetili jeste da sada već imamo nekoliko domaćih kuća koja po uspehu odskaču od drugih, pa da scena više ne deluje tako razbacano na sve strane.

Strip je konačno dobio svoje mesto i sada već je sasvim jasno ko dominira na njoj.

Ovu godinu obeležilo je nekoliko zanimljivih izdanja i izdavačkih poduhvata, pa ćemo sada napraviti jedan kratak i krajnje subjektivan presek stripova i edicija koji su nas osvojile i koje jedva čekamo da pročitamo.

Dilan Dog – edicija Planeta mrtvih
(Veseli četvrtak)

Lansiranje ove edicije došlo je kao veliko iznenađenje. Čak ni Italijani priče o Dilanu i živim mrtvacima nisu stavili u posebnu ediciju, ali nama se ovaj poduhvat Veselog četvrtka baš svideo. Ove priče odskaču od ostatka serijala jer su smeštene u neku drugu stvarnost u kojoj ni Dilan više nije usti onaj stari momak na kojeg smo navikli.

Dva Lokota i ključa u manje od mesec dana
(Darkwood)

Prva tri broja ovog odličnog horor serijala izašla su u 2014. godini da bi onda usledila suša koja je trajala sve do septembra ove godine. Za Sajam knjiga izašla je pretposlednja knjiga i srce nam je bilo puno, i iskreno smo se nadali da ćemo Novu godinu dočekati uz razrešenje ove velike misterije. Da se ne lažemo, ovaj momenat smo na listu stavili samo da bismo podsetili Darkwood na postojanje nas fanova ovog serijala.

Omnibus Didije Komesa
(Komiko)

Imao je Komiko više značajnih momenata ove godine, ali čini nam se da je ovaj omnibus naišao na najveće oduševljenje kod čitalaca. U knjizi su se našla tri najzanimljivija ostvarenja čuvenog belgijskog autora koja do sada nisu bila objavljena na srpskom jeziku.

Kompletiranje edicija Belog puta
(Darkwood)

Darkwood je ove godine definitivno bio najaktivniji i radujemo se što je ova kuća stala na noge i tako jako odskočila. Prošle godine preuzeli su na sebe ozbiljan zadatak, a to je kompletiranje serijala Sendmen i Grad greha koje je stari dobri Beli put ostavio nedovršenim pre nekoliko godina. To su bili serijali koji su neke od nas uveli u ludi vet stripa i jako nam je drago što ih je neko kod nas konačno reanimirao. Grad greha je završen, to jest objavljeno je sve što je Miler dosad napisao, za kompletiranje originalnog Sendmena nam sada fali još samo jedna knjiga, a nadamo se da će ista ta sudbina dočekati i Propovednika.

Zla berba – Paskal Rabate
(Besna kobila)

Kada se utisci saberu, kada prođe vreme i napravite korak unazad i saberete sve utiske, verovatno svi vi na kraju godine napravite presek svega što ste čitali ove godine a da vam se jako dopalo. Suma sumarum, da delimo nagradu za najbolje čitalačko iskustvo godine, barem kada su stripovi u pitanju, Zla berba bi je najverovatnije ponela. Ako niste genijalcu kakav je Paskal Rabate još uvek niste dali šansu, obavezno to učinite!

Jaybird – Kreja
(Rosencrantz)

Priča o ptičici zarpobljenoj u svom domu mnogi opisuju kao pravi psihološki horor koji fantastično opisuje emotivni teror koji nrki roditelji nameću svojoj deci. Ovaj finski strip osvojio je ktritiku širom sveta, kao i dve nominacije za prestižne Eisner nagrade. Hvala Rosencrantzu što nije dozvolio da kaskamo za svima.

Crna Orhideja – Nil Gejmen i Dejv Mekin
(Darkwood
)

Jedan od najuzbudljivijih događaja na domaćoj strip sceni ove godine bilo je gostovanje Dejva Mekina na Beokonu. Tih dana je Darkwood brže bolje objavio Crnu orhideju, još jedno čedo ludačkog tandema Mekin-Gejmen. Mi koji smo na Beokonu uspeli da se ogrebemo za Mekinov crtež smo od silnog uzbuđenja uspeli da zaboravimo da kupimo ovo izdanje, ali obećavamo da ćemo nepravdu ispraviti prvom sledećom prilikom.

David Pridom – Rebetiko
(Komiko)

Čini nam se da većina publike od priče o grčkim muzičarima nije baš puno očekivala, ali se ispostavilo da se radi o jednom od najprijatnijih iznenađenja godine. Ukoliko vas zanima kako ovaj strip izgleda, manite se listanja PDF privjuova i otiđite na kafu u novosadske Graffite, jer table ovog izdanja još uvek ukrašavaju ovo mesto. A kada ste već tamo, zvirnite i u galeriju pored gde ćete naći još Komikovih izdanja!

Fantom
(Makondo)

Prvo što treba da znate o izdavačkoj kući Makondo jeste da oni rade stidljivo i polako, ali kvalitetno. Druga stvar je to da su ljudi iz Makonda specijalci za nostalgiju i da vole da nas vraćaju u neko zaboravljeno, naivnije vreme. Takva je stvar i sa ovim izdanjem.

Bonellijevi tajni biseri
(Phoenix press)

Ukoliko vas zanima šta to pod svojim plaštom krije čuveni Bonelli, a da nisu Dilan, Zagor, Mark, Julia i ostala „mejnstrim“ ekipa, pogledajte šta u svojoj ponudi nudi izdavač Phoenix press. I ove godine ni su nastavili sa izdavanjem menje poznatih Bonellijevih stripova, a poslenji po redu bio je tvrdi krimić Coney Island.

Na kraju, predstavljamo vam domaće naslove koji su nam se ove godine jako svideli. Bilo ih je manje nego što smo se nadali, ali zato je tu 2016. kada bi izdavači trebalo da izađu na popravni.

Otadžbina – Nina Bunjevac
(System comics & 2x2)

Brutalno iskren grafički roman u kojem nam Nina predstavlja istoriju njene porodice nikoga nije ostavio ravnodušnim i drago nam je što je konačno dobilo i domaće izdanje. Iako je nam se njen pevenac Hladna kao led ipak malo više svideo, ovo izdanje ipak ostaje za svaku preporuku.

Atentat – Boris Stanić i Gvido van Hengel
(Besna kobila)

Uz pomoć čuvenog holandskog istoričara, Boris Stanić je na svoj specifičan, upečatljiv način ispričao priču o momentu koji je zauvek promenio istoriju Evrope. Dugo smo čekali da se ovako bitan strip nađe na našoj kulturnoj sceni i zato ne treba da ga zaobiđete.

Priče iz Jugoslaviije
(Rosencrantz)

I pored izleta u finski strip, izdavač Rosencrantz najpre je okrenut domaćim naslovima, kako premijernim, tako i onim koje treba spasiti od zaborava. Priče iz Jugolavije jedno su od njihovih do sada najpopularnijih izdanja.

Tito
(Rosencrantz)

Ne, ne mislimo na onog koji vas u oči gleda na prethodnoj slici. U ovoj priči naći ćete opomenu o tome kako bi Novi Sad mogao da izgleda 2050. godine ako u njemu dođe do građanskog rata. U svetlu dešavanja koja su obeležila godinu za nama, ostaje nam samo da se nadamo da će generacije koje dolaze naučiti nešto na našim greškama.

Dikan – knjiga druga
(Informatika)

Druga zbirka stripova o Dikanu koji su u Zabavniku izlazili u zlatnom dobu ovog časopisa. Oni stariji verovatno pamte da je Dikan bio toliko popularan da je postao maskota Beogradskog maratona, pojavljivao se u reklami za kvas, a čak se razmišljalo o tome da se Paja na „Politikinom zabavniku“ zameni Dikanom! Zapravo, mnogi ga upoređuju sa Asteriksom. Proverite zašto!

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije