Nesvakidašnji naslovi kuće Bonelli u domaćem izdanju
07. jul 2012. @ 11:39  |  vesti

Nesvakidašnji naslovi kuće Bonelli u domaćem izdanju

Dobro je poznato da je lepeza likova koju je, tokom decenija svog postojanja, oformila kuća Bonelli izuzetno raznolika i šarena. Ipak, moramo priznati da postoji određena razlika između onih klasičnih junaka, poput Texa i Zagora, i onih "novijih" kod kiojih se lako mešaju odrednice heroja i anti-heroja. Pojavom Mistera Noa, a zatim Dylana Doga, došlo je vreme da se u ovu kuću uvedu nešto kompleksniji likovi, čije priče predstavljaju naličje realnog sveta u kojem mi stvarno živimo, sa svim njegovim manama i greškama.

Kasnije, uvođenjem mini-serijala, Bonelli odlazi još dalje, ubacujući u svoje redove i nešto zahtevnije serijale kao što je Gea, temeljito obrađena priča o mitskim stvorenjima iza koje stoji vrlo jasna društvena poruka. Geu smo, zahvaljujući beogradskom Darkwoodu, imali prilike da upoznamo, a to je ujedno bio i prvi susret naše publike sa nešto drugačijim stripovima od onoga što smo navikli od Beonellija.

Na svu sreću, ovdašnji izdavači nastavili su da istražuju....


Phoenix Press jedan je od manjih izdavača na ovim prostorima koji se usudio da na tržište pruži neke od opskurnijih Bonellijevih naslova kao što su Traper Keri, Caravan i Graystorm. I uspelo im je! Ipak, i pored toga, ova izdavačka kuća pripremila nam je malo iznenađenje ovog leta, te je pre konferencije u Kragujevcu pripremila jedno sasvim neobično izdanje. U pitanju je Sigma, jedna od retkih grafičkih novela koju je originalno izdala kuća Bonelli koju je napisala Paola Barbato, jedna od najboljih mladih autora iz Bonelli tima, a nacrtao ju je Stefano Casini. Kao što je i poznato, na pomenutoj konferenciji gostovala je autorka lično, tako da su svi zaintersovani posetioci imali čast da se upoznaju sa njom, pa tako i da dobiju potpis na svoj primerak izdanja. Kao što smo već naveli, u pitanju je priča smeštena u neku nedefinisanu sumornu budućnost, koja prati jednog zbunjenog junaka u njegovoj potrazi za vlastitim identitetom. Phoenix Press je ovo izdanje objavio u svega 350 primeraka, a na ovom linku možete pogledati prvih 30 stranica stripa.

Pored Phoenixa, još jedan izdavač iz regiona usudio se da započne sa objavljivanjem nekih ne tako popularnih Bonelli serijala. Naime, Agarthi Comics iz Sarajeva do sada je objavio dva broja Skrivenog Lica, serijala koji je tako doživeo premijeru na ovim prostorima, a pre par dana, svetlost dana ugledao je Bonellijev neobični mini.serijal Jan Dix. Ovaj mini-serijal broji svega 14 epizoda, a karakteriše ga to što nije bio naročito popularan kod standardne bonelijevske publike, već je pokušao da zadovolji nešto sofisticiranije ukuse i da se probije kod nešto ozbiljnjijih čitalaca. Nije samo tematika serijala ono što ga izdvaja od drugih. Stil ovog stripa mnogi opisuju kao izuzetno hrabar i dinamičan, za šta je zaslužan Carlo Ambrosini, jedan od najutentičnijih autora kuće Bonelli. Pre ovog serijala on je crtao Kena Parkera i Dylana Doga, a zatim je kreirao takođe vrlo smeo serijal Napoleone. koji je ugašen posle 54. broja. Ipak, u Jan Dixu on je pružio najviše od sebe i pokazao nam do kakve krajnjosti je njegova kreativnost uspela da ga odvede. Iz ovog razloga nam je vrlo drago što će ovdašnja publika moći da se upozna sa ovim detektivom specijalizovanim za umetnička dela (koji je originalno trebao da se zove Pollock), njegovom prelepom verenicom i svim avanturama kroz koje će nas on provesti.
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (4)
Shibby (neregistrovan) @ 09. jul 2012. 07:33 #1
Nista spektakularno, ali oba ova naslova mogu proci... Preporucujem.
0 0
Reka @ 09. jul 2012. 21:53 #2
Ma ja cekam da Phoenix izda Year One....
0 0
Shibby (neregistrovan) @ 10. jul 2012. 09:10 #3
Uzmi i Sigmu, podrzi ljude. Inace, tu je i najava za Year One.
0 0
Boža (neregistrovan) @ 19. jul 2012. 15:11 #4
Sigma je smeće. Žali bože para. Ovaj Jan Diks zvuči zanimljivo, ali nigde van Bosne ne može da se kupi, pa je to kao i da ne postoji.
Držimo se mi našeg dobrog starog Dilana Doga.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije