Niški festival stripa od 23. do 26. aprila
08. apr 2015. @ 10:00  |  vesti

Niški festival stripa od 23. do 26. aprila

Niško sajmište, 23. do 26. april

Drugi po redu Međunarodni Festival Stripa NiFest, počinje 23. aprila u Nišu i trajaće do 26. Aprila.

Organizator ovog festivala, udruženje ljubitelja stripa Branko Plavšić, obezbedilo je gostovanje nekih od najpopularnijih kako italijanskih strip autora: Alesandra Nespolina, Valtera Venturija, Marčela Manđatinia, tako i desetak najvećih imena domaćeg stripa, među kojima su: Lazo Sredanović, Darko Perović, Vladimir Krstić – Laci, Zdravko Zupan, Mikica Ivanović, Zoran Tucić, Zoran Stefanovič, Vlada Vesović, Siniša Radović, kao i Aleksandar Sotirovski iz makedoniije...

Četvorodnevno trajanje festivala biće obeleženo obiljem kvalitetnih programa, predavanja, tribina, izložbi, zatim sajmom stripa, strip prezentacijama, a za najmlađe je organizovana škola stripa.

U okviru pratećeg programa u klubu scena nastupiće neki od najpopularnijih niških rock bendova.

Za sve programe NiFesta ulaz je slobodan. Više informacija nađite na oficijelnom sajtu NiFest-a.

Više o pojedinim gostima:

Alesandro Nespolino (Alessandro Nespolino).
Rođen je u Napulju 1971, a posle sticanja diplome geometra pohađa Međunarodnu školu stripa (La Scuola Internazionale di Comics u Rimu. Posle nekoliko godina rada na nezavisnim naslovima, 2000. godine dolazi u izdavačku kuću Sergio Bonelli Editore, za koju radi albume serijala: Nick Raider, Bred Barron, Skriveno lice, Magični vetar i Šangajski đavo. Kasnije počinje da ilustruje i dečije knjige i udžbenike, a 2008. godine počinje saradnju sa francuskom izdavačkom kućom Soleil-Delcourt, za koju objavljuje album Ed Gein, u serijalu Serial Killer, kao i dva toma serijala Sherlock Holmes. Njegov uspeh i talenat ovenčan je nagradom Nacionalnog udruženja prijatelja stripa i ilustracije, a potom nastavlja da radi za Bonelli i to na serijalima Tex i Adam Wild.

Valter Venturi (Walter Venturi)
Rođen u Rimu 1969. godine. Od '94-e je stvorio 12 albuma svog lika Capitan Italia, a posle toga se posvetio mini-serijalu horor žanra Lost Kidz, koji je napisao Roberto Rekioni za izdavača Factori. Posle toga sarađuje sa izdavačem Eura Editoriale stvarajući brojne samostalne epizode i miniserijale objavljivane u nedeljnicima o stripu Skorpio i Lanciostori, a uz to je i član ekipe koje rade serijale John Doe i Detective Dante. Nakon toga počinje da radi za Bonelli, a nakon rada na Demianu, realizuje prvi kolor album Zagora i 2013. debituje kao kompletni autor grafičkog romana Il grande BELZONI. Trenutno radi na team-up serijalu Dragonero/Zagor po tekstovima Stefana Vietija koji će izaći ovog jula.Darko Perović
Rođen 1965. u Aranđelovcu. Bio je član grupe Beogradski krug 2. Objavljivao je u gotovo svim časopisima na prostoru bivše Jugoslavije. Njegov prvi album Brek proglašen je 1987. za najbolji domaći strip. Osvojio je nagradu za scenario za strip Azra Alaraph 1988. Bavi se stripom, ilustracijom i animacijom. Radio je u Španiji i sarađivao sa Enrikeom Sančezom Abulija na stripu Duboko i hladno. Objavljivao je i u Brazilu, Kolumbiji, Nemačkoj, Engleskoj, Sloveniji, Francuskoj. Po njegovom stripu En pos del cono desbocado snimnjena su čak dva filma u Srbiji i Sloveniji, dok je strip Lo kue pasa kuando no sucede nada ekranizovan u Urugvaju. Od 1997. radi serijal "Magični vetar" za Bonelli. U Francuskoj objavljuje svoje albume za izdavačku kuću Soleil. Živi i radi u Beogradu.

Zdravko Zupan
U pitanju je ključni lik srpskog stripa, istoriograf, umetnik, izdavač i urednik, čija biografija definitivno ne bi stala u samo par pasusa. Kao stripski umetnik debitovao je 1965. godine u beogradskom „Malom ježu“, a zatim počinje saradnju sa gornjomilanovačkim „Dečjim novinama“. Radio je kao crtač na licencnim serijalima Tom & Jerry za zagrebački Vjesnik i Miki Maus u francuskom magazinu Le journal de Mickey. Tvorac je poznatih serijala Zuzuko i Munja. Jedan je od osnivača stripske grupe Beogradski krug 2. Član je sekcija istoričara umetnosti ULUPUDS od 1987. godine. Publicistički rad započeo je 1979. na stranicama YU stripa uređujući rubriku „Iz istorije jugoslovenskog stripa“. Ova rubrika, u kojoj su prvi put predstavljeni mnogi autori, njihovi junaci, ali i izdanja, izlazila je sve do 1986. godine. Iz nje je proizašao i prvi tom monografije Istorije jugoslovenskog stripa, nastao u saradnji sa S. Draginčićem, 1986. godine, u kome je dat iscrpan istoriografski pregled razvoja jugoslovenskog stripa. Tekstove iz ove oblasti objavljivao je u raznim listovima i izdanjima, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Organizator je ili jedan od organizatora više značajnih izložbi stripa.
Povezane teme: fifest, strip festival
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije