Novi projekti Marjane Satrapi
07. feb 2013. @ 11:18  |  vesti

Novi projekti Marjane Satrapi

Francusku umetnicu iranskog porekla, Marjane Satrapi, ovdašnja publika najbolje poznaje po delu Persepolis, kako po originalnoj grafičkoj noveli, tako i po istoimenom animiranom filmu koji je po njoj nastao. Za ovo delo, iako poznato po tome što je 2008. godine bilo nominovano za Oskara, najznačajnija je činjenica da je ostavilo veliki trag u umetnosti, kao i neosporiv uticaj na mlađe strip stvaraoce. Pričajući o tabu temama na provokativan, iskren i zanimljiv način, Satrapijeva je otvorila sebi vrata u svet filma i hrabro zakoračila u njega. Ipak, strip i likovna umetnost i dalje su njena najveća strast, te da je danas aktivna na više polja.

Tako je 30. januara u Parizu, u galeriji Jérôme de Noirmont, Marjane Satrapi otvorila svoju prvu samostalnu izložbu slika, koja će, u ovom gradu, biti otvorena sve do 23. marta. Izložbu čini set od 21 platna na kojima su uglavnom prikazani portreti žena ili grupa ljudi (a može se naći i pokoji autoportret), urađeni u specifičnom grafičkom stilu koji ova umetnica gaji već godinama. Slike koje možete videti u ovom tekstu primeri su njenih radova koji se mogu videti u okviru ove zložbe. Ipak, to nije jedina novost vezana za rad ove umetnice.


Zanimljivo je to što se vreme trajanja ove izložbe poklapa sa premijerom novog filma čiju režiju i scenario potpisuje Satrapijeva, koja, uz to, u njemu tumači i glavnu ulogu. U pitanju je duhoviti krimić Gang Of The Jotas, koji ujedno predstavlja i njen prvi samostalni filmski učinak, budući da je prethodna dva filma (pomenuti Persepolis i Chicken With Plums, oba nastala po njenim grafičkim novelama) radila zajedno sa Vincentom Paronnaudom, francuskim umetnikom poznatim pod pseudonimom Winshluss (njegov fantastični strip Pinokio izdao je Darkwood prošle godine).
Marjane Satrapi je, zapravo, prvobitno želela da se bavi slikarstvom, ali ju je život odveo u nekom drugom smeru. Da li će njen samostalni rad doživeti isti uspeh kao i oni koje je stvarala uz Winshlussovu pomoć, ostaje još da se vidi, ali sigurni smo da ova umetnica nezaustavljive mašte ima još mnogo toga da ponudi, bilo da su u pitanju grafičke novele, knjige za decu ili filmovi.


Trejler za film Gang Of The Jotas
Povezani tekstovi:
Povezane teme: marjane satrapi, winshluss
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
(neregistrovan) @ 07. feb 2013. 12:19 #1
Persepolis je za svaku preporuku, i strip i film.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije