Novi serijal iz Darkwood-a: Julija
05. nov 2010. @ 08:10  |  vesti

Novi serijal iz Darkwood-a: Julija

Darkwood

Šest meseci nakon pokretanja serijala Gea, iz Darkwooda nam stiže još jedan serijal izdavačke kuće Sergio Bonelli u kojem jedna dama ima glavnu ulogu - Julija.

Julija je čedo scenariste Đankarla Berardija, koji je na ovim prostorima poznat i hvaljen kao jedan od tvoraca vestern serijala Ken Parker. Nakon što je Divlji zapad učinio suptilnim, stari majstor Berardi rešio je da se oproba s jednim krimi serijalom i s junakinjom koja nije bez mana, a svakako nije ni bez straha. Ta ideja se dopala publici u Italiji: Julija je među najprodavanijim Bonelijevim serijalima, odmah iza „starijih kolega“ Teksa i Dilana Doga, a rame uz rame s Natanom Neverom. Mesečni serijal Julija 2005. dobio je i svoj Almanah zločina, godišnjak koji donosi vesti i zanimljivosti iz sveta krimića, kao i jednu novu Julijinu epizodu (i za sve vas koji se već zanimate – ne brinite, Darkwood će objavljivati i ovaj serijal kad na njega hronološki dođe red). Činjenica da je Julija uspela da se probije u tradicionalno „mačo“ Boneliju samo dodatno govori o Berardijevoj umešnosti da izmeša melanholičnu heroinu s veoma brutalnim ubicama.

Čitaoci će odmah primetiti da je Berardi u ovom stripu pribegao jednom triku: svi važniji likovi vizuelno su zasnovani na američkim glumcima. Sama Julija je, naravno, slika i prilika Odri Hepbern, Emili je crtana po Vupi Goldberg, poručnik Veb je Džon Malkovič, Ben Irving Džon Gudman, a Leo Bakster Nik Nolti iz mlađih dana.

Julija je već imala kratko predstavljanje u susednoj Hrvatskoj, koje je potrajalo nekoliko brojeva – i to je razlog što uz prvu svesku,Oči ponora, na policama možete pronaći i Juliju #9 i Juliju #10. Izdavač je želeo da čitaocima predstavi početak serijala, ali i nove priče, dosad neviđene na ovim prostorima. Bez brige – u narednom periodu će paralelno biti objavljivane stare i nove epizode, tako da će u bliskoj budućnosti biti objavljena cela kolekcija bez ikakvih rupa. A same epizode Julije ne nadovezuju se jedna na drugu u većoj meri, tako da možete odmah posle jedinice preći na devetku.

Što se tehničkih detalja tiće, strip je standardnog Bonelli formata, crno-beli, u mekim koricama, na 132 strane. Cena jednog broja iznosi 300 dinara. Đankarlo Berardi, autor serijala, rekao je da mu je 30 strana više u odnosu na standardni Bonellijev format od 96 strana bilo potrebno kako bi dodatno gradio likove i kako bi u strip ubacivao i stvari koje su u vezi sa Julijinim privatnim životom, a ne samo sa slučajevima kojima se bavi.

U Italiji, serijal je počeo da izlazi 1998. godine i trenutno je na broju 146 – već smo spomenuli da je među četiri najprodavanija serijala izdavačke kuće Boneli. Ovo je tek početak druženja s njom.

Povezane teme: Julia, Julija
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
PR0T0N @ 28. dec 2010. 11:51 #1
Prijatno me iznenadio, nisam puno očekivao od stripa, ali me baš prijatno iznenadio. Sigurno spada u sam vrh Bonelli izdanja.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije