Novi strip koji potpisuje legendarni Harvey Pekar stiže na leto
18. apr 2011. @ 08:14  |  vesti

Novi strip koji potpisuje legendarni Harvey Pekar stiže na leto

Ljubitelje autobiografskog stripa i, naravno, poštovaoce lika i dela Harveyja Pekara koji je preminuo prošle godine, obradovaće vest da se ovog leta očekuje izadnje njegove poslednje grafičke novele Celeveland. Ovaj strip istovremeno prati priče različitih likova, među kojima je, naravno, i sam Pekar, a sadržaj je obogaćen zanimljivom istorijom Clevelanda, američkog grada u kom je ovaj autor proveo ceo svoj život.

Pekarov interesantan i pomalo lucidan pogled na svet oko sebe, sa kojim smo se mogli upoznati u njegovim prethodnim radovima kao što su American Splendor i Our Cancer Year, kao i neiskrivljena realnost kojom se karakteriše svako njegovo delo, garantuju da će se i ovaj put pred čitaocima naći strip izvanredne sadržine ispunjene brutalno iskrenim tekstom.
Naime, na nešto više od 120 strana, ova novela, napisana u maniru Pekarovog voljenog čeda American Splendor, beleži neke od krucijalnih momenata istorije Clevelanda kao što je pobeda Indijanaca na najvećem šampionatu u bejzbolu 1948. godine i veliki požar iz 1969. na reci Cuyahoga, a posebna pažnja posvećena je eminentnim ličnostima koje su obeležile istoriju ovog grada, prema kojima je Pekar gajio izuzetno poštovanje. Tako je posebno mestu u ovoj noveli dobila Jane Edna Hunter, afro-američka socijalna radnica koja je imala izuzetno veliku ulogu u borbi za prava crnkinja, a tu je i Charles Ruthenberg, lider gradske Komunističke partije.

Scenario za ovaj strip Pekar je završio pre svoje smrti, a do sada je kompletno urađeno ukupno dvadeset stranica. Za crtež je zadužen izvanredni umetnik Joseph Remant koji se već neko vreme bavi ilustracijom za The Pekar Project , sajt koji je pekar lansirao 2010. godine, a na kojem se redovno objavljuju Pekarovi kratki web stripovi, kao i časopis o stripu Smith. Tim koji stoji iza ovog sajta ujedno je odgovoran za publikovanje Cleveland-a, tako da se na mestu urednika ovog izdanja našao Jeff Newelt, prvi čovek The Pekar Poject-a, kao i pomenutog časopisa Smith.

Cleveland je objaviti izdavač ZIP Comics u saradnji sa kućom Top Shelf , veteranom američke strip scene.

Povezane teme: Harvey Pekar
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije