Obojeni program 5: Dilan u zemlji čuda, Pregaženi vremenom, Snovokradica, Vampir boja / Veseli četvrtak
Klik za veću sliku

Obojeni program 5: Dilan u zemlji čuda, Pregaženi vremenom, Snovokradica, Vampir boja

0.0 (0)
Junak / serijal: Obojeni program
Broj: 5
Izdavač: Veseli četvrtak
Datum izdavanja: 03. nov 2015.
Scenario: Giovanni Gualdoni, Roberto Recchioni, Tito Faraci, Giovanni Di Gregorio
Crtež: Bruno Brindisi, Massimo Carnevale, Davide Gianfelice, Giampiero Casertano
134 strana
Specijalno pred sajam knjiga izašla su dva broja dragog nam Obojenog programa. U šestom nam je predstavljena priča o Zagoru pod naslovom Prošlost Džimija Gitare koju je nacrtao naš proslavljeni autor Bane Kerac. A u broju pet, ponovo domaćin ovog serijala – Dilan Dog i priče koje ćemo vam ovim putem malo bolje predstaviti.

U pitanju su, kao što smo i već navikli, četiri kratke priče na kojima su radili neki od najboljih autora ovog serijala. Ono što je specifično kod ove domaće, a i originalne italijanske edicije Dylan Dog Colorfest, je to što je u ovim pričama bukvalno sve moguće. Pa da, ipak je u pitanju horor strip koji od samog starta nema veze sa realnošću, tako da je i ranije sve bilo moguće, pomisliće neki. To jeste tačno, ali radi se o tome da je u ovoj ediciji dozvoljeno i moguće sve u vezi Dilana, kako ove priče nisu deo kanona niti mogu na bilo koji način uticati na njega. Tako da čitaoci ne bi trebalo da ih posmatraju kao kakvo skrnavljenje Sklavijevog dela, već da u njima uživaju (manje ili više) na osnovu onoga što one jesu – kratke, zabavne i neretko jako kvalitetne priče.

Dilan u zemlji čuda

Da, upravo malopre pomenusmo da se u ovoj ediciji mogu naći dobre priče. Nažalost, ovo nije jedna od njih. Radnja je smeštena u Krosgejt, mesto iz Dilanovog detinjstva, i tu imamo mladog Dilana, koji zapravo nije Dilan. On se zove Dilan, živi u Krosgejtu i umesto da nosi neku udobnu garderobu, izlazi da se igra odeven u crvenu košulju, farmerke i cipele. Ali da, ipak to nije dečak koji će kasnije postati policajac Skotland Jarda, a zatim i istraživač noćnih mora. Scenario za ovu priču je napisao Đovani Gvaldoni i moramo priznati, iako je imao nekih dobrih epizoda koje ćemo nadamo se čitati već u Obojenom programu, drago nam je da je uredničku palicu predao daleko talentovanijem Rekioniju.

Pregaženi vremenom

Upravo taj Rekioni je zajedno sa maestralnim Karnevalom uradio ovu priču. Nakon skoro dve decenije, ubica pod imenom Aksel (da, ime je dobio po frotmenu grupe Guns'n'Roses, dok likom dosta podseća na gitaristu Sleša) se budi. Jedino je Dilan uspeo da ga zaustavi, a sada će morati ponovo da se suoči sa njim. Lik Aksela Nila nam je jako važan zato što će ga Rekioni uvrstiti u priču iz regularne serije pod nazivom Gavranov sud, koju ćemo imati prilike da čitamo već ovog novembra.

Snovokradica

Od trenutka kada je Baldo nestao, Bili nema mira. Za njega je Baldo bio sve na svetu. To nije bio običan pas, već najsimpatičniji i najdraži pas koji postoji. Ali više od svega toga, Baldo je Biliju bio pravi prijatelj. Imaginarni prijatelj. Autor ove priče, Tito Farači, čuven je po mnogim stvarima, ali i po tome što je istraživača noćnih mora predstavio kao Miki Mausa u italijanskom ogranku Diznija – Topolino.

Vampir boja

Za kraj, savršena doza dilandogovske melanholije kojom se Di Gregorio, baš u ovoj obojenoj ediciji, šali sa bojama. Sve će vam biti jasno kada vam kažemo da se kroz bleštava svetla modernog Londona kreće nečujna senka jednog strarog izgladnelog bića koje koje napada svoje žrtve i isisava im poslednje kapi…boje?

Kako bismo sumirali rezultat ovog izdanja, citiraćemo njegovog urednika – Marka Šelića Marčela, koji će vas, uvereni smo, svojim rečima ubediti da kupite ovaj strip, ako to do sada mi sami nismo uspeli.

Sve u svemu, sud kaže: tri prema jedan za dobre priče, među njima jedna vrlo dobra (Rekioni), a crtački odlična (Karnevale). Đanfeliče, lepršav i nadasve simpatičan, beleži bod u gostima, dok Kazertano i Brindizi izvlače pokudu da su lenji domaćini, ali u svom registru pouzdano sjajno kao i uvek. Gvaldoniju žuti karton zbog fauliranja priče varanjem.

Prijatno čitanje!


FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (50)

Povratnici
Dylan Dog 110

Proročanstvo
Zagor 110

Blokirani put
Tex 51

Oteta devojka
Mister No 59

Cvetovi pokolja
Jedno doba, jedna priča 15

Vučje srce
Jedno doba, jedna priča 14

Urbane legende
Dylan Dog 109

Smak sveta
Dylan Dog - Super Book 36

Bezimeni konjanik
Napoleon 2

Lažnjak
Dylan Dog 108

Okršaj titana
Zagor 108

Tajna jednoroga
Zagor - Odabrane priče 3

Siva plima
Marti Misterija 36

Bleki
Dylan Dog 107

Iščezli svet
Zagor 107

Voz za Redvil
Tex 50

Ujed pirane
Mister No 58

Legija kostura
Dylan Dog 106

Stakleno oko
Napoleon 1

Znaci kraja
Dylan Dog 105

Sertao
Zagor 105

Okršaj u Los Anđelesu
Zagor - Odabrane priče 33

Urušavanje
Dylan Dog 104

Zemlja na granici
Brad Barron specijal 2

Vojska ludaka
Zagor 104

Vojni sud
Tex 49

Osveta
Mister No 57

Vanzemaljska epidemija
Dylan Dog 103

Vetar pobune
Zagor 103

Kuća sećanja
Dylan Dog - Planeta mrtvih 1

Kuća izgubljenih ljudi
Dylan Dog - Super Book 34

Gavranova presuda
Dylan Dog 102

Krv nad Baijom
Zagor 102

Povratak Kandraksa
Zagor - Odabrane priče 32

Povratak zveri
Martin Mystere 34

Prošlost Džimija Gitare
Obojeni program 6

Ja, čudovište
Dylan Dog 101

Taksista
Julia 41

Pirane
Zagor 101

Vreme ubica
Mister No 56

Obdukcija
Dylan Dog 100

Portreti i recenzije