Ogregod 1: Brodolomnici / System comics
Klik za veću sliku

Ogregod 1: Brodolomnici

0.0 (0)
Junak / serijal: Ogregod
Broj: 1
Izdavač: System comics
Datum izdavanja: 08. apr 2011.
Scenario: Alexandro Jodorowsky
Crtež: Zoran Janjetov
56 strana
Iz kuhinje System comics-a stiže nam izuzetno bitno izdanje za koje verujemo da će privući veliki broj čitalaca, s obzirom da se radi o saradnji dvojice majstora devete umetnosti, a to su, naravno, Alejandro Jodorowsky i Zoran Janjetov, koji i ovaj put ukrštaju svoje talente, te nas sa lakoćom uvode u svoj magični svet.

Kako kaže i sam izdavač, piča stripa je zasnovana na avanturističkom romanu Julesa Vernea Dve godine raspusta (1888) koji danas mnogi smatraju pretečom Goldingovog Gospodara muva (1954). Ipak, Jodorowsky nije želeo klasičnu adaptaciju, tako da se znatno udaljio od književnog predloška, te mesto dešavanja radnje prebacio sa Zemlje u jednu stranu galaksiju pod imenom Rosebund i na taj način celoj ovoj priči udahnuo neki poseban SF štimung . Naime, osmoro mladih naslednika bogatih porodica sa vojne planete Okkar kreću na proputovanje svemirom sa svojim pratiocima – robotom instruktorom i robom, kvartropom Zelan.
Ovo putovanje na svojevrsan način trebalo je da simbolično predstavi njihovo sazrevanje i dokaže starijima da prema njima moraju da se odnose kao prema sebi ravnima. Ali, između njih ubrzo dolazi do nesuglasica koje u tom malom zatvorenom prostoru počinju da bukte, a tome nikako ne pomaže ni novonastala situacija u kojoj putnici shvataju da je njihova letilica napadnuta od stranih sila, te da ih čeka neizbežna borba za preživljavanje. Strane sile kojima upravljaju podanici Ogregoda, poslednje nepokorne civilizacije, odvode ovu grupu mladih diplomaca Chairman institute za kosmonaute na usamljenu planetu na kojoj ih očekuju brojni izazovi. Poruka je jasna: da bi preživeli avanturu, moraće da razreše sukobe i pronađu način da zajedničkim naporima prevladaju opasnosti.

Jodorowsky sa puno mašte i stila koristi ograničen prostor od pedeset i kusur stranica kako bi nas uveo u priču i predstavio glavne junake. Ako se izuzme namerno groteskna karikatura velikog diktatora planete Okkar, Hizzatea, likovi su vešto iznijansirani i njihovi odnosi jasno postavljeni. Pored ovako dobro osmišljene i sazdane priče, Ogregod se karakteriše, kao što možemo i očekivati, ubedljivim crtežem u koji Zoran Janjetov beskompromisno unosi jasne tagove svežine i velikog umeća. Likovi u ovom stripu su jasno definisani, što čitaocima pomaže da se vežu za određene junake. Među njima je najprisutniji mladi buntovnik Zeland, čija zapažena uloga doprinosi tome da njegov lik bude i najzaokruženiji, ali je primetan potencijal koji poseduju I ostala razmažena i bahata deca bogataša. Sasvim je izvesno da će njih osmoro u naredna tri dela serijala (planirana su četiri nastavka) doživeti veliku transformaciju.

Interesantno je to das u čak i oni kritičari koji su do sad bili nepoverljivi prema Jodorowskom i Janjetovu, tandem koji je stvorio jedno od najcenjenijih dela devete umetnosti na evropskom kontinentu (pričamo, naravno o serijalu Inkal), zaključuju da su Brodolomnici obećavajući početak jednog novog odličnog serijala. Nadamo se da će vreme pokazati da s u pravu.

Ogregod je u Francuskoj prvi put objavljen u aprilu prošle kodine od strane izdavačke kuće Delcrout. Izdanje je doživelo zapažen uspeh.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
PR0T0N @ 05. jul 2011. 00:11 #1
Hehe ludilo.. Svaka čast za System comics što ovako sveže izdanje predstavlja domaćem tržištu.
Drugi broj još nije izašao ni u Francuskoj, a kod nas će biti objavljen paralelno kad i tamo..
Hvala i Janjetovu što je to omogućio :)
0 0
@ 31. jan 2012. 11:24 #2
Ima li u knjizarama ?
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije