Orka  27: Ipak i ovdje / Fibra
Klik za veću sliku

Orka 27: Ipak i ovdje

0.0 (0)
Junak / serijal: Orka
Broj: 27
Izdavač: Fibra
Datum izdavanja: 20. jul 2012.
Scenario: Jean-Claude Forest
Crtež: Jacques Tardi
200 strana
Jedan od prvih cjelovitih crtanih romana objavljen u Europi i ujedno svakako jedan od najboljih i najoriginalnijih, Ipak i ovdje objavljivao se u nastavcima u francuskom strip magazinu za odrasle À suivre u kasnim sedamdesetima da bi potom bio objavljen kao album. Trideset godina kasnije, ovo je mračno, zabavno i neprestano iznenađujuće remek-djelo napokon prevedeno na hrvatski.

Neočekivana, ali glatka suradnja između mračno ciničnog Jacquesa Tardija i zaigranog sanjara Jean-Claudea Foresta (poznatog po Barbarelli i Brodolmcima vremena) stvorila je Ipak i ovdje, smješten na malom otoku na francuskoj pučini gdje su beskrupulozni zemljoposjednici uspjeli oduzeti zemlju posljednjem nasljedniku nekada bogate obitelji. Taj nasljednik, koji je u beketskom obratu sad sveden na zidove koji ograđuju komade zemlje koja mu je nekada pripadala, po cijeli dan vreba po zidovima i jedva zarađuje za život prikupljanjem dadžbina na kapijama.

Ipak i ovdje govori o vlasništvu i ljudskoj prirodi, ali, možda još važnije, o pravu i pravdi u nesavršenom svijetu. Ograđena Zemlja naizgled je karikatura, ali je poput svake karikature smiješna zato što se temelji se na stvarnosti. Slično u uvodu spominje i Jean-Claude Forest - te mudro prešućuje detalje, jer šarm Ipak i ovdje leži u postepenom otkrivanju sve većeg apsurda koji raste poput melodije bolera - od nepravde koju otkrivamo kroz važnost statike i kvalitete zidova do epidemiološkog problema, humanitarne misije i sudbine dvije države - a da pri tome ne izgubi na uvjerljivosti.

Ipak i ovdje odvija se u Tardijevu omiljenom okolišu ranog 20. stoljeća. Nacrtan je njegovim jasnim "neočistim" stilom osamdesetih, ispunjenim prekrasnim detaljima, elegantno stiliziranim i s nemoguće dubokim komadima crne. Ipak i ovdje gozba je za oči i mozak.

Kao i obično, Fibra vam nudi besplatan ogled, ovaj put prvih 55 stranica

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (21)

Stepnijski slavuj
Četvorka iz Ulice Bejker 3

Ljepota tame
Kolorka 19

Stranac / Metro
Orka 29

Habibi
Orka Specijal 13

Christophe Chaboute: Omnibus
Orka Specijal 10

Zlatka
Kolorka specijal 4

Perzepolis
Orka Specijal 12

Daleko susjedstvo
Orka Specijal 11

Asterios Polyp
Kolorka specijal

Petra chérie
Orka 28

Lulu, oslobođena
Kolorka 18

Gospodari ječma
Kolorka 20

Zvijezde
Orka 24

Izlazne rane
Kolorka specijal 1

Ples smrti
Orka specijal 9

Lajka
Kolorka specijal 2

Slučaj Rabukin
Četvorka iz ulice Bejker 2

Slučaj plave zavese
Četvorka iz ulice Bejker 1

Pakao
Orka 6

Portreti i recenzije