Otvoren 11. Salon stripa u SKC-u u Beogradu
27. sep 2013. @ 17:36  |  vesti

Otvoren 11. Salon stripa u SKC-u u Beogradu

Međunarodni salon stripa, 11. po redu, otvoren je 26. septembra u Studentskom kulturnom centru (SKC) uručenjem nagrada pobednicima konkursa koje je raspisao taj festival, a Gran pri ovogodišnjeg Salona pripao je strip autoru iz Srbije Milošu Slavkoviću za rad "Začarani istraživač".

Žiri je radio u sastavu predsednik Boban Knežević i članovi žirija strip autor Miroslav Marić, profesor Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu Zdravko Mićanović, strip izdavač i producent SKC Novi Sad Jovan Gvero i istoričar umetnosti i novinar Studia B Petar Jončić.

Kako se navodi u saopštenju žirija, svake godine nove ideje, crteži i priče uvek su izazov za žiri koji sa puno truda mora da otkrije sve one nove i stare autore koji su od salona do salona uložili trud da se kreativno izraze u strip tablama i nagradi ih.

"Među 235 autora iz 22 zemlje, od kojih je najviše bilo onih iz Srbije, malo je bilo onih čije strip table nisu uspele da zaintrigiraju, pokrenu polemiku i brojna pitanja među članovima ovogodišnjeg žirija. Istorija, mitologija, ratovi, stripovane pesme, fantastika, uznemirujući gotski motivi, lične tinejdžerske priče, komične dosetke, karikaturni pristupi životnim temama, sve to se moglo otkriti na 203 pristigla rada", dodaje se u saopštenju.

Slavković je takođe osvojio nagradu i za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika za isti rad, najbolje ostvarenje u domenu alternativnog jezika otišlo je u ruke Henelor Grinker iz Austrije, dok je nagradu za najbolji scenario dobio Svetozar Obradović.

Nagrada za životno delo 11. Salona - Specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu dodeljeno je Lazu Sredanoviću (74) iz Beograda.

Nagrada za najbolji strip crtež otišla je u ruke Jovana Ukropine, a specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umenosti dodeljena je Anji Tončić.

Specijalna nagrada žirija za najmlađeg autora pripala je Eleni Deretić, rođenoj 2007. godine za rad "Moj dan na selu".

Do 29. septembra svi ljubitelji stripa moći će da uživaju u berzi stripa, mnogobrojnim radionicama i izložbama, ali i da se upoznaju sa specijanim gostom Salona, pionirom zagrebačke škole crtanog filma i jugoslovenske animacije Borivojem Dovinkovićem Bordoom kroz program specijalnog gosta.

Taj program biće podeljen u četiri celine - izložba retrospektivnih radova "Škilja, ratko, Mendo, Čipko...", retrospektiva animiranih filmova (projekcije i predavanje Andriane Ružić), svetska premijera dugometražnog filma o jednom od najdugovečnijih strip crtača na svetu "Bordo-vječna stripovska mladost" i promocija izdanja "Vedisa" iz Zagreba.

Jedan segment festivala biće posvećen bugarskom stripu i biće vezan za nacionalni bugarski strip projekat, dok će jedan deo biti posvećen alternativnoj rumunskom strip sceni.

Festival će biti zatvoren u nedelju kratkim filmom Alekse Gajića "Uspon i pad umetnosti".

(izvor: Tanjug/b92, Foto: Tanjug, Danilo Peternek)

Povezane teme: Salon stripa
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
@ 28. sep 2013. 10:54 #1
Super,steta sto ne mogu da idem : (
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije