Paola Barbato: Spisateljica koja je uništila Dylanove noćne more i na njima satkala nove
08. jun 2013. @ 12:38  |  portreti, recenzije, intervjui

Paola Barbato: Spisateljica koja je uništila Dylanove noćne more i na njima satkala nove

Desilo se to pre izvesnog vremena kada nas je neko zapitao ko nam je omiljena savremena spisateljica, a odgovor (izrečen posle pila minute ćutnje) glasio je: Paola Barbato. Iako je mnogi znaju kao jednu od najboljih Bonelijevih scenaristikinja novije generacije, Paola Barbato jeste i spisateljica sa tri objavljena romana iza sebe, od kojih nijedan nije preveden na srpki (niti engleski), ali mi ćemo slobodno pretpostaviti da su njeni romani izvanredni, baš kao i stripovi koje je napisala do sada.

Napisala je ona velik broj epizoda serijala Dylan Dog od kojih je desetak (ako je verovati našoj bazi stripova) izašlo u Srbiji u izdanju Veselog Četvrtka, a tu su još i one-shot roman Sigma (Phoenix Press), te prvi broj serijala Jedno doba, jedna priča pod nazivom Pariski dželat (Darkwood).

Dylan nikad nije bio krhkiji kao onda kad se nalazi u rukama Barbatove. Pogledajte samo poslednju priču (Vrt iluzija, broj 70) koja je izašla kod nas i u kojoj je ova scenaristkinja suočila našeg omiljenog junaka sa svim njegovim strahovima, a uz to ga i navela da preispita samog sebe, jačinu njegove volje i što je najbitnije, njegov odnos sa samim sobom i ljudima koji ga okružuju, sa svim ženama koje je ikada voleo (ako prihvatimo ideju da on njih zaista duboko voli) i sa onima koji su ostavili najjasniji otisak na njegovoj duši.

To nije prvi put da se Barbatova poigrala sa granicama Dylanove izdržljivosti (pa i živcima njegovih čitatelja). Spomenućemo još i to da ga je par godina pre toga suočila sa njegovim pravim ocem, ujedno njegovim najvećim neprijateljem. Ta dupla epizoda uz koju je proslavljen 20. rođendan serijala bukvalno je podelila fanove na one koji sada obožavaju Barbatovu, na one koji je mrze, te na one koji (baš kako je ona i predvidela) smatraju da je bila potpuno luda dok je to napisala. Doduše, Paola Barbato davno je dobila punu podršku Dylanovog tate Tiziana Sclavija, koji i danas važi za najkompleksnijeg Bonelijevog scenaristu, bar kada je u pitanju tok i dinamika naracije.

Okviri serijala sa jasno utvrđenim šablonom kao što je Dylan Dog suviše su skučeni za tako strastvenog pripovedača kakva je Barbatova. Zgođušni detektiv, njegov šaljivi pomoćnik, susret sa nepoznatom lepoticom i tu i tamo neka ozbiljna tema provučena kroz fantastičnu priču o nečijoj živoj noćnoj mori... ništa od toga zapravo nije dovoljno za ovu autorku. Davno prežvakanim pričama ona je pružila lični pečat i dubinu o kakvoj neki od njenih kolega nisu mogli ni sanjati. U priči o tajnoj kompjuterizovanoj bolnici bez izlaza zvanoj Nekropolis Barbatova se poigrala sa jednom dosta zahtevnom temom - sistemom. No, kako je to u jednom predgovoru dobro uočio Marko Šelić, Paola Barbato u toj je priči zapravo želela da nam kaže da je „sistem ne samo nemoguće pobediti, već on mora da postoji“.

Sve u svemu, mnogo toga će vas naučiti Paola Barbato, samo ako joj dozvolite. Tako dolazimo do poente ovog našeg teksta koji je nastao iz proste želje da vam skrenemo pažnju na radove ove izvanredne autorke (kako god okrenemo, nećemo uspeti da sakrijemo ljubomoru na one koji su prošle godine u Kragujevcu uspeli da je upoznaju). Pariski dželat i Sigma dela su koja u svoj prilici odskaču od onoga što je ona radila u Dylanovom fantastično brutalnom svetu, ali ljubitelji njenog stila biće više nego zadovoljni ovim pričama. Sve u svemu, nadamo se da će se iz Dylanovog tima izdvojiti još nekoliko jakih autora koji će nas u skorije vreme očarati svojim pičama, baš onako kako je to uradila ova spisateljica.


Branka Malenica

Povezane teme: dylan dog, paola barbato
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (8)
MM :) (neregistrovan) @ 12. jun 2013. 07:48 #1
Divna je :) Ko je imao prilike da je upozna prošle godine u Kragujevcu na okupljanju "Svet Stripa" nije mogao ostati ravnodušan :)
0 0
TorMod @ 13. jun 2013. 18:29 #2
Читао сам њен стрип ,,Сигма'' и одушевио ме је.
Једва чекам наставак.
Волео бих када би више радила графичке новеле, него месечне свеске.
0 0
Mr.Milan 79 @ 28. jun 2013. 21:51 #3
Paolica je sjajna!
0 0
DYLAN @ 03. jul 2013. 10:22 #4
Njena epizoda Nekropolis meni je prva na listi najboljih epizoda Dylana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0 0
Groucho King (neregistrovan) @ 02. sep 2013. 04:47 #5
Po meni je ona najbolja poslije Scalvija ali stvarno niko nemože napisati dobru priču kao ona "Broj dvjesto" mi je najbolja njena stvarno kroz njene epizode naucis puno o životu.Nemam riječi da je opišem koliko je dobra autorka svaka joj čast. :D
0 0
Ksabaras (neregistrovan) @ 22. okt 2013. 15:11 #6
Ma bolja je i od Sclavija :)
0 0
Mr.Milan 79 @ 13. dec 2013. 21:13 #7
Paolica je majstorica horora. Nema ni jedna njena epizoda da je losa. Sve su 5+.
0 0
DYD (neregistrovan) @ 30. okt 2017. 09:28 #8
Nekropolis joj je najgora priča (mislim samo na njene radove), ne znam zašto samo tu epizodu fosirate, pored ostalih mnogo boljih...
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije