Pet domaćih naslova na listi najboljih stripova u 2011. godini Paula Gravetta
07. mar 2012. @ 10:57  |  vesti

Pet domaćih naslova na listi najboljih stripova u 2011. godini Paula Gravetta

Paul Garvett, Londonski pisac, strip kritičar i izdavač (čisto da skratimo listu njegovih zanimanja), kojeg najviše pamtimo po stvaranju knjige „1001 Comics You Must Read Before You Die“, nastavio je sa svojom navikom sakupljanja i maničnog čitanja stripova. Naime, on je početkom februara na svom sajtu objavio obimnu listu najboljih strip izdanja u 2011. godini koju je sastavio uz pomoć nekoliko različitih saradnika.

Ova lista obuhvata izdanja širom sveta, a Srbija je jedna od 15 zemalja koje su se našle na njoj i to sa čak pet naslova. Ti stripovi su: „Duboko i hladno“ za koji je crtež radio domaći crtač Darko Perović (System comics), „Družina Dardaneli“ Pavla Zelića i Dragana Paunovića (System comics), „Ljubazni leševi“ Zorana Penevskog i Ivice Stevanovića (Komiko), „Hladna kao led“ Nine Bunjevac (Omnibus) i na kraju kritički leksikon „Stripovi koje smo voleli“ koji su priredili Živojin Tamburić, Zdravko Zupan i Zoran Stefanović (Omnibus). Njegove impresije o ovim izdanjima možete pročitati ovde.


Gotovo sva pomenuta izdanja su kod nas doživela zavidan uspeh, ali moramo priznati da se najveća euforija digla oko istorijsko-avanturističke priče o Družini Dardaneli. Posebno je interesantno naglasiti da će strip Nine Bunjevac ove jeseni biti objavljen i na engleskom jeziku pod nazivom „Heartless“ za jednu kanadsku izdavačku kuću. Nadamo se da će ova preporuka pridoneti što većoj prodaji ovog stripa koji je u našoj zemlji izazvao pomešane reakcije i to najviše iz razloga koji nemaju veze sa artističkim umećem ove umetnice, već zbog stvari koje na ovom sajtu najradije nećemo spominjati. S druge strane priče koje su se našle u albumu „Duboko i hladno“ na kojima je Darko Perović radio zajedno sa španskim scenaristom Enrique Sanchezom Abulijem, još ranije su bile objavljivane u raznim strip časopisima koji su se izdavali (a neki se još uvek izdaju) u Španiji i SAD.

Gravett je i ranije bio naklonjen srpskom stripu, što se moglo videti i po činjenici da je ove jeseni gostovao i na Međunarodnom salonu stripa u Beogradu, a o tom iskustvu je pisao i na svom sajtu.

Ovo je jedno stvarno lepo i ozbiljno priznanje ljudima koji su priredili ove stripove, kao i podstrek za ostale domaće autore i izdavače koji imaju slične ambicije i koji naporno rade na popularizaciji srpskog stripa.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije