Pinocchio: Vampire Slayer - strip kojem bi trebalo da date šansu
26. avg 2012. @ 09:08  |  portreti, recenzije, intervjui

Pinocchio: Vampire Slayer - strip kojem bi trebalo da date šansu

Verujemo da bi mnogi čitaoci strip "Pinocchio: Vampire Slayer" okarakterisali kao potpunu glupost samo zbog njegovog naslova, ali ne i mi. Pošto smo čuli par hvalospeva i bacili pogled na crtež, dali smo mu šansu i to se pokazalo kao pun pogodak.

Prva stvar koja nam je pala na pamet kada smo čuli da postoji grafička novela ovakvog naziva jeste da je to još jedan u nizu mashup-ova, koji u novije vreme dobijaju sve više prostora kako u komercijalnom stripu, pa tako i u književnosti. S obzirom da smo poprilično zadovoljni rezultatom takve taktike kad su u pitanju "Gordost i predrasude i zombiji" i "Abraham Linkoln: lovac na vampire", novi Pinokio koji ubija ista ta čudovišta je bio sasvim logičan izbor.

Kao što je slučaj i sa pomenutim naslovima, osnovna premisa ovog serijala je dosta zabavna i iščašena. Novi Pinokio, baš kao i onaj stari, ima problem sa laganjem, što se manifestuje kroz određene promene na njegovom telu. Dakle, i ovom Pinokiju raste nos čim slaže, ali za razliku od svih ostalih priča o malom drvenom dečaku, on svoj nos koristi u humane svrhe - za ubijanje vampira. Pošto su mu na oči vampiri ubili oca Đepeta, Pinokio sam kreće u krvavu osvetu protiv besmrtniih. Na svom putu on prolazi kroz mnoge zgode i nezgode i upoznaje prijatelje koji će mu pomoći u misiji. Kao što vidite, okruženje u koje je smeštena ova morbidna adaptacija stare bajke nije nimalo prijatno. Pinokio i njegovi prijatelji žive u svetu u kojem vladaju čudovišta i na jedvite jade pokušavaju da izađu na kraj sa njima. Kao i u svakom postapokaliptičnom hororcu, velik broj epizoda služi da bi izazvale smeh, ali mračna atmosfera je ono što vam prvo upada u oči.


Slično kao i "Fables", strip koji je dobro znane junake bajki odveo u neki sasvim novi svet i tamo ih stavio pred neke neobične izazove, "Pinocchio: Vampire Slayer" uspeva da srodi svet starih legendi i krvavi moderni ambijent, te nam već posle čitanja prvog dela novele ova kombinacija deluje sasvim prirodno. Oni koji su gledali TV seriju "Once Upon a Time" posvedočiće o tome koliko je zabavno pratiti junake iz bajki koje smo čitali kao deca (i crtanih filmova koje znamo napamet od malena) u nekoj drugačijoj postavci. Ovakav pristup omogućava čitaocima/gledaocima da se zabave posmatrajući jedno delo na sasvim novi način, pokušavajući da prepoznaju one poznate motive u novom ruhu. Ipak, ono što nam se najviše sviđa kod ovog Pinokija jeste da mashup fazon nije njegov najveći adut. Zapravo, sve to služi kao podloga da bi se napravila jedna zasita interesantna priča sa dobro formiranim likovima i upravo je to ono što novog i surovog Pinokija postavlja daleko ispred nekih sličnih dela. Ovaj strip se ne trudi da bude smešan, niti previše nasilan, već priča jednostavno ide svojim tokom uspevajući da nas zabavi na najbolji mogući način.

"Pinocchio: Vampire Slayer" počeo je da izlazi u leto 2009. i do sada su objavljena tri grafička albuma koji se nadovezuju jedan na drugi. Više informacija o serijalu, autorima, kao i pregledi izdanja i pojedine epizode mogu se naći na njegovom zvaničnom sajtu.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (2)
(neregistrovan) @ 16. sep 2012. 15:05 #1
sta je ovo
0 0
Šansa (neregistrovan) @ 14. sep 2015. 13:55 #2
Dajem mu šansu ako bude koštao 40 (četrdeset) dinara.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije