Pinokio / Darkwood
Klik za veću sliku

Pinokio

0.0 (0)
Izdavač: Darkwood
Datum izdavanja: 25. jun 2012.
Scenario: Winshluss
Crtež: Winshluss
194 strana
Novo izdanje Darkwooda ujedno je i drugo izdanje iz edicije Supernova koja ima za cilj da ovdašnjoj publici približi odabrana dela devete umetnosti koja su u svetu izuzetno cenjena, ali sa kojima naši čitaoci do sad nisu imali prilike da se susretnu. 

"Pinokio" koji je pred vama nije tipična priča o ovom dobro znanom junaku. Ona je brutalna i često dirljiva, naročito pametna i maštovita. Mada, i pored svih izmena (Pinokio je ovde predstavljen kao robot), ova priča ipak ostaje u duhu originala. 

Možda je najbolji opis ovog dela ipak dao sam izdavač, te ćemo se njihovim tekstom i poslužiti: 
"Često kada želimo da istaknemo vrhunski kvalitet nekog strip ostvarenja, koristimo opise, poput: drugačiji, narativno briljantan, crtački moćan, originalan… Pinokio nudi sve to i ostavlja bez reči. Strip koji na fantastičan način kazuje zašto je i stvorena izreka da slika vredi više od hiljadu reči. Ovde se ne radi naravno o jednoj slici, već o stotinama vinjeta bez očekivanog teksta. Teksta koji je više nego nepotreban, jer nas sami crteži, kroz snažan izražaj autora vode kroz priču koja povezuje više različitih, isprepletanih sudbina.

Poput male skitnice Šarloa, jedinog autentičnog filmskog (super)heroja, koga je tumačio vanvremenski Čarli Čaplin koji je bez izgovorene reči znao da kaže sve, i ovaj mali i nezgrapni stripski junak nas od samog početka pa do trenutka kada sklopimo korice vodi kroz ovaj surovi svet, budeći u nama osećaje gorčine, ali i ispunjenosti i zadovoljstva. Njegova golgota u potrazi za ljubavi u nama i oko nas je skoro nedostižana, ali odustajanje nikada nije opcija, čak ni kada mrak sve natkrije svojim sumornim krilima. Poput Čarlijevog Šarloa, i Vinšlusov Pinokio hrabro korača dalje, ali dokle... procenićete kada pročitate strip."

Pinokio se od pre neki dan nalazi u prodaji, a ovde možete pogledati mali privju izdanja.


O autoru: 

Vinsent Parono (Vincent Paronnaud), poznatiji po pseudonimu  Vinšlus (Winshluss) vrlo je interesantna ličnost. Iako ima samo 32 godine, može se pohvaliti zavidnom umetničkom karijerom, kako u stripu, tako i u sveri filma. Zajedno sa Marjane Satrapi 2007. godine režirao je animirani film "Persepolis" (koji je nastao po istoimenom stripu Satrapijeve) koji je u Kanu osvojio specijalnu nagradu žirija, pa tako i nominaciju za Oskara za Najbolji animirani film. Dve godine kasnije, Vinšlus je, upravo za "Pinokija", na prestižnom strip festivalu u Angoulêmeu osvojio nagradu za Nabolji album.

FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Rozmeri (neregistrovan) @ 11. sep 2012. 23:41 #1
Predobar!
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)
Povezana izdanja (2)

Portreti i recenzije