Pokret Occupy Wall Street u stripu (2. deo)
20. feb 2013. @ 08:32  |  vesti

Pokret Occupy Wall Street u stripu (2. deo)

Nije prošlo ni deset dana od kada smo vam poslednji put na ovim stranicama spominjali značaj pokreta Occupy Wall Street i njegov prelazak u strip formu, i evo opet najavljujemo naslov koji slavi ovaj buntovnički projekat i njegov uticaj na današnje društvo.

Naime, jedan sasvim novi izdavač na američkom tržištu, Black Mask Studios, najavio je jedno izuzetno izdanje, čija se premijera očekuje 1. maja ove godine. Album "Occupy Comics" #1 sadržaće ilustracije i kratke stripove inspirisane upravo ovim pokretom, a koje potpisuju velika imena devete umetnosti.

Između ostalog, u ovom stripu biće objavljena prva kolaboracija Alana Moora i Davida Lloyda posle rada na kultnoj grafičkoj noveli "V for Vendetta", a ostatak liste umetnika koji gostuju na ovom izdanju nije ništa manje impresivan. Tu su Art Spiegelman ("Maus"), Charlie Adlard ("The Walking Dead"), Darick Robertson ("The Boys," "Happy"), Mike Allred ("Madman"), multimedijalni umetnik RZA (i dalje najpoznatiji kao član sastava Wu-Tang Clan), zatim njegov kolega Ghostface Killah i mnogi drugi.

Osnivač kuće Black Mask Studios, Matt Pizzolo, lansirao je ovaj projekat uz pomoć Kickstarter platforme na kojoj je prikupljena gotovo tri puta veća suma od planirane. Velika zainteresovanost i darežljivi donatori pobrinuli su se za to da ovo izdanje ugleda svetlost dana, ali i pored toga, Pizzolo se uortačio sa pionirima Occupy Wall Street pokreta - Steveom Nilesom (kreatorom serijala "30 Days of Night") i Brettom Gurewitzom (gitaristom čuvenog pank rok benda Bad Religion) koji su mu pomogli da realizuje ovu ideju. Prvobitni plan i sažetak projekta možete pročitati na njegovoj Kickstarter stranici.


"Sakupili smo ove priče zato što smo želeli da pomerimo granice onoga što je moguće uraditi u domenu stripa", rekao je Pizzolo u razgovoru sa novinarom magazina The Hollywood Reporter. "Jedan od glavnih ciljeva je da proširimo publiku koja prati stripove. To pokušavamo da uradimo spajajući različite senzibilitete, kao što su Wu-Tang, sci-fi i futurizam, a i našom vragolastom energijom. Sećate li se knjiga kao što je 'Transmetropolitan'? Takvih danas više nema."

Black Mask Studios za sada imaju još nekoliko naslova u planu, među kojima je i "12 Reasons to Die" koji potpisuju Wu-Tang momci. Sve u svemu, ova nova kuća radi punom parom, a na nama je da im poželimo još mnogo uspeha.
FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije