Prednovogodišnja strip iznenađenja Čarobne knjige
25. dec 2015. @ 10:53  |  vesti

Prednovogodišnja strip iznenađenja Čarobne knjige

Čarobna knjiga je ponovo dokazala da postaje sve jači strip izdavač na ovim prostorima.

Nakon četvrtog i petog toma Ripa Kirbija, odlučili su da tu ne stanu sa radom Aleksa Rejmonda i obogatili domaće knjižare još jednim fantastičnim izdanjem – Flašom Gordonom.

Po prvi put u Srbiji se Flaš Gordon pojavljuje u orignalnom koloritu i restauriranim tablama. Ovo izdanje sadrži i prateći strip Džim iz Džungle, a Čarobna knjiga je odmah izbacila prva dva toma koji zajedno obuhvataju period od 1934. do 1937. godine. Četrdeset godina pre Ratova zvezda i četiri godine pre nego što su nastali superheroji, Flaš Gordon se borio za očuvanje galaksije. Za one nešto mlađe čitaoce koji ovog junaka znaju samo preko pesme grupe Queen, ili kao omiljenog junaka otkačenog dvojca iz filma Ted, spremili smo kratak uvod.

Flaš Gordon je zgodni polo igrač i diplomac na Jejlu. Kada Zemlji zapreti sudar sa planetom Mongo, izvesni doktor Zarkov pravi raketu kako bi otputovao u svemir sa namerom da spreči katastrofu. U ludačkom nagonu, on kidnapuje Flaša i njegovu prijateljicu Dejlu Arden i njih troje zajedno odlaze na planetu Mongo. Ali u svemiru ih čekaju mnoge nevolje, naročito sa zlim vladarom Mingom. Avanture Flaša Gordona su za ovih 80 godina prenete na bioskopsko platno i televizijske ekrane u brojnim adaptacijama.

I taman kada smo pomislili da je, zajedno sa petom i šestom knjigom Princa Valijanta, dosta iznenađenja u decembru, Čarobna knjiga je izbacila i šesti tom Ripa Kirbija, koji obuhvata epizode na kojima je radio Džon Prentis nakon smrti Aleksa Rejmonda.

Džon Prentis je rođen je u Vitniju, u Teksasu. Kratko je pohađao Umetnički institut u Pitsburgu, pa se preselio u Njujork i honorarno radio razne ilustratorske poslove, od reklamnih ilustracija, preko naslovnica za časopise, do stripova (DC comics) i uredničkih karikatura. Ali onda je stigla ponuda koju je on časno prihvatio, a to je da svojim crtežima zameni prerano preminulog Aleksa Rejmonda na serijalu Rip Kirbi. Scenarističkog posla se latio Fred Dikenson, a Prentis ga je crtao naredne 43 godine.

(crtež Aleksa Rejmonda)

Sve u svemu, u pitanju su odlična izdanja kultnih stripova u kojima bi jednako uživali kako stariji ljubitelji devete umetnosti, tako i oni mlađi, zainteresovani da saznaju više o junacima koji su postavili neke od temelja moderne SF i krimi priče. Evo jedne, nadamo se prikladne numere. Uživajte!


FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
Dejl Arden (neregistrovan) @ 25. dec 2015. 16:31 #1
Autor ovog teksta očigledno nikada nije čitao gore pomenutog junaka.
Del Arden nije muško, već je u pitanju Dejl Arden Flašova prijateljica.
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije