Preminuo Galijeno Feri, Zagorov drugi tata
03. apr 2016. @ 11:16  |  vesti

Preminuo Galijeno Feri, Zagorov drugi tata

Jedan od najcenjenijih italijanskih crtača stripa, Galijeno Feri, juče je preminuo.

Rođen je u Đenovi 1929. godine, gde kasnije studira dizajn. U svet stripa ulazi krajem 1940-ih, nakon što je postao cenjeni dizajner, a njegovo poznanstvo sa scenaristom Serđom Bonelijem uskoro prerasta u jednu od najvažnijih saradnji u istoriji evropskog stripa.

Njih dvojica 1960. godine publici predstavlaju novi lik pod imenom Zagor Te-Nej, a kako verovatno znate, ovaj heroj uskoro postaje jedan od najvažnijih serijala na ovom kontinentu. "Duh sa sekirom" je danas jedan od retkih likova uz koji su sazrevale čitave generacije čitalaca, a kult Zagora traje i dan danas. Nešto kasnije, sredinom 1970-ih, Feri crta i prvu epizodu sada već čuvenog serijala Mister No. Nacrtao je preko 100 naslovnica ovog stripa.

- Što se tiče Zagorovog lica, fizionomije i pokreta, na početku mi je kao model poslužio Robert Tejlor, ali kako je Zagor na neki način ipak i Tarzan, bilo je neizbežno da me za njegove akrobacije po drveću i lijanama inspirišu stripovi i filmovi u kojima je glavni lik bio baš Tarzan - pričao je Feri o svom čuvenom liku. - Zato sam vodio računa da Zagor dobije izraženu, ali ne previše naglašenu muskulaturu. Kako god, nakon nekog vremena Zagor je počeo da liči na mene samoga...

Iako je korz Darkvud u ovih "50 i kusur" godina prošao veliki broj crtača, Feri je nacrtao sve naslovnice Zagora objavljene do danas.

Galijeno Feri je preminuo juče, 2. aprila u svojoj voljenoj Đenovi. Imao je 87 godina.

Izvor: mojnovisad

Povezane teme: Galijeno Feri,, zagor
FACEBOOK KOMENTARI ()
KOMENTARI (1)
(neregistrovan) @ 18. nov 2018. 17:37 #1
Kako
0 0
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije