Preminuo Will Eisner
20. jan 2005. @ 08:49  |  vesti

Preminuo Will Eisner

Majstor stripa, Will Eisner, preminuo je 3. januara u 87. godini na Floridi, posle komplikacija od ugradnje višestrukog bajpasa. Sin jevrejskih emigranata, Eisner je rođen u Bruklinu 1917. godine. Detinjstvo u njujorškim stambenim blokovima bilo mu je inspiracija za mnoge radove, uključujući “Ugovor sa Bogom” (A Contract with God), četvorodelni strip roman o porodicama jevrejskih emigranata u Bronksu, kojim je 1978. godine pokrenuo umetničku formu grafičkih romana.
Nazivan “Leonardom stripa”, Eisner je svojevremeno rekao da mu je ambicija da bude “socijalni reporter”. “Moje priče govore o ljudskim stanjima i pozivaju na obraćanje pažnje stvarima sa kojima se ljudi suočavaju u borbi za opstanak”, rekao je on, dodajući da je oduvek verovao da su stripovi literarna forma. “Oni su kombinacija dva najmoćnija sredstva komunikacije - reči i slike”.

Po Eisnerovom imenu je ustanovljena 1988. godine i prestiznanagrada, kao ekvivalent Oskaru u oblasti stripa. Eisner je svake godineu San Dijegu predsedavao dodelama tih nagrada. Njegov najpoznatijikarakter bio je The Spirit, maskirani borac protiv kriminala, koji ještitio nevine u Central sitiju, koristeći se ponekad i prevarom ipesnicama. Taj strip objavljivan je nedeljom u novinama od 1940. do1952. godine. Tokom Drugog svetskog rata, kao pripadnik američkevojske, crtao je postere za trupe. Predavao je strip u Školi vizuelnihumetnosti u Njujorku, a autor je i dve knjige o umetnosti stripa igrafičkom pripovedanju. Eisner je mnoga svoja dela opisivao kaopolemike, uključujući i “Fagin the Jew”, zasnovano na romanu “OliverTvist” Charlesa Dickensa, u kojem postavlja pitanje inherentnogantisemitizma u toj čuvenoj priči.

Izvršni urednik u izdavačkojkuci “W.W. Norton & Co”, Robert Weil, rekao je da je Eisner bio“majstor američkog stripa 20. veka”, čiji je “genije za pripovedanje ivizuelna brilijantnost… kreirala novu formu literature” i bilainspiracija za mnoge umetnike, kao sto je Art Spiegelman. Kuća “Norton”objaviće u maju 2005. poslednje Eisner delo "The Plot: The Secret Storyof The Protocols of the Elders of Zion", koje je posvećeno propagandiantisemitizma ruske tajne službe pre jednog veka.

FACEBOOK KOMENTARI ()
DODAJ KOMENTAR
(ime)

Portreti i recenzije